Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14.01.2016, 1:19 

Witam,
Kilka dni nabyłem Panamerę Turbo S z roku 2012 i przebiegiem 78000km. W ASO Porsche namawiają mnie na gwarancję Porsche Approved. Podpowiedzcie, czy warto to wykupić będąc posiadaczem takiego samochodu? To jest moje pierwsze Porsche i nic nie wiem o ich awaryjności. Jedyne, co już zauważyłem (ale czytałem o tym przed zakupem i byłem tego świadom) to to, że auto bierze olej - około litra na 1000km - ale to podobno norma w Porsche.
Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych posiadaczy Porsche, czy warto taką gwarancję wykupić i na co zwrócić uwagę w takim Porsche, jak moje.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 14.01.2016, 5:24 

Nr klubowicza: 442
Porsche Approved Gwarancje przy takim aucie napewno warto miec. Mysle ze wiekszosc napraw w tym aucie bedzie zblizona do wysokosci oplaty gwarancji. Pozatym gwarancja dziala jak ubezpiecznie wiec jak gdzies cos z tym autem sie stanie (usterka) masz gwarantowane hotele, powroty do domu samolotem itd.
Co do otrzymania tej gwarancji jest troche trudniej. Robiles moze przed zakupem ogledziny w ASO pod tym katem ? tzn ze wystawili by gwarancje bez problemu? Zawsze przed wystawiniem jej robia pelen przeglad plus wymiany plynow (niestety obowiazkowo musza to zrobic) jesli znajda jakas usterke to musi byc najpier usunieta na twoj koszt. Jesli masz hamulce ceramiczne to juz napewno bym sie nie zastanawial czy warto wykupywac approved. Najlepiej odrazu na 2 lata z gory wyjdzie taniej a masz sen spokojny. Ceny napraw tych aut sa ...... ale przyjemnosc z jazdy to rekompensuje.
Sczerze nie zaglebialem sie tak mocno w panamery ale wydaje mi sie to torche dziwne zeby auto z przebiegiem 78k lykalo 1 litr oleju na 1000km chyba ze jezdzi po torach albo faktycznie jesy ostro duszone do odciecia.
Kolega ma panne GTS z tego rocznika ale nie slyszalem od niega aby brala mu olej a byl ja nawet na torze i nie musial dolewac. Aczkolwiek podkreslam ze nie znam doglebnie tematu moze ktos z grona szczesliwych wlascicieli panienek w Turbo sie wypowie jak jest u niego.
Gratulacjie zakupu o by sie spisywalo megadobrze i dawalo ogrom emocji z jazdy

eXpL@S!V
In: 718 Cayman GT4RS
In: E3 Cayenne II [9YAAI1]
Out: Macan FL [95BAA1]
Out: 911 S PDK [997.2] TP 1:51:672
Out: 911 4GTS PDK [991.1] TP 1:49:642

PostNapisane: 14.01.2016, 10:33 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Gratulacje! Wrzuć jakieś foto. Co do oleju - też mi się wydaje sporo, litr na 1000 km może brać przy ostrej jeździe autostradą czy na torze. Rozumiem że auto było serwisowane w ASO? Co do pytania - ja bym gwarancję wziął.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 14.01.2016, 10:39 

Kupuj koniecznie!
Miałem 911 997.2 C2S i wymieniali mi PDK rok temu... kupiłem Cayenne w styczniu i było już kilka grubych napraw - wymiana zawieszenia z tyłu z amortyzatorami, układ hydrauliczny skrzyni biegów i wiele innych... teraz carbony się odklejają, łamią się przyciski od sterowania szybami..........
We wrześniu kupiłem Panamere Turbo 2011/12 z przebiegiem 60kkm... po 2 tygodniach auto zaczęło dymić... silnik do wymiany nie wdając się w szczegóły............poszło z gwarancji, 2 tyg. temu przedłużyłem na kolejne 2 lata... no i w weekend zepsuła mi się klapa bagażnika(nie działa mechanizm).........
Można by się załamać bo Porsche w moim przypadku nie ma nic wspólnego z niezawodnością, dlatego tobie radzę się również zabezpieczyć!
Co do Panamery Turbo/TurboS słyszałem od mojego klienta kilka dni temu że w drodze do Kazimierza pękł mu blok silnika... do Kazimierza nie dojechał(temat ponoć się zdarza ale nie jest nagłaśniany)Na szczęscię też PA...

