Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.08.2012, 21:04 

Witam wszystkich forumowiczów!!

To mój pierwszy post na tym forum, także z góry przepraszam za wszelkie niedociągnięcia.
Trochę poszukałem a propo mojego pytania, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.

Od długiego czasu noszę się z zamiarem kupna auta sportowego.
Początkowo myślałem o 911, jednak koszty 997 jest jeszcze ponad moje fundusze.
Zdecydowałem się na auto z "niższej" półki i mam zamiar kupić Caymana.
Jestem fanem Volkswagen Group i do tej pory siedziałem w Audi, które pokochałem przede wszystkim za Quattro.

Pytanie do użytkowników Caymana/Boxstera.
Czy auta te, z napędem na tylną oś, są bezpieczne, dobrze prowadzące się i warte ceny w trudnych warunkach drogowych? Deszcz, śnieg, błoto pośniegowe?
Za podobną cenę są Audi TTs Quattro, która jest moim drugim wyborem.

proszę o rzetelne opinie

serdecznie pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2.08.2012, 21:20 

Odnośnie boxstera podobno jest łatwiejszy / bezpieczniejszy w prowadzeniu, przez to że silnik umieszczony jest centralnie. Ja moim boxsterem jeżdżę cały rok i nie ma najmniejszego problemu, może gdy jest ślisko na drodze trzeba trochę uważać ale nie ma tragedii.

Pozdrawiam i powodzenia przy zakupie

Tytuł:
PostNapisane: 2.08.2012, 22:05 

Nr klubowicza: 060
Napedu na 4 lapy nic Ci nie zastapi i frajdy z jazdy RWD..tez. Kup oba...

było 924'82-było na I Zlocie 944S2'90 944TurboS'89 944 TURBO'S '88 prawie cup. jest Białe968TS'94

Tytuł:
PostNapisane: 2.08.2012, 22:46 

Nr klubowicza: 164
Jak kupisz audi to zawsze będziesz z tęsknota oglądał wszystkie Caymany na drodze...
Tu decyduje serce a nie rozum :-)

Jurek

Tytuł: :)
PostNapisane: 3.08.2012, 1:00 

przyjemność odczuwasz jak jest sucho jak jest mokro czy snieg to już gorzej (chociaż przy dobrym opanowaniu zabawa przednia:D) i zalecane sporo oliwy w głowie... mimo wszystko brał bym porsche... a poza tym jak 997 zbyt wysokie koszty to może 996;>

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2012, 5:12 

Niestety moje obawy się potwierdzają, że nie jest to samochód całoroczny.
Będzie tym autem jeździć żona, więc nie wchodzi w gre jakiekolwiek "męskie" opanowanie sportowego auta.

Mimo wszystko, liczę na więcej opinii.

Dodam, że myśle tylko i wyłącznie o samochodzie maksymalnie z 2008 roku z automatem.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2012, 8:27 

Mam 911 996 3,4 Carrera 2 manual. Jeżdżę nim cały rok także zimą codziennie. To wbrew opini kolegów bardzo bezpieczny i stabilny samochód. Również zimą na sniegu i błocie. PSM radzi sobie znakomicie. Bezpieczeństwo zależy raczej od zdrowego rozsądku i nieprzeginania z gazem. Niektórzy uważają, ze to wrecz idealne auto dla kobiety. Panie są bardziej rozważne od facetów. Jeżdżą rozsądniej i w połaczeniu z PSM daje to im duzy komfort bezpieczeństwa.

Pozdr
Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2012, 10:39 

Ja z kolei mam Caymana. Zimą w ogóle nim nie jeżdżę, także sniegu nie widział. Natomiast na mokrym spisuje sie rewelacyjnie. Tyłkiem nie zarzuca, a za kierownicą czujesz się bardzo pewnie. Miałem kiedyć TT w garażu przez kilka tygodni, ten w wersji 220 KM. Te auta są nieporownywalne, Cayman daje dużo więcej radości z jazdy. Zapomnij o TT

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2012, 11:53 

uluś napisał(a):
Ja z kolei mam Caymana. Natomiast na mokrym spisuje sie rewelacyjnie. Tyłkiem nie zarzuca, a za kierownicą czujesz się bardzo pewnie.

