Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29.10.2018, 0:04 

adamax napisał(a):
Panowie, w Boxsterze się sprawdza.
Testy wykonane przy prędkości 50 i 90km/h do pełnego hamowania pokazały skuteczność.

Córka ma 128cm wzrostu.

Obrazek

Wysłane z Commodore C64

Górna część pasa absolutnie źle przechodzi, dolna na brzuchu....weź serio to wywal.

PostNapisane: 29.10.2018, 0:07 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
hubi_pl napisał(a):
adamax napisał(a):
Obrazek

Macie może jakieś doświadczenia z takim wynalazkiem?
Jak to się sprawdza, jak od strony prawnej?

Wysłane z Commodore C64

Jak kochasz dziecko to wyrzuć to daleko .... to jest jakiś żart ze strony homologacji, zerowe zabezpieczenie głowy i tułowia dziecka. Firma to produkująca reklamuje to jako produkt do ominięcia mandatu, więc o czymś to świadczy.

Po czym wnosisz?
Moja obserwacja z Boxstera jest taka, że działa idealnie dla dziecka 128cm.
Czymś możesz poprzeć swój wywód - ale nie swoją opinią (używałeś?), tylko czymś konkretnym?
Kiedyś jak kupowałem fotelik to najlepiej w testach wypadał jeden taki innowacyjny. Wystarczyło zmienić test na taki bardziej odpowiadający prawdziwym wypadkom i okazało się że jest masakra.
Chętnie poznam test obalający użycie tego rozwiązania.
Producent zaleca to dla starszych (wyższych) dzieci. Przecież samochód ma poduszki czołowe, boczne itd.
W 996 dziecko ma głowę na oparciu, przy zastosowaniu fotelika to głowa jest dużo powyżej i w trakcie wypadku chyba ten fotelik się akurat złamie na wysokości szyi (bo nie ma przecież oparcia z tylu), a na boosterze to już tragedia - dziecko ma szyję powyżej oparcia.

Tak swoją drogą, to od wielu lat Volvo (a podobno słyną z bezpieczeństwa) ma system podnoszenia tylnego siedzenia by pas był „niżej” - tu chyba działa ta sama zasada, tylko osiągnięta jest w odwrotny sposób.

Wysłane z Commodore C64

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 29.10.2018, 9:53 

adamax napisał(a):
hubi_pl napisał(a):
adamax napisał(a):
Obrazek

Macie może jakieś doświadczenia z takim wynalazkiem?
Jak to się sprawdza, jak od strony prawnej?

Wysłane z Commodore C64

Jak kochasz dziecko to wyrzuć to daleko .... to jest jakiś żart ze strony homologacji, zerowe zabezpieczenie głowy i tułowia dziecka. Firma to produkująca reklamuje to jako produkt do ominięcia mandatu, więc o czymś to świadczy.

Po czym wnosisz?
Moja obserwacja z Boxstera jest taka, że działa idealnie dla dziecka 128cm.
Czymś możesz poprzeć swój wywód - ale nie swoją opinią (używałeś?), tylko czymś konkretnym?
Kiedyś jak kupowałem fotelik to najlepiej w testach wypadał jeden taki innowacyjny. Wystarczyło zmienić test na taki bardziej odpowiadający prawdziwym wypadkom i okazało się że jest masakra.
Chętnie poznam test obalający użycie tego rozwiązania.
Producent zaleca to dla starszych (wyższych) dzieci. Przecież samochód ma poduszki czołowe, boczne itd.
W 996 dziecko ma głowę na oparciu, przy zastosowaniu fotelika to głowa jest dużo powyżej i w trakcie wypadku chyba ten fotelik się akurat złamie na wysokości szyi (bo nie ma przecież oparcia z tylu), a na boosterze to już tragedia - dziecko ma szyję powyżej oparcia.

