|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Romanesku
|
Napisane: 14.04.2021, 15:53 |
|
|
|
Góra |
|
stach
|
Napisane: 14.04.2021, 16:10 |
|
Klubowicz |
|
Nr klubowicza: 062
|
Raczej "Nie tylko Dania" powinien brzmieć tytuł...
|
Góra |
|
Mata
|
Napisane: 14.04.2021, 23:18 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 10.09.2009 Posty: 5042 Lokalizacja: Warszawa/Poznań
Nr klubowicza: 281
|
Zabierać auto właściciela jestem jeszcze w stanie ogarnąć swoim rozumem ale konfiskata auta, które nie należy do kierowcy to już czysty bolszewizm Wyobraźmy sobie sytuację wypożyczalni, która udostępnia auto do najmu krótkoterminowego a potem delikwent przekracza 200 km/h. Auto, np. Taycana pożyczył sobie jakiś gołodupiec a w skutek jego czynu niedozwolonego państwo zajmuje auto. Właściciel wypożyczalni zostaje sam z tematem, jak ściągnąć pieniądze z gołodupca? Albo opcja druga, ktoś z nas oddaje swoje auto np. swojemu dzieciakowi a ten w przypływie młodzieńczej radości przekracza 200 km/h... Ps. Ciekawe czy w przypadku kradzieży auta, jak złodziej uciekając Policji przekroczy 200 km/h to auto też skonfiskują?
|
|
Góra |
|
siersciu
|
Napisane: 14.04.2021, 23:24 |
|
Nr klubowicza: 696
|
Mata napisał(a): Ps. Ciekawe czy w przypadku kradzieży auta, jak złodziej uciekając Policji przekroczy 200 km/h to auto też skonfiskują? Jeżeli potem to auto zlicytują, to można by uznać państwo za pasera
|
|
Góra |
|
pawelmontana
|
Napisane: 15.04.2021, 10:08 |
|
Nr klubowicza: 114
|
Co innego szybka, dynamiczna, ale rozważna jazda, a co innego chamska, ryzykowna i agresywna. Za tą pierwszą nie powinno być sankcji, za tą drugą jestem za konfiskatą i chłostą.
Góra |
|
chris
|
Napisane: 15.04.2021, 10:12 |
|
Nr klubowicza: 288
|
U nas dobry prawnik prawdopodobnie by wybronił klienta od utraty auta To tylko 5% ponad 200 a nie ma urządzeń ze 100% dokładnością
|
|
Góra |
|
stach
|
Napisane: 15.04.2021, 11:10 |
|
Klubowicz |
|
|
Mata napisał(a): Zabierać auto właściciela jestem jeszcze w stanie ogarnąć swoim rozumem ale konfiskata auta, które nie należy do kierowcy to już czysty bolszewizm Wyobraźmy sobie sytuację wypożyczalni, która udostępnia auto do najmu krótkoterminowego a potem delikwent przekracza 200 km/h. Auto, np. Taycana pożyczył sobie jakiś gołodupiec a w skutek jego czynu niedozwolonego państwo zajmuje auto. Właściciel wypożyczalni zostaje sam z tematem, jak ściągnąć pieniądze z gołodupca? Albo opcja druga, ktoś z nas oddaje swoje auto np. swojemu dzieciakowi a ten w przypływie młodzieńczej radości przekracza 200 km/h... Ps. Ciekawe czy w przypadku kradzieży auta, jak złodziej uciekając Policji przekroczy 200 km/h to auto też skonfiskują? Michał, kwestia zapisów prawnych (zabezpieczenia) w umowie z wypożyczalnią. A kradzież to jasne.
|
Góra |
|
Mata
|
Napisane: 15.04.2021, 23:05 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 10.09.2009 Posty: 5042 Lokalizacja: Warszawa/Poznań
Nr klubowicza: 281
|
Staszek, jakie zabezpieczenia? Chcesz powiedzieć, że jak będziesz chciał komuś wypożyczyć np. 992 Turbo S na tydzień, to będziesz brał od delikwenta 1,0 mln pln kaucji? Nie ściągniesz pieniędzy z „gołodupca” a Państwo zabierze Twojego Turbo S’a
|
|
Góra |
|
adamax
|
Napisane: 16.04.2021, 12:44 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Nr klubowicza: 468
|
Konfiskata mienia to powrót do czasów komunistycznych i wcześniejszych. Warto pamiętać, że nie każde prawo jest dobre (ktoś już przytaczał to niewolnikach). Czy kierowca jadąc 210km/h spowodował śmierć, lub uszczerbek na zdrowiu kogoś?
