|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Antek
|
Napisane: 7.10.2020, 9:59 |
|
|
Witam,
Kilka tygodni temu kupiłem Porsche Cayenne S 2009. Samochodem ma jeździć głównie moja żona + wyjazdy wakacyjne. Oczywiście, ja też chętnie odpalę taką V8. Aczkolwiek bardzie lubię mruczenie mojej V10.
Porsche raczej nie będzie serwisowane w ASO - muszę liczyć się kosztami. Drobiazgi chciałbym robić samemu dla przyjemności.
Nazywam się Antoni Jakubiak. Mieszkam w Grójcu.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 7.10.2020, 19:26 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5188 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
Witamy na forum Chętnie pooglądamy Twoje zabawki, być może nawet z większym naciskiem na V10 bo takie tajemnicze
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
Andruszka
|
Napisane: 7.10.2020, 20:11 |
|
Nr klubowicza: 304
|
Witamy. Fajne auta. A V10 to może S8 lub Rs6.
Góra |
|
adam748
|
Napisane: 7.10.2020, 20:23 |
|
|
Ja obstawiam Phaetona v10 tdi 😎
|
|
Góra |
|
Antek
|
Napisane: 12.10.2020, 7:12 |
|
|
V10 TDI Phaeton.
Wiem że to brzmi nudno w porównaniu do benzynowych silników Audi. To auto w sumie jest nudne. Ale w mieście prowadzi się jak gokard, głównie za sprawą momentu obrotowego 750Nm. 2.5tony, zupełnie tego nie czuć. Wyciszenie jest o klasę lepsze niż w Porsche. Hamulce, w trybie awaryjnym (200->0) działają perfekcyjnie, chociaż nie nadają się do zabawy.
Dźwięk silnika to dziwna sprawa. Będąc na zewnątrz samochodu Porsche o niebo lepiej. Phaeton V10 to rozrząd na kołach zębatych, i to słychać. Jadąc samochodem, dźwięk Phaetona najbardziej mnie urzeka w górach. Tam trzymam skrzynie w trybie sport. VW mruczy, a gdy trzeba to warknie jak Grizzly. Dobrą robotę robi wyciszenie. To mruczenie to sprawa niższych obrotów.
Zaletą VW Phatona jest też to, że nie rzuca się w oczy. Phaeton to VW - przypomina starego Passata. Porsche, pomimo że można dziś kupić w dobrych pieniądza, to Porsche. Dziś Phaetona V10 można kupić za 15k. Jadąc Phatonem czuje się komfortowo, a jednocześnie skromnie.
Kolejną sprawą związaną z Phaetonem, jest świetne forum użytkowników. phaetonforum.pl. Przy pomocy forum, można dbać o Phaetona i trzymać kontrolę nad kosztami. Dużo wiedzy online, na forum dużo mechaników i elektroników którzy ogarniają temat utrzymania i upgradu samochodów. Dostęp do części. Co roku duży zlot oraz mniejsze zloty.
Jak dla mnie, ciężko będzie znaleźć mi samochód na który chciałbym zmienić Phaeton. Kupiłem go z myślą o codziennych dojazdach do pracy Grójec-Warszawa - 100km. Obecnie mam pracę zdalną i autko stoi, ale nie chcę go sprzedawać...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Antek
|
Napisane: 13.10.2020, 20:42 |
|
|
|
Góra |
|