Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31.01.2017, 19:22 

Hej,
Jak tylko zrozumiałem, że moim pierwszym Porsche powinien być Cayman - ten oferowanty przez wujekwaldus został sprzedany.
Co sądzicie o tym aucie ?? Wygląda na zadbany, ale jest o kilka tys. tańszy niż inne o podobnym rocznik/przebieg. W ofercie nie mogę nigdzie znaleźć informacji, że jest bezwypadkowy - co wg mojej logiki oznacza, że miał wypadek.

https://tinyurl.com/hqr4nou

PostNapisane: 1.02.2017, 9:42 

Nie jest tani o tak powiem. Wiem, że rocznik 2009 ale cały czas jest to 987.1 a nie 987.2 (mniej awaryjny nowy silnik o PDK nie wspominając).

Skóry powycierane, ciekawe jak z tą wypadkowością, o której piszesz.

25k EUR daje nam 108 tys. PLN.

Akcyza według nowej tabeli 46 tys. PLN x współczynnik deprecjacji załóżmy, żę 0,7 (zależnie od miesiące rejestracji nam wyjdzie) więc jakieś 14 tys PLN.

Razem będzie ok. 122 tys. PLN. Przy tej cenie zaczynamy zbliżać się do 987.2... Myślę, że za jakieś 140 tys. PLN jest szansa upolować 987.2 - > nawet jeśli nie S to i tak zwykłe 987.2 z PDK będzie szybsze od 987.1 z Tiptronic

Szukasz koniecznie Tiptronica czy może być manual ?

PS

Np. kolega Tunix ma bardzo ładnego Boxstera s z 2010 z przebiegiem 80 tys., bezwypadkowy, salon PL za 150 tys. PLN.

PostNapisane: 1.02.2017, 13:04 

Szukam czegoś z dachem, - na codzień mieszkam w Niemczech i jednak pogoda nie rozpieszcza.
Poza tym Boxster mi się zwyczajnie nie podoba (chyba, że Spyder - ale to juz cena x 2).
Właściwie to ogólnie Porsche Cabrio mi się się nie podobają - oprócz niektórych modeli Targa oraz oczywiście 918 :angel4:

Ja sprowadzałbym auto do Niemiec - z tego co się orientuje Niemcy nie wymagają opłaty akcyzowej i całość rejestracji zamknęła by się w kilkuset euro.

Wolę manual albo PDK, niż Tiptronic. Chciałbym się zamknąć w 25K Euro. Im droższy Cayman tym bardziej mnie korci, żeby od razu kupić 997.2 S od forumowicza z Sopotu, które wychodzi około 50K Eur.

PostNapisane: 1.02.2017, 13:38 

Mając 150k na tego caymana pomyśl lepiej o 997.1

PostNapisane: 1.02.2017, 14:15 

mareknowak napisał(a):
Mając 150k na tego caymana pomyśl lepiej o 997.1

Myślę, myślę, nawet już mi się to zaczyna śnić - ale nie wiem czy takie auto nie będzie "za mocne" na moje pierwsze... nie wspominająć o przyśpieszonej akcji serca przy każdym parkowaniu...
więc pomysł był - Cayman do 100 K pln na rok, dwa lata - a potem 911...

PostNapisane: 1.02.2017, 18:03 

Ja mam caymana 2009 i rozważam sprzedaż... Silnik 2,9 . Przebieg 108tys auto bardzo zadbane. Kolor czarny.
Wymiony olej w PDK, cale zawieszenie nowe , powloka CERAMIC PRO 9H.. Nowy akumulator żelowy. Autor serwisowane u pana R.Radwańskiego - speca od Porsche. Nowe opony - zrobilem na nich z 5 tys. Posiadam faktury na około 30tys PLN. Dlaczego sprzedaje a auto tak doinwestowane ? Powod jest prosty chcialbym sie przesiasc na 997.2 najlepiej w wersji S.

Rozważę konkretną ofertę.

PostNapisane: 1.02.2017, 19:53 

xav napisał(a):
Szukam czegoś z dachem, - na codzień mieszkam w Niemczech i jednak pogoda nie rozpieszcza.
Poza tym Boxster mi się zwyczajnie nie podoba (chyba, że Spyder - ale to juz cena x 2).
Właściwie to ogólnie Porsche Cabrio mi się się nie podobają - oprócz niektórych modeli Targa oraz oczywiście 918 :angel4:

Ja sprowadzałbym auto do Niemiec - z tego co się orientuje Niemcy nie wymagają opłaty akcyzowej i całość rejestracji zamknęła by się w kilkuset euro.

Wolę manual albo PDK, niż Tiptronic. Chciałbym się zamknąć w 25K Euro. Im droższy Cayman tym bardziej mnie korci, żeby od razu kupić 997.2 S od forumowicza z Sopotu, które wychodzi około 50K Eur.

Mówisz o budżecie 25 k EURO a korci Cię 911 za 50 k, trochę masz duży rozrzut cenowy, zacznij od Caymana, prościej się prowadzi, za rok lub dwa zmienisz na 911, dlaczego nie szukasz w DE ?, przecież w Polsce praktycznie nie ma ofert i istnieje duże ryzyko zakupu "igły ", powodzenia w poszukiwaniach.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]