PS. Nowe Volvo mają fabryczne ograniczenie prędkości do 180km/h będą więc chętnie wybierane przez skandynawskie wypożyczalnie, ale czy jest to dobra droga? Moim zdaniem absolutnie nie.
_________________ pozdrawiam Adam =================== 944/993/986/996T/970 http://www.prosiakovo.plhttp://www.enotrip.pl
|
|
Góra |
|
tunix
|
Napisane: 16.04.2021, 12:49 |
|
|
Mata napisał(a): Staszek, jakie zabezpieczenia? Pewnie mają jakieś ubezpieczenia od takich zdarzeń, których cena wliczona zostanie w koszt wynajmu.
|
|
Góra |
|
mata70
|
Napisane: 16.04.2021, 22:09 |
|
Nr klubowicza: 490
|
Ciekawe jak się ubezpieczysz od tego jak Twoje auta zaczną zabierać za wykroczenia Twoich pracowników ? Będziesz miał ubezpieczenie ? Ściągniesz im z pensji ? To jest regularny bolszewizm ! Państwo musi ścigać sprawcę, a nie właściciela. Swoją nieudolność w egzekucji zrzuca na właściciela. Dziwię się, że wydawałoby się wyedukowani ludzie tego nie widzą. No ale cóż wielu wyedukowanych popiera to co się teraz dzieje chociażby w tym kraju więc w sumie nie powinienem się dziwić.
|
|
Góra |
|
stach
|
Napisane: 17.04.2021, 8:58 |
|
Klubowicz |
|
|
Mata napisał(a): Staszek, jakie zabezpieczenia? Chcesz powiedzieć, że jak będziesz chciał komuś wypożyczyć np. 992 Turbo S na tydzień, to będziesz brał od delikwenta 1,0 mln pln kaucji? Nie ściągniesz pieniędzy z „gołodupca” a Państwo zabierze Twojego Turbo S’a Michał, Jak znam Danię i Duńczyków, to zwykle wprowadzając prawo myślą o ludziach, więc nie obawiam się o wielkie niesprawiedliwości u nich. Myślę, spokojnie sobie z tym poradzą. Tam świadomość wspólnoty społecznej jest bardzo wysoko rozwinięta. Państwo raczej nie krzywdzi obywateli. W odróżnieniu od naszego kraju... A "gołodupcom" nie powinno się wypożyczać takich fur, chyba, że ktoś inny poręczy i za to odpowiada.
|
Góra |
|
Qdlaty
|
Napisane: 17.04.2021, 9:49 |
|
|
mata70 napisał(a): Ciekawe jak się ubezpieczysz od tego jak Twoje auta zaczną zabierać za wykroczenia Twoich pracowników ? Będziesz miał ubezpieczenie ? Ściągniesz im z pensji ? To jest regularny bolszewizm ! Państwo musi ścigać sprawcę, a nie właściciela. Swoją nieudolność w egzekucji zrzuca na właściciela. Dziwię się, że wydawałoby się wyedukowani ludzie tego nie widzą. No ale cóż wielu wyedukowanych popiera to co się teraz dzieje chociażby w tym kraju więc w sumie nie powinienem się dziwić. Pewnie będę w mniejszości, ale popieram absolutnie wszystkie działania, które mogą uspokoić ruch na ulicach. Nawet te bolszewickie, stalinowskie, ubeckie czy jak je nazwiecie. Może faktycznie tylko wydaje mi się, że jestem wyedukowany... I nie widzę problemu z wprowadzeniem dodatkowych ubezpieczeń. Tak samo jak ubezpieczamy się na wypadek, gdyby pracownik wjechał naszym samochodem w drzewo. Jazda ponad 100 przez zabudowany czy mając ponad 2 promile to bandytyzm. Stach dobrze napisał, Dania to nie jest głupi kraj. Raczej mądrzejszy niż nasz.... I jakoś to u nich działa. Może i u nas mogłoby?
|
|
Góra |
|
mata70
|
Napisane: 17.04.2021, 22:14 |
|
Nr klubowicza: 490
|
Nie mam nic przeciwko uspokojeniu bandytyzmu na drogach, tylko dlaczego moim kosztem. Dlaczego to ja jako właściciel jak mówisz mam się ubezpieczyć od wykroczeń sprawcy ? Może jeszcze obowiązkowo i do tego w państwowej ubezpieczalni aby państwo miało kasę na rozdawnictwo i hodowanie planktonu, wiernych wyborców. To państwo musi sobie poradzić z tym problemem, ale nie moim kosztem, kosztem właściciela, bo to jest jeszcze raz powtórzę regularny bolszewizm Wiele lat temu jadąc camperem w Utah o ile pamiętam 55 mil/h przez ponad sto mil miałem na ogonie gościa nową Corvettą i zachodziłem w głowę jak to jest możliwe. Kilka dni później lokales mi to wytłumaczył. Jak pierwszy raz przekroczę prędkość o ileś mil / nie pamiętam ile / to mam wielki mandat lub odebrane na jakiś czas prawo jazdy, jak zrobię to drugi raz to idę do aresztu / nie pamiętam na ile /, a przy trzeciej takiej sytuacji mam dożywotnio odebrane prawo jazdy. W ten sposób rozwiązali problem nieodpowiedzialności na drogach. Ukarali jednak sprawce, a nie właściciela. Widzisz różnicę ?
