Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.06.2017, 20:04 

Witam czy ktoś robił detailing auta preparatem Nanolex Si3D HD widziałem efekt przed i po piorunujący auto jak nowe niestety usługa wykonana gdzieś we Wrocławiu znajomy miał swoje preparaty zapłacił tylko za wykonanie usługi i to ma uzasadnienie ekonomiczne.Zrobiłem wycenę w Warszawie cena zwala z nóg łącznie z dachem cabrio 5,5k netto.Stąd moje pytanie może wiecie gdzie w Warszawie robią tymi preparatami albo potrzebuję fachowca do wykonania może być nawet u mnie w garażu dużo miejsca bo sam materiał kosztuje 20% ceny reszta z 5.5k to praca duuuużo.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 30.06.2017, 21:55 

Porównaj ile ty zarabiasz na swoich usługach i pewnie wyjdzie że w/w usługa wcale nie jest taka droga :)

PostNapisane: 30.06.2017, 22:05 

Pamietaj aplikacja jakiejkolwiek powłoki nie polega tylko na posmarowaniu auta powłoką.... Lakier musi być w możliwie najlepszym stanie, to robi cenę. Tak jak u nas w OliCars - powłoka to jest wisienka na torcie, którą poprzedzają np. 1,5-3 dni polerowania lakieru ;)

PostNapisane: 30.06.2017, 22:23 

Ok ja wszystko rozumiem tylko czy to cena porównywalna z innymi czy wyrwana z kosmosu? :confused2:

PostNapisane: 1.07.2017, 8:08 

tukobi napisał(a):
Pamietaj aplikacja jakiejkolwiek powłoki nie polega tylko na posmarowaniu auta powłoką.... Lakier musi być w możliwie najlepszym stanie, to robi cenę. Tak jak u nas w OliCars - powłoka to jest wisienka na torcie, którą poprzedzają np. 1,5-3 dni polerowania lakieru ;)

Wczoraj Klimek naprawiał na TVN TUrbo 993, detaling całego auta 20 godzin... Cena jest taka a nie inna bo do taką usługę zamawiają ludzie zamożni. Nikt się raczej nie targuje. Ale to jest moje zdanie.
LOCKBUD- chciałbym tyle zarabiać ;)

PostNapisane: 1.07.2017, 9:28 

arczimi napisał(a):
LOCKBUD- chciałbym tyle zarabiać ;)

Ja też :) Ale jak chciałem zrobić polerkę swojego to też mówiłem że to za drogo i zacząłem robić to sam, maszyna pady pasty pomyślałem będą na zaś a i tak wyjdzie o niebo taiej. Zrobiłem, efekt nawet nawet ale z perspektywy czasu myślę że ceny są uzasadnione, szczególnie jak się trafi trochę zaniedbana sztuka.

PostNapisane: 1.07.2017, 15:49 

W moim przypadku nie chodzi o targowanie tylko czy cena jest średnią ceną takiej usługi bo nie lubię przepłacać jeśli jest taka cena ok z faktami nie dyskutuję,jednak wydaje mi się że nie każdy lakiernik w Polsce bierze tyle samo za pomalowanie elementu w aucie :o

PostNapisane: 1.07.2017, 16:21 

Cena z kosmosu.

PostNapisane: 1.07.2017, 16:55 

Profesjonalny Detailing wnętrza powinien trwać minimum trzy dni jeśli faktycznie ktoś go wykona prawidłowo i to jest minimum czasu potrzebnego na wykonanie takiej usługi. Każdy samochód jest inny i wymaga innych prac i czasu który należy mu poświecić, by efekt był spektakularny. Wycena usługi detailingowej powinna być przeprowadzona po dokładnej inspekcji auta.
Klient powinien dokładnie znać zakres prac i jak one zostaną przeprowadzone.
Sumiennie wykonana praca daje satysfakcję obu stronom.
Detailing to sztuka i pasja jednocześnie i jeśli jest poparty umiejętnościami detailera oraz użyciem najlepszych materiałów cena musi być adekwatna do przeprowadzonych prac. Dlatego firma detailingowa powinna dokładnie o wszystkim informować i przedstawiać opcję jakie klient ma do wyboru.

