Autor |
Wiadomość |
BAWARIA M 5
|
Napisane: 30.06.2017, 20:04 |
|
|
Witam czy ktoś robił detailing auta preparatem Nanolex Si3D HD widziałem efekt przed i po piorunujący auto jak nowe niestety usługa wykonana gdzieś we Wrocławiu znajomy miał swoje preparaty zapłacił tylko za wykonanie usługi i to ma uzasadnienie ekonomiczne.Zrobiłem wycenę w Warszawie cena zwala z nóg łącznie z dachem cabrio 5,5k netto.Stąd moje pytanie może wiecie gdzie w Warszawie robią tymi preparatami albo potrzebuję fachowca do wykonania może być nawet u mnie w garażu dużo miejsca bo sam materiał kosztuje 20% ceny reszta z 5.5k to praca duuuużo. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
Lockbud
|
Napisane: 30.06.2017, 21:55 |
|
|
Porównaj ile ty zarabiasz na swoich usługach i pewnie wyjdzie że w/w usługa wcale nie jest taka droga
|
|
Góra |
|
tukobi
|
Napisane: 30.06.2017, 22:05 |
|
|
Pamietaj aplikacja jakiejkolwiek powłoki nie polega tylko na posmarowaniu auta powłoką.... Lakier musi być w możliwie najlepszym stanie, to robi cenę. Tak jak u nas w OliCars - powłoka to jest wisienka na torcie, którą poprzedzają np. 1,5-3 dni polerowania lakieru
|
|
Góra |
|
BAWARIA M 5
|
Napisane: 30.06.2017, 22:23 |
|
|
Ok ja wszystko rozumiem tylko czy to cena porównywalna z innymi czy wyrwana z kosmosu?
|
|
Góra |
|
arczimi
|
Napisane: 1.07.2017, 8:08 |
|
|
tukobi napisał(a): Pamietaj aplikacja jakiejkolwiek powłoki nie polega tylko na posmarowaniu auta powłoką.... Lakier musi być w możliwie najlepszym stanie, to robi cenę. Tak jak u nas w OliCars - powłoka to jest wisienka na torcie, którą poprzedzają np. 1,5-3 dni polerowania lakieru Wczoraj Klimek naprawiał na TVN TUrbo 993, detaling całego auta 20 godzin... Cena jest taka a nie inna bo do taką usługę zamawiają ludzie zamożni. Nikt się raczej nie targuje. Ale to jest moje zdanie. LOCKBUD- chciałbym tyle zarabiać
|
|
Góra |
|
Lockbud
|
Napisane: 1.07.2017, 9:28 |
|
|
arczimi napisał(a): LOCKBUD- chciałbym tyle zarabiać Ja też Ale jak chciałem zrobić polerkę swojego to też mówiłem że to za drogo i zacząłem robić to sam, maszyna pady pasty pomyślałem będą na zaś a i tak wyjdzie o niebo taiej. Zrobiłem, efekt nawet nawet ale z perspektywy czasu myślę że ceny są uzasadnione, szczególnie jak się trafi trochę zaniedbana sztuka.
|
|
Góra |
|
BAWARIA M 5
|
Napisane: 1.07.2017, 15:49 |
|
|
W moim przypadku nie chodzi o targowanie tylko czy cena jest średnią ceną takiej usługi bo nie lubię przepłacać jeśli jest taka cena ok z faktami nie dyskutuję,jednak wydaje mi się że nie każdy lakiernik w Polsce bierze tyle samo za pomalowanie elementu w aucie
|
|
Góra |
|
Bristol
|
Napisane: 1.07.2017, 16:21 |
|
|
|
Góra |
|
capitalclean
|
Napisane: 1.07.2017, 16:55 |
|
|
Profesjonalny Detailing wnętrza powinien trwać minimum trzy dni jeśli faktycznie ktoś go wykona prawidłowo i to jest minimum czasu potrzebnego na wykonanie takiej usługi. Każdy samochód jest inny i wymaga innych prac i czasu który należy mu poświecić, by efekt był spektakularny. Wycena usługi detailingowej powinna być przeprowadzona po dokładnej inspekcji auta. Klient powinien dokładnie znać zakres prac i jak one zostaną przeprowadzone. Sumiennie wykonana praca daje satysfakcję obu stronom. Detailing to sztuka i pasja jednocześnie i jeśli jest poparty umiejętnościami detailera oraz użyciem najlepszych materiałów cena musi być adekwatna do przeprowadzonych prac. Dlatego firma detailingowa powinna dokładnie o wszystkim informować i przedstawiać opcję jakie klient ma do wyboru. Jakość usług zaniżają