Tak swoją drogą, to od wielu lat Volvo (a podobno słyną z bezpieczeństwa) ma system podnoszenia tylnego siedzenia by pas był „niżej” - tu chyba działa ta sama zasada, tylko osiągnięta jest w odwrotny sposób.

Wysłane z Commodore C64

Hej,

Nie spinaj się, spokojnie - chce Ci pkazać że to nie jest bezpieczne, co już wskazałem po analizie zdjęcia (tak stwierdzam) Twojej córki.

Rozbiłeś się tym Boxerem że piszesz o idealnym działaniu? bo ja po zdjęciu widzę że nawet pas się źle układa a co dopiero nie daj b wypadek.

Zabezpieczenie dziecka różni się od zabezpieczania osoby dorosłej, a dla takiej są konstruowane systemy zabezpieczeń w aucie - postać 150cm +, tak więc zostawiamy poduszki zagłówki etc dla dorosłych, nie dzieci. Dziecko korzysta z zagłówka w foteliku.

Fotelik nie może absolutnie pęknąć/złamać się podczas wypadku, to tak jakbyś pisał że boisz się że fotele się połamią w wypadku (sure, przywalimy 200km/h w ścianę to wszystko się połamie).

Co do Volvo - podwyższenie to nie 2 spinki na pasy niezatwierdzone przez Volvo. Podwyższenia są zalecane jak dziecko wyrośnie z fotelików, wzrost albo waga, a jeszcze nie może jeździć bez. Zauważ tylko że używa się podwyższenia przytwierdzonego do nadwozie, oraz pasów bezpieczeństwa z auta.

Ja nie chce Ciebie przekonywać na siłę abyś bezpieczniej przewoził dziecko, to Twój wybór.

aha, żeby nie było że urwałem się z choinki - od 9 lat siedzę w branży fotelikowej...przez lata wprowadzaliśmy ideę przewożenia dzieci tyłem jak najdłużej, bo tak jest bezpieczniej, dzięki temu dużo rodziców już tak robi. Jeżeli masz jakieś pytania, chętnie pomogę, ale na serio te 2 plastiki to jakaś porażka, ale pokazują jak niewiele trzeba żeby uzyskać homologację.
pzdr
hubi

PostNapisane: 29.10.2018, 10:00 
Członek Zarządu PCP

Hubi, tylko pytam o dowód, że to nie działa.
Podeslij proszę jakiś, skoro tyle lat pracujesz w tej branży to na pewno któryś z renomowanych producentów zrobił już taki test.
Pamietam jak bodajże Cybex miał foteliki z wkładką na podbrzusze, które super wychodziło w testach i jeden z konkurentów pokazał jak zachowuje się ten fotelik jak jest rolka - dziecko idealnie sie z niego wysuwało.
Sądzę, że skoro to rozwiązanie jest na rynku ponad rok, ma atesty europejskie i z rynku USA (a tam prawnicy by zjedliby tą firmę na śniadanie gdyby coś było nie tak), to już dawno jakiś znany producent fotelików by opublikował takie testy.
A może masz je na wewnętrzny użytek producentów fotelików?

Wysłane z Commodore C64

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

PostNapisane: 29.10.2018, 21:26 

adamax napisał(a):
Hubi, tylko pytam o dowód, że to nie działa.
Podeslij proszę jakiś, skoro tyle lat pracujesz w tej branży to na pewno któryś z renomowanych producentów zrobił już taki test.
Pamietam jak bodajże Cybex miał foteliki z wkładką na podbrzusze, które super wychodziło w testach i jeden z konkurentów pokazał jak zachowuje się ten fotelik jak jest rolka - dziecko idealnie się z niego wysuwało.
Sądzę, że skoro to rozwiązanie jest na rynku ponad rok, ma atesty europejskie i z rynku USA (a tam prawnicy by zjedliby tą firmę na śniadanie gdyby coś było nie tak), to już dawno jakiś znany producent fotelików by opublikował takie testy.
A może masz je na wewnętrzny użytek producentów fotelików?