Jakość usług zaniżają pseudo detailerzy, którzy obniżają ceny nie wykonując uczciwe swojej pracy.

Przykładowo: Pranie tapicerki samochodowej to nie 4 godziny tylko 12 godzin pracy z wymontowaniem wszystkich foteli, aby usługa została zrealizowana bardzo dobrze. To środki o wartości minimum 70 zł. Nie licząc energii. Pranie tapicerki średniej wielkości samochodu za 160 zł? Za 12 godzin pracy 100 zł? Odpowiedzcie sobie sami jak jest to zrobione ;) przez pseudo detailerów ;)

Z polerowaniem lakieru bywa podobnie. Cenę robi jakość i odwrotnie.
Właściciele Porsche mając na uwadze wartość i piękno swoich samochodów powinni być bardzo ostrożni oddając swoje auta w niepowołane ręce.
Z daleka od niskich cen, zaoszczędzicie 1000 zł a stracicie kilka tysięcy gdy Wasz lakier zostanie zniszczony.
Pozdrawiam Marcin

PostNapisane: 1.07.2017, 17:19 

Oczywiście masz rację pisząc o cenie nie szukałem usługi wykonywanej a tgz stodole przepraszam za slogan wszystkich posiadaczy stodół ale tak sie mówi
zależy mi na profesjonalnym wykonaniu jak trafnie zauważyłeś straty mogą być wiele wyższe od oszczędności i to mi się już mniej podoba chodzi mi tylko czy ponad 5k netto to średnia cena za profesjonalnie wykonaną usługę.
Pozdawiam.

PostNapisane: 1.07.2017, 17:36 

Czasami Ci których nazywają " pseudo fachowcami" zrobią lepiej/staranniej robotę niż większe/znane firmy które mają ceny z kosmosu.
Prosty przykład jak dałem BMW do braci Pietrzak i za grubą kasę zrobili szajs który nawet po pół roku nie odpychał wody z lakieru ( oczywiście w tym czasie auto było myte jak należy ) potem auto powędrowało do małej firmy gdzie do dzisiaj jest LUX a minął ponad rok.

Jak coś robi pracownik dużej firmy to zrobi robotę inaczej niż wlasciciel małej i tyle w temacie.

Potem takie cwaniaki od detailingu czekają na frajerów z kasą którzy nie znają się na rzeczy bo widzą przy odbiorze jak auto się błyszczy.

Znajdź mniejszą firmę a zrobią to taniej i lepiej.

PostNapisane: 1.07.2017, 17:46 

Dlatego ważna jest uczciwość w podejściu do klienta tak jak pisałem.
Zgodzę się z Panem, ale tanio detailingu nikt nie zrobi uczciwy. Dlatego należny być uczciwym, dokładnym i współpracować z dobrymi fachowcami w zespole :) dla których każdy samochód jest wyjątkowy i najważniejszy. Pracownik bez pasji i zaangażowania nie powinien pracować w tej branży.

PostNapisane: 2.07.2017, 14:10 

A w innej branży powinien? Dlatego kolega szuka kogoś kto może być tańszy a wykona dobrze swoją usługę. Niekoniecznie na najdroższych produktach ale również dobrze.Fachowcy u Klimka robili 993 na sonaxie i jak dla mnie efekt był ok. Ale to zupełnie inny temat . Zrobiliśmy OT

PostNapisane: 2.07.2017, 15:20 

Nr klubowicza: 619
capitalclean napisał(a):
każdy samochód jest wyjątkowy i najważniejszy

Ano, właśnie - czy to nie marka robi różnicę, jeśli chodzi o cenę?
Za oklejenie macana usłyszałem 5kzł bez grilla i railingów, poprosiłem żonę żeby zapytała o XC60 i na starcie było 500 mniej z zachętą do targowania :-) No, chyba, że fachowiec kobitki lubi bardziej jakiś dziwny :-) Nie mówię oczywiście, że różnica w cenie jest całkiem bez uzasadnienia, bo i odpowiedzialność większa trochę przy droższym samochodzie.

Tak na mój gust, to sama taka powłoka powinna być trochę tańsza od porządnie zrobionego wrapa.

