|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Robert
|
Napisane: 6.09.2009, 19:26 |
|
|
witam wszystkich ale w szczególności elektroników.
mam takie pytanie dotyczące czujnika temperatury powietrza w 944 2,7 l z motronikem ML3 ,a dokładniej chodzi mi o wtyczkę którą sie podpina do czujnika w serwisówce pisze iż na styku 9 powinno być nie mniej niż 8 volt a u mnie pokazuje do 5 volt ,w czym może być problem?
i drugie pytanie ,obok czujnika temp. silnika mam jakiś drugi czujnik i nie mam pojęcia do czego on służy ,ma wsówke szeroką i wąską czyli dwa kable. w jakiejś książce znalazłem jakiś wyłącznik termicznoczasowy ale tylko z jednym przewodem a u mnie są dwa . ta elektronika przyprawia mnie o zawrót głowy niby prosta a tak wiele zależy od głupich czujników.gdybym był w kraju to pojechał bym do jakiegoś serwisu jakiegoś klubowicza ale niestety muszę ryć w ausrti.jeśli ktoś wie proszę o pomoc.
pozdrawiam
|
|
Góra |
|
TKacki
|
Napisane: 6.09.2009, 21:48 |
|
|
Napięcie jest dobre bo masz wersję z przepływomierzem z napięciem zasilania 5V.
Drugi czujnik to czujnik do wskaźnika temp. w zespole wskaźników. Szeroki styk - do wskazań wskazówki, wąski - alarm przegrzania (zapala kontrolkę).
|
|
Góra |
|
Robert
|
Napisane: 7.09.2009, 8:03 |
|
|
witam kolegę TKacki.
dzięki za odpowiedz,powiem dlaczego szperam po czujnikach.mam takie objawy w samochodzie tj.całkowicie zimny silnik zapala bez problemów,silnik nagrzany po np.półgodzinnym postoju muszę kręcić dwa długie razy i dopiero
wtedy zapala.ostatnio zaobserwowałem że w momencie rozłączenia rozrusznika łapie zapłon i odpala.
dodam jeszcze że sprawdzałem rozrusznik u fachowca i był w stanie idealnym
ładowanie akumulatora pod obciążeniem 13,8 volta
akumulator w stanie spoczynku 12,7 volta jak nowy/jest to 55Ah trochę mały mi się wydaje/ i nie wiem gdzie dalej szukać,może coś kolega podpowie
wielkie dzięki.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
|