Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.01.2012, 18:43 

czy istnieje coś takiego w 996?jak wygląda i do czego służy?czy ona ma jakiś związek z tym wentylatorem na klapie?
czy ten wentylator ma za zadanie doprowadzenia powietrza do tej pompy?kiedy on się włącza i czy dobre mam przeczucie że tylko przy zimnym silniku?to byłaby odpowiedz na dręczące mnie pytanie chyba od zawsze :roll:

proszę o wyrozumiałość jeżeli to głupie pytanie. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 19:39 

to nie witrak na klapie a pompa jak juz piszesz włanczajaca sie na zimnym aby obnizyc toksyny w spalinach ... zawsze sie zastanawiam czy sie tego nie pozbyc , jednak nadal jest choc utrudnia dojscie do wszystkiego ...

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 19:46 

czyli to tak grzechoce (jakby łańcuszek gdzieś ocierał) podczas zimnego startu !!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 19:54 

nie sadze bo ona po prawej a ten dzwiek wystepuje zawsze po lewej , no chyba ze piszemy o innych rzeczach , ciezko tak na odległosc

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 19:57 

porscheee napisał(a):
to nie witrak na klapie a pompa jak juz piszesz włanczajaca sie na zimnym aby obnizyc toksyny w spalinach ... zawsze sie zastanawiam czy sie tego nie pozbyc , jednak nadal jest choc utrudnia dojscie do wszystkiego ...

gdzie ta pompa jest? możesz mi napisać w takim razie do czego służy ten wiatrak na klapie i kiedy się włącza ?

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 20:00 

pw

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 20:04 

ok

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 21:20 

a ten wentylatorek na klapie silnika to cały czas ma działać ?

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 21:31 

:lol: nie

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 21:43 

kurde, to co mam źle że się włącza od momentu zapalenia silnika? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 8.01.2012, 23:43 

dobrze, dobrze - na zimnym u mnie się włącza tak na minutę lub dwie - zalezy od temperatury. a na gorącym na kilka sekund a czasami to może nawet w ogóle się nie włącza.

Co do wentylatora na tylnej klapie. Wyczytałem w instrukcji, że jesli włączy wam się lampka czerwona od temperatury i mruga powoli, czyli raz na sekundę, to albo za mało płynu albo problem z wentylatorem, jeśli mruga szybko oznacza nieszczelność lub uszkodzenie układu. jak świeci się na stałe - silnik się przegrzewa. (Piszę z pamięci, bo nie mam pod ręką instrukcji - sprawdźcie jeszcze żeby być pewnym). z autopsji wiem jeszcze że zbiorniczek na płyn chłodzący w 996 jest słabej konstrukcji i jeśli zabarwia się na żółto (taki jak by nalot) oznacza, że jest pęknięty, wtedy termostat wariuje i dostajecie sekundowe mruganie (mimo że temperatura jest ok) - czyli wentylator lub poziom płynu.

Tytuł:
PostNapisane: 9.01.2012, 0:27 

zbiorniczek kazdej jednej marki aut z biegiem lat zmienia kolor na ciemniejszy mniej klarowny nie oznacza to jednak pekniecia :lol: , czerwona lampka potrafi sie tez zaplic na stałe gdy wentylatory przednie sie skoncza czytaj szczotki w silniczkach a akurat np. stoi sie w korku ( czesta przypadłosc 996tt ) , czesto uzytkownik nawet nie wie ze ktorys z przodu sie nie kreci bo nie ma kontrolki od tego na pulpicie a komp tez błedu nie wypluje , zalecam co jakis czas na odpalonym aucie pochylic ucho do przedniego zderzaka , no chyba ze czesto auto latem potrafi sie zagrzac to tez wiadomo gdzie juz szukac

Tytuł:
PostNapisane: 9.01.2012, 12:03 

To fakt, ale we wczesnych 996 3.4 pęknięcia zbiorniczka to jedna z tych wad wieku dziecięcego. Na te wakacje miałem poważną rozkmine, jak w środku korka w Sopocie, (czytaj 40 minut postoju z włączonym silnikiem) auto zaczęło mi się gotować (ze wskazań), wszystkie wentylatory się załączały, a lampka cały czas mrugała. okazało się - pęknięty zbiorniczek nie trzymał ciśnienia, mimo tego, że nie wylewał się płyn chłodzący, a cały układ działał prawidłowo. Wentylek też się lubi czasem zawiesić... :) Te kolejnej generacji są już ok.

Tytuł:
PostNapisane: 11.01.2012, 21:46 

Dzień Dobry. Już wszystko wiem 8)
:arrow: PW

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]