A w kwestii technicznej- to czy zrobienie sobie Si3d bez uprzedniego wypolerowania auta to kiepski pomysł? Auto 3-letnie czarny metalik bez głębszych zarysowań.

Obrazek

PostNapisane: 2.07.2017, 17:42 

To jest nagminne działanie fachowców- każdej maści. Słowo Porsche od razu zawyża cenę

PostNapisane: 2.07.2017, 17:52 

Marka nie powinna robić różnicy, różnicę robią materiały których się używa oraz wielkość samochodu i proces przygotowania.

Żadnej powłoki nie powinno się aplikować bez uprzednio bardzo dobrze przygotowanego lakieru. Polerka jest obowiązkowa by maksymalnie wyeliminować wszystkie niedoskonałości powłoki lakierniczej, wówczas powłoka ma sens :)

PostNapisane: 4.07.2017, 21:41 

Trochę OT. Dla mnie ten cały detaling w postaci powłok to duża lipa. Fakt, że pięknie doprowadzają auto do należytego porządku ( mycie, sprzątanie, polerowanie ) ale powłoka to już inna bajka.
Jakieś 4 miesiące temu oddałem 964 do jednej w większych firm w stolicy, wybrałem 5 letnią ochronę lakieru ( cokolwiek miałoby to znaczyć ) zapłaciłem za to 3500 i co?? ...

No właśnie co. Minęło 4 miesiące, po myciu zgodnie z zaleceniami Pana od detalingu, nie mogę się pozbyć plamek po wodzie, powinienem po każdym myciu wycierać auto szmatką, wygląda to tak jakby lakier przyciągał wodę a nie pozbywał się jej tak mnie zapewniano. Po odbiorze, założyłem na niego pokrowiec ( nowiutki, outdoor ) i ku mojemu zdziwieniu po zdjęciu zauważyłem duuużo rysek. Powłoka miała chronić lakier, nie zauważyłem tego. Pan z detalingu powiedział mi, że Porsche, Ferrari i coś tam jeszcze słynie z tego, że ma taki lakier. No to ja się pytam, dlaczego nie uprzedził mnie przed całą operacją to może zostałoby mi 2000 w kieszeni.
No cóż, nie będę się więcej rozpisywał jakie jeszcze miałem historie z tym detalingiem. Dla mnie to wielka lipa.

P.

PostNapisane: 5.07.2017, 8:47 

Z tym detailingiem w stolicy też miałem pewne przygody - u mnie, co prawda tylko cenowe. Swego czasu szukałem dobrego speca aby odświeżyć i zabezpieczyć lakier w swoim 986.

Na stronie znalazłem ofertę jednej z lepszych (polecanych) firm i 'rzetelny' cennik w którym jak wół stał przykład Passat Kombi - pakiet exclusive (i cała litania) = 2900 PLN. No ludzie, tyle blachy w Passeratti, a u mnie? Jadę!

Pojechałem swoim 986 na oględziny. Wyszedł spec, pomlaskał, gdzieś poklepał, coś potrał ręką, poskrobał się w głowę i powiedział - pakiet exclusive jak dla Pana 4500 PLN netto. Serio? Passat wielkości boiska fooballowego - 2900, a to maleństwo w szczególności jeszcze bez dachu i taka różnica?
No wiesz Pan, ale to jest marka premium więc powinien się Pan z tym liczyć.
Jak poprosiłem o wyjaśnienia i "o co się tak właściwie pani księżnej rozchodzi", to kazał mi spier**ać jak mi się nie podoba.

Więc może plamy na powłoce to też efekt marki premium? ;)

PostNapisane: 5.07.2017, 8:51 

Nie wiem jaką powłokę miałeś nałożoną ale jak po 4mc nie odpycha wody to albo powłoka marna albo marnie nałożona. Ja mam Gyeon Mohs na kilku samochodach i jestem bardzo zadowolony, pięknie odpycha wodę :D nawet po blisko dwóch latach od aplikacji.

PostNapisane: 5.07.2017, 10:59 

Też uważam ze jest to przerost formy nad treścią. Ja po 100 tys km przebiegu dałem jedynie spolerować lakier i nałożyć wosk.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]