pseudo detailerzy, którzy obniżają ceny nie wykonując uczciwe swojej pracy. Przykładowo: Pranie tapicerki samochodowej to nie 4 godziny tylko 12 godzin pracy z wymontowaniem wszystkich foteli, aby usługa została zrealizowana bardzo dobrze. To środki o wartości minimum 70 zł. Nie licząc energii. Pranie tapicerki średniej wielkości samochodu za 160 zł? Za 12 godzin pracy 100 zł? Odpowiedzcie sobie sami jak jest to zrobione przez pseudo detailerów Z polerowaniem lakieru bywa podobnie. Cenę robi jakość i odwrotnie. Właściciele Porsche mając na uwadze wartość i piękno swoich samochodów powinni być bardzo ostrożni oddając swoje auta w niepowołane ręce. Z daleka od niskich cen, zaoszczędzicie 1000 zł a stracicie kilka tysięcy gdy Wasz lakier zostanie zniszczony. Pozdrawiam Marcin
|
|
Góra |
|
BAWARIA M 5
|
Napisane: 1.07.2017, 17:19 |
|
|
Oczywiście masz rację pisząc o cenie nie szukałem usługi wykonywanej a tgz stodole przepraszam za slogan wszystkich posiadaczy stodół ale tak sie mówi zależy mi na profesjonalnym wykonaniu jak trafnie zauważyłeś straty mogą być wiele wyższe od oszczędności i to mi się już mniej podoba chodzi mi tylko czy ponad 5k netto to średnia cena za profesjonalnie wykonaną usługę. Pozdawiam.
|
|
Góra |
|
Bristol
|
Napisane: 1.07.2017, 17:36 |
|
|
Czasami Ci których nazywają " pseudo fachowcami" zrobią lepiej/staranniej robotę niż większe/znane firmy które mają ceny z kosmosu. Prosty przykład jak dałem BMW do braci Pietrzak i za grubą kasę zrobili szajs który nawet po pół roku nie odpychał wody z lakieru ( oczywiście w tym czasie auto było myte jak należy ) potem auto powędrowało do małej firmy gdzie do dzisiaj jest LUX a minął ponad rok.
Jak coś robi pracownik dużej firmy to zrobi robotę inaczej niż wlasciciel małej i tyle w temacie.
Potem takie cwaniaki od detailingu czekają na frajerów z kasą którzy nie znają się na rzeczy bo widzą przy odbiorze jak auto się błyszczy.
Znajdź mniejszą firmę a zrobią to taniej i lepiej.
|
|
Góra |
|
capitalclean
|
Napisane: 1.07.2017, 17:46 |
|
|
Dlatego ważna jest uczciwość w podejściu do klienta tak jak pisałem. Zgodzę się z Panem, ale tanio detailingu nikt nie zrobi uczciwy. Dlatego należny być uczciwym, dokładnym i współpracować z dobrymi fachowcami w zespole dla których każdy samochód jest wyjątkowy i najważniejszy. Pracownik bez pasji i zaangażowania nie powinien pracować w tej branży.
|
|
Góra |
|
arczimi
|
Napisane: 2.07.2017, 14:10 |
|
|
A w innej branży powinien? Dlatego kolega szuka kogoś kto może być tańszy a wykona dobrze swoją usługę. Niekoniecznie na najdroższych produktach ale również dobrze.Fachowcy u Klimka robili 993 na sonaxie i jak dla mnie efekt był ok. Ale to zupełnie inny temat . Zrobiliśmy OT
|
|
Góra |
|
ernie
|
Napisane: 2.07.2017, 15:20 |
|
Nr klubowicza: 619
|
capitalclean napisał(a): każdy samochód jest wyjątkowy i najważniejszy
Ano, właśnie - czy to nie marka robi różnicę, jeśli chodzi o cenę? Za oklejenie macana usłyszałem 5kzł bez grilla i railingów, poprosiłem żonę żeby zapytała o XC60 i na starcie było 500 mniej z zachętą do targowania No, chyba, że fachowiec kobitki lubi bardziej jakiś dziwny Nie mówię oczywiście, że różnica w cenie jest całkiem bez uzasadnienia, bo i odpowiedzialność większa trochę przy droższym samochodzie. Tak na mój gust, to sama taka powłoka powinna być trochę tańsza od porządnie zrobionego wrapa. A w kwestii technicznej- to czy zrobienie sobie Si3d bez uprzedniego wypolerowania auta to kiepski pomysł? Auto 3-letnie czarny metalik bez głębszych zarysowań.