Hmmm, a mój Boxik potrafi na mokrym machnąć ogonem i specjalnie mocno nie trzeba go prowokować. No chyba, że to ja przewrażliwiony jestem :)

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2012, 13:26 

Tak się składa że mam 997 a żona jeździ Audi, wprawdzie nie TT a S3, ale mam w tej kwestii kilka praktycznych spostrzeżeń.
Prosiaka nie używam na co dzień jako główny środek transportu , ale rocznie wyjdzie jakieś 15k km więc nie jest to niedzielne użytkowanie.
Bardzo często przesiadam się z jednego do drugiego czy trzeciego (zależy który stoi najbliżej bramy :-) ) i mam bezpośrednie porównanie tego jak się nimi jeździ.
Nikt mi nie powie , że porsche jeździ się łatwo i komfortowo. W tych autach kochamy właśnie to , że są inne , trudne, lekko dzikie i "przyjemne inaczej" :-), i z pewnością są to wszystko cechy , które są bardziej dla facetów niż dla kobiet. Na ocenę samochodu składa się bardzo wiele składników, jak parametry, komfort, funkcjonalność , i mniej lub więcej emocji jakie wywołują.
W Porsche tych emocji jest więcej niż w przeciętnym samochodzie i dlatego Nasza (miłośników i użytkowników marki) ocena jest taka wysoka ...... ale jeżeli tych emocji braknie (a tak jest w przypadku kobiet , które w większości przypadków tego nie czują) to okazuje się , że król jest nagi.
Moja żona uwielbia jeździć prosiakiem , ale tylko na fotelu pasażera. Prowadziła go kilka razy i stwierdziła , że w porównaniu z jej S3 jest to "niezły tłuk" :-) - i nawet to rozumiem i się z tym zgadzam.
Jeżeli nie kręci jej dźwięk, zapach prosiakowej skóry, i to coś czego nazwać trudno, to to co pozostaje wypada w porównaniu z Audi bardzo blado.
Sam jak po trasie przejechanej prosiakiem przesiadam się do Audi to doznaję niezwykłego spokoju i odprężenia , robi się cicho , miękko, i samochód sam jedzie.
Tak więc jeżeli pojazd ma być dla żony i jak wnioskuję do codziennego użytku, to z całą pewnością z Audi będzie miała więcej pożytku i radości.

W ostatnim czasie chodził mi po głowie pomysł aby zamienić S3 na nowego boxstera. Bardzo mi się to auto podoba a ponieważ nie jest to 911 , więc zamiana mojego nie wchodzi w grę (znowu potwierdzają się te emocje :lol: ) . A ponieważ zakup samochodu dla żony jest najlepszym sposobem aby spełnić swoje zachcianki, stąd taki pomysł.
Zabrałem żonę do salonu aby go sobie przetestowała i wyniki tego był taki , że zapytała " a w czym to niby ten ma być lepszy od mojego, bo ja tu widzę same minusy " - wszystko w temacie.

Jeżeli więc Twoja żona czuje ducha Porsche, Ty chcesz mieć żonę w Porsche, lub ma to być pojazd w teorii dla żony a w praktyce dla Ciebie - wtedy kup prosiaka.
W każdym innym Audi będzie lepszą inwestycją ( o ile zakup samochodu można traktować jako inwestycję :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2012, 14:18 

Jaki jest sens kupowania sportowego samochodu jak sie nie ma sportowych aspiracji i umiejetnosci?

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2012, 14:47 

Boxstera użytkuje stosunkowo niedługo, świetnie mi się nim jezdzi, ale nie chciałbym, zeby był samochodem całorocznym.

Jak wspomnieli koledzy, potrafi zaskoczyć na śliskim. I nie wyobrażam sobie użytkowania go w zimie, z niskim prześwitem i nisko położonym silnikiem.

Jazda nim jest niesamowicie przyjemna, ale dla kogoś kto tej przyjemności potrafi doświadczyć.

W domu mam dwa inne "cywilne" samochody o podobnych osiągach. Po 3 godzinnej nużacej podróży z żoną Boxsterem po autostradzie stwierdziłem, ze wolałbym ta trase przebyć jednak tamtymi samochodami.

Natomiast w piekny słoneczny dzień jak jadę czymś innym krętą równą droga, to aż serce boli, że nie jadę Boxsterem.

Wiem, że Boxster to nie 911 i tam komfort jazdy i osiągi sa na pewno lepsze.

Wszystko zależy od preferencji.

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2012, 18:43 

joko nie myślałeś o tym żeby pisać felietony do gazet motoryzacyjnych?Poważnie!

Tytuł:
PostNapisane: 3.08.2012, 20:06 

Nr klubowicza: 164
Remek napisał(a):
?....

Wiem, że Boxster to nie 911 i tam komfort jazdy i osiągi sa na pewno lepsze.

Wszystko zależy od preferencji.

Akurat w kwestii komfortu Boxster jest lepszy.
Osiagi ma porównywalne do 911, przepaści nie ma.

Jurek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]