Wysłane z Commodore C64

Nie sądzę żeby komuś się chciało testować ten plastik, nie ma to sensu, to tak jakby jakiś dobry producent aut miał testować chińskie badziewne auta podróbki i pokazywać że są niebezpieczne- po co....
Napisałem Tobie czarno na białym co jest z tym nie tak, myślałem że zrozumiale.

Co do fotelika przez Ciebie opisywanego to chodzi o fotelik z tzw ochroną tułowia, zamiast uprzęży. Tutaj testy ADAC świetnie przechodził, dlaczego? a to dlatego że była mierzona tylko wartość nacisku na kręgi szyjne, które w tym rozwiązaniu są małe, ale fizyki nie oszukasz - nacisk szedł na jamę brzuszną. I tutaj kto zachował zdrowy rozsądek i myślenie nie kupił takiego fotelika.
To nie konkurent pokazał a francuski odpowiednik pzmotu.
Co do rynku USA, to nie jest tak do końca że ktoś by kogoś zjadł - mają ostrzeżenia na wszystko ich kryjące, tak samo jak fotelik i wózek w jednym, wiadomo że ani to fotelik ani wózek, a jednak homologację ma.

Adam, to Twoje dziecko, wozisz jak chcesz, ja tylko mogę wskazać drogę do bezpiecznej podróży, reszta zależy od ludzi.
pzdr
Hubi

PostNapisane: 31.10.2018, 12:08 

Myślę że na temat miłości nie ma co się wypowiadać bo chyba każdy ze mna się zgodzi że na pierwszym miejscu zawsze są dzieci potem porsche żona itd :):)

Mój syn ma ponad 7lat i będę tak długo go woził w foteliku jak to będzie możliwe, dopóki mieści się i nie krępuje mu to ruchów i głowa jest odpowiednio chroniona będzie jeździł w foteliku.

Co do tego plastikowego czegoś. Uważam że zakłoca to prawidłowe funkcjonowanie pasów bezpieczeństwa, pas wychodząc ze słupa wychodzi pod odpowiednim kątek co gwarantuje mu prawidłowe działanie. Te plastiki w moim mnienaniu zakłócają prawidłowe funkcjonowanie pasa bezpieczeństwa. Właśnie volvo po to wymyśliło na tylnej kanapie podnoszone siedzisko aby pas bezpieczeństwa układał się pod odpowiednim kątem wychodząc ze słupka. Ponadto nie sądzę że w sytuacji kryzysowej przy uderzeniu z prędkością 80km/h żeby te plastiki wytrzymały.

PostNapisane: 31.10.2018, 15:28 
Członek Zarządu PCP

Może jestem naiwny, ale te testy mnie przekonują - patrz film.
Proszę, dajcie coś co obali badania.
Ja zanim to kupiłem i zastosowałem w Porsche przeszukałem „cały internet”, ale widocznie słabo.

https://youtu.be/Q8g4eoruO-c

Wysłane z Commodore C64

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

PostNapisane: 31.10.2018, 18:54 

Ja dzisiaj spedzilem troche czasu w sklepie z fotelikami zeby wszystko fajnie dopasowac. Dla syna 3 lata 15kg kupilem fotelik Recaro Milano. Wpasowuje sie idealnie na szerokosc + bez demontażu tylnego oparcia jest mnostwo miejsca nawet za kierowca ~180cm. Milym bonusem jest to, ze przy zoltych pasach wyglada jak milion monet :)

PostNapisane: 1.11.2018, 18:27 

adamax napisał(a):
Ja zanim to kupiłem i zastosowałem w Porsche przeszukałem „cały internet”, ale widocznie słabo.