Osobna sprawa, ze kilka lat później podnieśli limity prędkości i przekonali się, że ilość wypadków wcale nie wzrosła z tego powodu.
To jest osobny temat rzeka więc nie ma co się tutaj wiele rozwodzić np. dlaczego niedawno w Holandii zrobili limit na autostradach 100/h a w DE jest wiele odcinków gdzie nie ma żadnego limitu prędkości. Postawię tezę, że to nie prędkość zabija, a odpowiedzialność na drodze i dostosowanie jazdy do panujących warunków. Ale oczywiście łatwiej zrobić limit prędkości.
|
|
Góra |
|
stach
|
Napisane: 17.04.2021, 22:32 |
|
Klubowicz |
|
|
mata70 napisał(a): Nie mam nic przeciwko uspokojeniu bandytyzmu na drogach, tylko dlaczego moim kosztem. Dlaczego to ja jako właściciel jak mówisz mam się ubezpieczyć od wykroczeń sprawcy ? Może jeszcze obowiązkowo i do tego w państwowej ubezpieczalni aby państwo miało kasę na rozdawnictwo i hodowanie planktonu, wiernych wyborców. To państwo musi sobie poradzić z tym problemem, ale nie moim kosztem, kosztem właściciela, bo to jest jeszcze raz powtórzę regularny bolszewizm Wiele lat temu jadąc camperem w Utah o ile pamiętam 55 mil/h przez ponad sto mil miałem na ogonie gościa nową Corvettą i zachodziłem w głowę jak to jest możliwe. Kilka dni później lokales mi to wytłumaczył. Jak pierwszy raz przekroczę prędkość o ileś mil / nie pamiętam ile / to mam wielki mandat lub odebrane na jakiś czas prawo jazdy, jak zrobię to drugi raz to idę do aresztu / nie pamiętam na ile /, a przy trzeciej takiej sytuacji mam dożywotnio odebrane prawo jazdy. W ten sposób rozwiązali problem nieodpowiedzialności na drogach. Ukarali jednak sprawce, a nie właściciela. Widzisz różnicę ?
Osobna sprawa, ze kilka lat później podnieśli limity prędkości i przekonali się, że ilość wypadków wcale nie wzrosła z tego powodu.
To jest osobny temat rzeka więc nie ma co się tutaj wiele rozwodzić np. dlaczego niedawno w Holandii zrobili limit na autostradach 100/h a w DE jest wiele odcinków gdzie nie ma żadnego limitu prędkości. Postawię tezę, że to nie prędkość zabija, a odpowiedzialność na drodze i dostosowanie jazdy do panujących warunków. Ale oczywiście łatwiej zrobić limit prędkości. Wybacz Mateusz, ale po pierwsze Ty odpowiadasz za to komu dajesz kluczyki od swojego auta, po drugie piszesz, że prędkość nie zabija, wielu jazda ponad 100 w mieście zabiła, po trzecie w Danii nie ma dróg gdzie można bezpiecznie jechać ponad 200, a po czwarte to kraj który bardzo dba o swoje społeczeństwo, niestety dużo bardziej niż Polska, żadnych haseł patriotycznych, wstawania z kolan tylko działanie... no i jazda przy 2 promilach to kompletny bandytyzm.
|
Góra |
|
tunix
|
Napisane: 17.04.2021, 22:51 |
|
|
stach napisał(a): Wybacz Mateusz, ale po pierwsze Ty odpowiadasz za to komu dajesz kluczyki od swojego auta Brzmi to karkołomnie. Ludzie miewają odpały i ja też nie rozumiem czemu właściciel auta, które udostępnił komuś w dobrej wierze ma za taki odpał zapłacić mimo, że sprawca jest na talerzu. Widocznie ludzie w Danii widzą to jakoś inaczej. Pamiętam, że Duńczyk który kupił moją S2000 mówił, że musi zapłacić ok 80% podatku u siebie. Może Danie to kraj nieprzyjazny samochodom i stąd taki dziwny sposób adresowania problemu.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|
|