Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6.10.2009, 9:48 

....jak w temacie mam dylemat czy w związku z drastycznym ochłodzeniem opadami atmosferycznymi etc.,mam zamiar założyć do swojego autka (Boxster 986) sztywny dach tylko zastanawiam się czy założenie hard-topu na jakieś poł roku nie wpłynie negatywnie na dach materiałowy (mimo tego że został on ostatnio zakonserwowany ) np: nie powstaną na nim jakieś dodatkowe przetarcia i zagniecenia,auto służy mi tylko do weekendowych wypadów więc nie poruszam się nim na codzień , może lepiej aby stało w garażu z zamknietym dachem materiałowym a sztywny zakładać w ekstremalnych sytuacjach ???

Tytuł: re
PostNapisane: 6.10.2009, 14:10 

osobiscie tez mam boxsterka i go odstawiam na całą zime do garażu... ale co do dachu to kolega przez ktoras zime z rzedu jezdzi caly czas z miekkim dachem i mu sie nic z nim nie dzije wyglada jak nowy oczywiscie nie otwierac przy minusowych temperaturach:)

Tytuł:
PostNapisane: 6.10.2009, 15:02 

Serdeczne dzieki za odp. ale bardziej chodzi mi o to czy poprzez załozenie sztywnego dachu na długi okres czasu (np; pół roku) nie spowoduje uszkodzeń dachu miekkiego tymbardziej,ze bedzie on przez ten czas złozony.?
A co do użytkowania miekkiego dachu to słyszałem,że nie powinien być uzytkowany w ujemnych temperaturach... bo jak bedzie mokry i mróz go sciśnie toooo może być z nim słaaaabo.

Tytuł:
PostNapisane: 6.10.2009, 16:36 

Ja mam twardy dach i też się nad tym zastanawiam. Może wystarczy raz na jakiś czas zdjąć hardtop i rozłożyć w garażu szmaciany dach na parę godzin. Mógłbym wiedzieć w jaki sposób zakonserwowałeś dach na zimę?

Tytuł:
PostNapisane: 6.10.2009, 17:19 

Jest specjalny preparat w spreyu psikasz i po ptakach cała operacja trwa ok.5min nazwy niestety nie pamietam ale był chyba preferowany do audi w salonie porsche też go mają....skład ten sam tylko cena inna,sprawdż też na allegro lub na autokosmetyki.pl

Tytuł:
PostNapisane: 6.10.2009, 19:54 

Witam

Jezeli zakladamy ht na zime to dobrze jest raz na 2 miesiace go zdjac i rozlozyc soft topa (aby go przewietrzyc, wyprostowac i dac szanse na prace mechanizmow).

Niektorzy preferuja podlozenie np recznika miedzy zlozona plastikowa"szybke" inni calkowite zdemontowanie softa i przechowywanie na stojaku jak w przypadku ht. Taka operacja jest mozliwa jezeli ht fabrycznie nie montuje sie na mechanizmie st. Jezeli tak-mozna dorobic mocowania na wzor tych z st.

Pamietajmy ze wiekszosc aut typu cabrio bylo pozbawione fabrycznie ht i mimo to dachy uzywane nawet w zimie prezenyuja sie wysmienicie... Tu wszystko zalezy od dbalosci wlasciciela(odpowiednie traktowanie, konserwacja)

Jezeli macie jakies pytania w tematyce cabrio pytajcie smialo, zapraszam jednoczesnie na www.cabrio-club.pl gdzie jestem moderatorem i gwarantuje iz odpowiedzi na Wasze 99,9%pytan jest tam zawarte.

Pozdrawiam przepraszajac jednczesnie za moje male faux pas-nie przedstawilem sie chcac szybko pomoc, czytam Wasze forum poniewaz powoli szukam swojego egzemplarza... :)

Stefano,Wro :)

ps

pomocny link :)

http://www.cabrio-club.pl/topics51/z-ja ... vt2940.htm

Tytuł:
PostNapisane: 6.10.2009, 22:31 

jeżdziłem 2 zimy z założonym hardtopem i nic się nie dzieje, bez przesady te auta nie są z cukru. trzeba tylko składać dobrze wyschnięty bo zaśmierdnie :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]