Wysłane z Commodore C64

Ja używam tego z tyłu w 996 cabrio. Wcześniej miałem poddupniki dla córek, ale w cabrio powyżej oparcia jest taki bardzo twardy kant/obudowa stelaża dachu i starsza córka miała go juz na wysokosci głowy. Dlatego przejscie na ten Smart kid belt było wg mnie dobrym posunieciem, bo ma głowe kilka centymetrów ponizej tego rantu, a pasy zapiete prawidłowo. Gorzej że dziewczyny rosną i za rok-dwa będze znowu problem z tym rantem. I teraz pytanie co dalej? Rozważam demontaż oparć i oddanie do dobrego tapicera, który by przerobił/przedłużył oparcia zeby miały "zagłowki".

PostNapisane: 1.11.2018, 20:38 

Nr klubowicza: 078
lukass napisał(a):
Ja używam tego z tyłu w 996 cabrio. Wcześniej miałem poddupniki dla córek, ale w cabrio powyżej oparcia jest taki bardzo twardy kant/obudowa stelaża dachu i starsza córka miała go juz na wysokosci głowy. Dlatego przejscie na ten Smart kid belt było wg mnie dobrym posunieciem, bo ma głowe kilka centymetrów ponizej tego rantu, a pasy zapiete prawidłowo. Gorzej że dziewczyny rosną i za rok-dwa będze znowu problem z tym rantem. I teraz pytanie co dalej? Rozważam demontaż oparć i oddanie do dobrego tapicera, który by przerobił/przedłużył oparcia zeby miały "zagłowki".

To mnie też najbardziej niepokoi gdy wożę dzieci w 996 cabrio. Dlatego nigdy nie stosowałem z tyłu podkładki - albo fotelik albo nic.
Natomiast ciężko coś z tym zrobić. Oparcia są "schowane" pod tą półką - więc albo zrobisz je jakieś nieproporcjonalnie grube i w dodatku podcięte albo jeszcze bardziej odchylisz je do przodu. Jest jeszcze opcja modyfikacji tej półki (ścięcia i np obszycia) - choć nie rozwiązuje to kwestii braku zagłówka.

W coupe jest o wiele bezpieczniej - dzieci z tyłu siedzą jak w kokonie.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 1.11.2018, 21:27 

Mam jeszcze chwilę, bo starszej córce bez podkłądki brakuje jakieś 3-4cm do tej półki. Zbudowałem rajdowe Subaru Justy które z powodzeniem rywalizuje w jednej klasie z Imprezami i EVO, więc i coś tu wymyslę. Oparcia wystaja jakieś 1cm przed półkę. Wiec idea jest taka żeby dodatkowy stelaż lekko przeprofilować, co by minął półkę, oparcie pogrubić tapicersko o jakiś jeden centmetr, a dolną/lędźwiowa poduszkę o jakieś 3cm żeby nie siedziały pochylone do przodu. Zagłówkowi nadałbym kształt zblizony do przednich. Całośc obić skóra jak fabryczna. Jak wymyśle i wykonam to sie podzielę wiedzą. Moje 996.2 C4 dostało u mnie dożywocie, dziewczyny (zona + córki) uwielbiaja nim jeździć szczególnie bez dachu w tunelu (PSE), więc musze zadbać o to zeby to było bezpieczne.

PostNapisane: 1.11.2018, 22:35 

adamax napisał(a):

Wysłane z Commodore C64

Jakie badania? ciągnięcie za nogi dziecka które jest źle zapięte? patrz pasy nie dociągnięte i już widzę że nie dostosowane do fotelika po lewej - to jest izi up i znam ten fotelik bardzo dobrze. To dziecko jest do niego za drobne, czytaj nie dopasowano fotelika do dziecka.
Kolego, Twoje dziecko, Twoje podejście do zabezpieczenia.
Nie ma sensu bić piany...

PostNapisane: 1.11.2018, 22:42 
Członek Zarządu PCP

hubi_pl napisał(a):
adamax napisał(a):

Wysłane z Commodore C64

Jakie badania? ciągnięcie za nogi dziecka które jest źle zapięte? patrz pasy nie dociągnięte i już widzę że nie dostosowane do fotelika po lewej - to jest izi up i znam ten fotelik bardzo dobrze. To dziecko jest do niego za drobne, czytaj nie dopasowano fotelika do dziecka.

