Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4.10.2013, 11:24 

Witam,

chciałem poruszyć temat 24 miesięcznej gwarancji .
Czy gwarancja biegnie od momentu rejestracji nowego samochodu czy od momentu wydania go właścicielowi ?
Chodzi w sumie o parę miesięcy ale czuję się oszukany .
Skoro w książce gwarancyjnej jest wpis 24 miesiące od daty wydania samochodu to tak powinno być .
Samochód kupiłem w 04/2012 który był zarejestrowany w 12/2011 ale użytkowany przez salon dopiero od 03/2012 .
Serwis w Katowicach mi sugeruje że gwarancja biegnie od momentu " wprowadzenia samochodu do bazy " i pierwszej rejestracji , natomiast sprzedawca w Poznaniu przy zakupie samochodu zapewnianiał, ze mam 2 lata od wydania auta potwierdzonego w książce gwarancyjnej.

Czy ktoś miał podobną sytuację ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Tytuł:
PostNapisane: 4.10.2013, 11:56 

Gwarancja biegnie od daty wydania samochodu. Wszystko.

Jeśli serwis widzi w tym problem skontaktuj się z prawnikiem. Smutne, że kombinują.

Tytuł:
PostNapisane: 4.10.2013, 13:26 

Teoretycznie wynika z tego, że to auto demo, i jesteś drugim właścicielem ale skoro w książkę nie wpisali siebie tj. salonu jako pierwszego właściciela, któremu najpierw wydano auto i zarejestrował i użytkował je przez 500km, to gwarancja raczej liczy się od momentu wpisanego do książki jako wydania tobie.. Wcześniejsze wydanie samochodu nie jest teoretycznie nigdzie udokumentowane wg. tej książki

Ja mam samochód (inna marka), który został sprzedany 10/2012 a pierwszy przegląd musiałem zrobić w sierpniu bo dealer twierdzi, że wtedy auto wjechało na salon i pojawiło się w bazie, i wtedy mija coroczny przegląd..

Tytuł:
PostNapisane: 4.10.2013, 13:57 

Liczy się od momentu wydania do użytkowania. Czyli w tym wypadku od 15 marca 2012. A skoro Katowice tak to widzą, to ew naprawy gwarancyjne załatwiaj w Poznaniu.

Tytuł:
PostNapisane: 4.10.2013, 15:09 

Nie wiem jak Wy to widzicie ... ale tam jest napisane nowego samochodu, a ten wg. tego co pisze autor nowy nie jest.

Tytuł:
PostNapisane: 4.10.2013, 21:19 

Książka jest źle wypisana bo gdzieś brakuje tych 500 kilometrów data powinna być taka jak zarejestrowali na demo wiec 2011.

Tytuł:
PostNapisane: 4.10.2013, 21:20 

Boberro napisał(a):
Książka jest źle wypisana bo gdzieś brakuje tych 500 kilometrów data powinna być taka jak zarejestrowali na demo wiec 2011.

Auto mogło być użytkowane od listopada a nie od marca na to nie masz żadnego dowodu

Tytuł:
PostNapisane: 6.10.2013, 22:46 

Skoro data w książce jest marzec 2012 to dla mnie klienta, użytkownika znaczy , że uzytkowny był od marca i koniec . Wysłałem zdjącia i email do sprzedawcy, zobaczymy co odpowie.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]