Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.01.2011, 17:36 

Witam,
Chciałbym być ostrożny w wypowiedzi, zwłaszcza ze jestem nowy. Tak więc podam informację ale pewnosci 100% nie mam czy jest właściwa.
Znalazłem Porsche 911 Carrera 4S rok 2009 za cenę 578 k PLN http://www.porschepoznan.com.pl/oferta- ... he-911/78/
I wydaje mi się że bardzo podobne tu:
http://deltaimports.porschedealer.com/n ... 7/info.php w cenie 108k$, czyli ok 325K PLN
Roznica w cenie miedzy tymi samochodami to 253k PLN (w polsce o 77% drozej, prawie drugi taki samochod)

Odliczając Vat (bo w USA go nie ma) roznica wynosi nadal 120k
No i moje pytanie:
dlaczego w Polsce jest o 120k drozej? czym to jest spowodowane.

Tytuł:
PostNapisane: 3.01.2011, 17:41 

akcyza, cło, podatki, ale przede wszystkim polityka wszystkich firm produkujących auta, które na rynku amerykańskim oferują niemalże te same auta za zupełnie inne ceny.
Zresztą jak popatrzysz na inne rzeczy, to jest podobnie. np. sprzęt elektroniczny...

Tytuł:
PostNapisane: 3.01.2011, 17:59 

Nr klubowicza: 170
jest dokladnie tak jak Jacek napisal... do tej ceny dochodzi clo, podatek, itp, itp.
w USA zawsze dobra byly tansze niz w Europie i tak zostalo do dzis i bedzie dalej...
nie wiem jak jest przy autach Porsche, ale przy innych autach roznice nie sa tylko w cenie, ale wersje amerykanskie pewnych aut maja mniejsze tarcze hamulcowe, gorszej tanszej jakosci skore w srodku, radio i navi trzebe przestroic lub w ogole wymienic, przestroci lub wymienic lampy przednie, itp.
tak wiec ta roznica robi sie jeszcze mniejsza, zawsze bedzie, ale moim zdaniem najlepsze okazje byly jak dolar byl troche ponad 2 PLN, a teraz to bym sobie dal siana...
no i kwestie gwarancji tez nie sa pewne, bo kilku producentow jak Subaru, itp. nie honoruje amerykanskiej gwarancji w Europie...

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]