Czytaj ze zrozumieniem. „Test” tego fotelika robiła „uznana” strona testującą foteliki, która również w podobny sposób próbowała obalić testy tego dodatkowego pasa :)
Proszę, daj rozwiazanie problemu dla dziecka mającego 128cm, 27kg i chcącego bezpiecznie podróżować wraz z rodzicami w 996.1 coupe.

Po to jest ten post, by ktoś dał sensowne rozwiazanie, a nie hejtowanie dla samego hejtowania.
Jak na razie nie przedstawiłeś Żadnego dowodu na to, że ten pas nie zadziała prócz swojego powątpiewania.
Ja już próbowałem 3 poddupników, 2 różnych fotelików i teraz ten pas.

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

PostNapisane: 2.11.2018, 8:23 

adamax napisał(a):
hubi_pl napisał(a):
adamax napisał(a):

Wysłane z Commodore C64

Czytaj ze zrozumieniem. „Test” tego fotelika robiła „uznana” strona testującą foteliki, która również w podobny sposób próbowała obalić testy tego dodatkowego pasa :)
Proszę, daj rozwiazanie problemu dla dziecka mającego 128cm, 27kg i chcącego bezpiecznie podróżować wraz z rodzicami w 996.1 coupe.

Po to jest ten post, by ktoś dał sensowne rozwiazanie, a nie hejtowanie dla samego hejtowania.
Jak na razie nie przedstawiłeś Żadnego dowodu na to, że ten pas nie zadziała prócz swojego powątpiewania.
Ja już próbowałem 3 poddupników, 2 różnych fotelików i teraz ten pas.

Ja znam tę firmę, nie pochwalam tego testu, dlatego też go neguje u jednych jak i drugich. Jedn firma i druga robią to źle, a Ty się przyczepiłeś tego "testu" jakby producent tych plastików robił to dobrze...

Jak na razie to pokazałem Tobie czarno na białym że Twoja córka była źle zapięta, ale Ty wolisz ciągnąc temat w nieskończoność. Serio, woź sobie dziecko jak chcesz, nie moja piaskownica...czasem rzeczywiście w pracy zderzamy się z takimi ścianami...

ps. ja nigdy nie napisałem który fotelik jest dobry do Twojego auta (to już proponuje zawsze przymierzać), po prostu chciałem Ci pokazać że to te plastiki z paskiem to nie jest dobry produkt...

peace

PostNapisane: 2.11.2018, 9:04 
Członek Zarządu PCP

Hubi, ale testy robił PIMOT.
Na tym filmie, oni własnie pokazali, że konkurencja je robiła źle - tak jak napisałeś :)

Wysłane z Commodore C64

986.1 - może na sprzedaż?
996.1 - rodzinna zabawka
www.enotrip.pl

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

PostNapisane: 2.11.2018, 9:27 

adamax napisał(a):
Hubi, ale testy robił PIMOT.
Na tym filmie, oni własnie pokazali, że konkurencja je robiła źle - tak jak napisałeś :)

Wysłane z Commodore C64

986.1 - może na sprzedaż?
996.1 - rodzinna zabawka

aaaa jak PIMOT to ok :D to Ci którym ostatnio auto "uciekło" po crashu :D

miłego dnia

PostNapisane: 5.09.2024, 16:57 

Dzień dobry,

z racji tego, że wspomniany w tym wątku fotelik Maxi Cosi Rubi został wycofany z produkcji w 2016 r. i według producenta jego 8 letni czas przydatności właśnie się kończy, chciałem odświeżyć temat i spytać o dzisiejszą opcję fotelika dla dziecka 9-18kg pasującego do Porsche 996.

Czy ktoś mógłby coś polecić, wie, że dany model fotelika pasuje do tego pojazdu?

Pozdrawiam,

Tomasz

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]