Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17.10.2020, 15:55 

Mam następujący problem w w/w aucie: po odpaleniu wskazówka ciśnienia oleju pokazuje maksimum tj. 5bar. Po chwili wskakuje na 0bar. Od czasu do czasu na chwilę wskoczy na właściwą wartość ok 1.5-2bar, ale to zazwyczaj tylko na chwilkę. Silnik wydaje się pracować dobrze jednak na jałowym po dodaniu gazu jest bardzo nieprzyjemny i dość głośny dźwięk jakby coś o coś tarło[świst]. Im wyższe obroty tym odgłos się nasila, coś w stylu wyjącej pompy wspomagania. Bez dodania gazu cisza. Nie wiem czy odgłos z kontrolką oleju ma jakiś związek. Auto w takim stanie kupiłem. Nie jeździłem nim narazie- jedynie 200-300 metrów przejechałem na próbę. Nie jest to problem osprzętu paska bo odpalałem auto bez paska i jest ten sam dźwięk. Na zegarach pokazuje błąd ciśnienia oleju i kontrolka silnika świeci.

Ktoś wie co to może być? Czujnik ciśnienia? Pompa oleju? Gdzie się znajduje czujnik ciśnienia oleju w tym silniku? W razie czego dużo roboty wymienić pompę oleju?

PostNapisane: 18.10.2020, 12:01 

Cytuj:
Mam następujący problem w w/w aucie: po odpaleniu wskazówka ciśnienia oleju pokazuje maksimum tj. 5bar. Po chwili wskakuje na 0bar. Od czasu do czasu na chwilę wskoczy na właściwą wartość ok 1.5-2bar, ale to zazwyczaj tylko na chwilkę.

Ja obstawiam błąd elektryczny, wtyczki, wiązka, ECU.

Cytuj:
Silnik wydaje się pracować dobrze jednak na jałowym po dodaniu gazu jest bardzo nieprzyjemny i dość głośny dźwięk jakby coś o coś tarło[świst]. Im wyższe obroty tym odgłos się nasila, coś w stylu wyjącej pompy wspomagania.

Raczej nie powiązane, wibracje z przewodów wspomagania lub PDCC przenoszą się na nadwozie (coś nie zamocowane?).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]