|
arczimi
|
Napisane: 2.07.2017, 17:42 |
|
|
To jest nagminne działanie fachowców- każdej maści. Słowo Porsche od razu zawyża cenę
|
|
Góra |
|
capitalclean
|
Napisane: 2.07.2017, 17:52 |
|
|
Marka nie powinna robić różnicy, różnicę robią materiały których się używa oraz wielkość samochodu i proces przygotowania. Żadnej powłoki nie powinno się aplikować bez uprzednio bardzo dobrze przygotowanego lakieru. Polerka jest obowiązkowa by maksymalnie wyeliminować wszystkie niedoskonałości powłoki lakierniczej, wówczas powłoka ma sens
|
|
Góra |
|
Pitter
|
Napisane: 4.07.2017, 21:41 |
|
|
Trochę OT. Dla mnie ten cały detaling w postaci powłok to duża lipa. Fakt, że pięknie doprowadzają auto do należytego porządku ( mycie, sprzątanie, polerowanie ) ale powłoka to już inna bajka. Jakieś 4 miesiące temu oddałem 964 do jednej w większych firm w stolicy, wybrałem 5 letnią ochronę lakieru ( cokolwiek miałoby to znaczyć ) zapłaciłem za to 3500 i co?? ...
No właśnie co. Minęło 4 miesiące, po myciu zgodnie z zaleceniami Pana od detalingu, nie mogę się pozbyć plamek po wodzie, powinienem po każdym myciu wycierać auto szmatką, wygląda to tak jakby lakier przyciągał wodę a nie pozbywał się jej tak mnie zapewniano. Po odbiorze, założyłem na niego pokrowiec ( nowiutki, outdoor ) i ku mojemu zdziwieniu po zdjęciu zauważyłem duuużo rysek. Powłoka miała chronić lakier, nie zauważyłem tego. Pan z detalingu powiedział mi, że Porsche, Ferrari i coś tam jeszcze słynie z tego, że ma taki lakier. No to ja się pytam, dlaczego nie uprzedził mnie przed całą operacją to może zostałoby mi 2000 w kieszeni. No cóż, nie będę się więcej rozpisywał jakie jeszcze miałem historie z tym detalingiem. Dla mnie to wielka lipa.
P.
|
|
Góra |
|
freeq
|
Napisane: 5.07.2017, 8:47 |
|
|
Z tym detailingiem w stolicy też miałem pewne przygody - u mnie, co prawda tylko cenowe. Swego czasu szukałem dobrego speca aby odświeżyć i zabezpieczyć lakier w swoim 986. Na stronie znalazłem ofertę jednej z lepszych (polecanych) firm i 'rzetelny' cennik w którym jak wół stał przykład Passat Kombi - pakiet exclusive (i cała litania) = 2900 PLN. No ludzie, tyle blachy w Passeratti, a u mnie? Jadę! Pojechałem swoim 986 na oględziny. Wyszedł spec, pomlaskał, gdzieś poklepał, coś potrał ręką, poskrobał się w głowę i powiedział - pakiet exclusive jak dla Pana 4500 PLN netto. Serio? Passat wielkości boiska fooballowego - 2900, a to maleństwo w szczególności jeszcze bez dachu i taka różnica? No wiesz Pan, ale to jest marka premium więc powinien się Pan z tym liczyć. Jak poprosiłem o wyjaśnienia i "o co się tak właściwie pani księżnej rozchodzi", to kazał mi spier**ać jak mi się nie podoba. Więc może plamy na powłoce to też efekt marki premium?
|
|
Góra |
|
kamilb
|
Napisane: 5.07.2017, 8:51 |
|
|
Nie wiem jaką powłokę miałeś nałożoną ale jak po 4mc nie odpycha wody to albo powłoka marna albo marnie nałożona. Ja mam Gyeon Mohs na kilku samochodach i jestem bardzo zadowolony, pięknie odpycha wodę nawet po blisko dwóch latach od aplikacji.
|
|
Góra |
|
adarek
|
Napisane: 5.07.2017, 10:59 |
|
|
Też uważam ze jest to przerost formy nad treścią. Ja po 100 tys km przebiegu dałem jedynie spolerować lakier i nałożyć wosk.
|
|
Góra |
|
|