Greg38 napisał(a):
Witam koledzy po 4 latach akumulator odmawia posluszenstwa i będę wymieniał moje pytanie czy muszę podpiąć prostownik do potrzymania prądu czy spokojnie mogę wymieć bez mam cayenne diesel 2016 r dziękuje wszystkim za info
można bezpiecznie wymienić bez prostownika , ale rejestracja wymiany jest konieczna za pomocą oprogramowania diagnostycznego jeśli chodzi o taką pojemność i rodzaj baterii. Jesli rodzaj baterii inny i inna pojemność, to trzeba przekodowac , wtedy dopiero potem zrobic rejestracje wymiany .
Wielu tutaj ostatnio napisało, że tego nie robią. Tylko ja mam inne zdanie.
Wczoraj przyjeżdżał BMW e60 z 2005 roku, w którym nikt nigdy nie wykonywał funkcji serwisowej wymiany baterii. Było to widoczne podczas diagnozy, ponieważ w historii wymiany baterii żadnego wpisu nie było. Obecny właściciel powiedział, że poprzednij właściciel zmieniał baterię każdego roku. I nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ samochód myśli, że nadal znajduje się w nim oryginalna bateria która ma już 15 lat i ładuje ją na maksa non-stop 14.7-14.9 V.Za rok taka bateria do śmieci .
Przekodowałem mu pojemność nowej baterii z 90Ah do aktualnych 110Ah, zapisałem to do wyposażenia samochodu, dokonałem rejestracji wymiany i odpuściłem to autko z Bogiem