Z dobrych rzeczy w tych przykrych przygodach - zawsze masz prawie nowe auto zastępcze więc nie rozstajesz się z Porsche jak twoje auto jest naprawiane. Moja Panamera pojechała wczoraj na lawecie do PCW, a mi podstawiono Cayenne Turbo S pod dom...
Do tego super profesjonalna obsługa, serwis PCW jest fenomenalny, pracują tam prawdziwi spece(nie wiem jak inne PC)

Co do oleju - jak bierze 1L/1000km to dobry wynik i nie należy się przejmować! Są dużo gorsze wyniki... jednak jak pewnie wiesz spalanie oleju zależy BARDZO od stylu jazdy. Jak pojedziesz do Berlina i spowrotem na tempomacie to nie spali tego oleju prawie w ogóle.

brigantos napisał(a):
Witam,
Kilka dni nabyłem Panamerę Turbo S z roku 2012 i przebiegiem 78000km. W ASO Porsche namawiają mnie na gwarancję Porsche Approved. Podpowiedzcie, czy warto to wykupić będąc posiadaczem takiego samochodu? To jest moje pierwsze Porsche i nic nie wiem o ich awaryjności. Jedyne, co już zauważyłem (ale czytałem o tym przed zakupem i byłem tego świadom) to to, że auto bierze olej - około litra na 1000km - ale to podobno norma w Porsche.
Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych posiadaczy Porsche, czy warto taką gwarancję wykupić i na co zwrócić uwagę w takim Porsche, jak moje.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 14.01.2016, 11:53 

Dzięki serdeczne Panowie - namówiliście mnie na gwarancję. Dzwoniłem już do PCW i będę ją mógł wykupić, gdy auto będzie 3 miesiące w Polsce, muszę jeszcze trochę poczekać i nie będę w tym czasie zbyt mocno upalał auta :D .
Co do oleju - wzięła ten litr podczas powrotu z Niemiec, gdzie dosyć mocno bawiłem się samochodem i jej nie oszczędzałem (Vmax - 304 km/h :D ). Uzupełniłem stan i będę teraz obserwował zużycie oleju, podczas trochę bardziej spokojnej jazdy.
Marcin B. - piszesz o ceramice - mam ceramikę i czy wiążą się z tym jakieś duże zagrożenia?
Dzięki.

PostNapisane: 14.01.2016, 11:54 

Sorry pomyłka - nie Marcin B. a explosiv pisze o ceramice.

PostNapisane: 14.01.2016, 11:59 

Kilka dodatkowych informacji - auto było serwisowane w ASO niemieckim, z ASO też go kupiłem. Przed zakupem sprawdziłem auto również w Dekra. Wszyscy twierdzili, że stan jest nienaganny, ale to się dopiero okaże...
Faktycznie samochód wygląda jak nowy, żadnych śladów wycieków, wymienione klocki, brak uszkodzeń i rys na lakierze, wnętrze bez śladów użytkowania.
Mam nadzieję, że będzie się dobrze spisywać, ponieważ chcę nim jeździć na co dzień....ale już nie zapeszam.

PostNapisane: 14.01.2016, 13:23 

Ja kupiłem Panamerę we wrześniu i cieszę się że kolega mnie namówił na gwarancję. Mam spokojną głowę przynajmniej.

PostNapisane: 14.01.2016, 13:29 

Nr klubowicza: 442
Zagrozen z ceramika nie ma jak jest poprawnie uzytkowan i klocki byly wymieniane na orginalne ceramiczne a nie tansze jakie oferuje bosch (chociaz niektorzy twierdza ze nie ma znaczenia). Coprawda klocki ceramiczne mozna dosc latwo przegrzac i spalic. W panamerach jest problem poniewaz nie zrobili tego jak w 911 i nie ma owiewki w nakolu ktora by kierowala powietrze do chlodzenia tych tarcz podczas jazdy. Wiem ze mechanicy od porsche to dokladaja moja kolega ktory ma GTS mial wlasnie taki przypadek. Klocki byly wymienione przed zakupem na nowe porsche ale podczas upalania i ostrej jazdy przgrzaly sie i zweglily widac to bylo wizualnie a po wymontowaniu poprostu sie rozpadly. Wymienil na orginaly i nasz wspolny mechanik dolozyl jakies tam owiewki w natkola tak jak to jest w 911. Co co zamiennikow (zalozyl te boshowskie na track day) ale Dusza z katowic powiedzial ze niech lepiej zmieni na orginalne chyba ze chce kupowac nowe tarcze. Roznica w cenach klockow jest bo komplet orginalnych to ponad 5k a boscha mozna juz za 1800 komplet miec. Takze wszystko zalezy czy ktops oszczedzal czy nie. Tarcze zniszczyc mozna a jedna to ponad 5k ojro jak pewnie sie orientujesz a niestetydo gwarancji porsche approve wszystko musi byc orginal nawet oponki musza byc z homologiem z porsche.
W kazdym razie jak ci przejdzie przeglad pod Porsche approve wtedy jak marcin B mozesz spac zupelnie spokojnie bo cokolwiek sie stanie beda robic za free a dotego bedziasz mial przygode i doznania z ujezdzania nowszego modelu prosiaka.

POrsche approve gwarancja to jednak chyba cos co sie oplaca przy tych autach. Owszem wydatek na to nie jest maly ale w razie W oszczedza ci to zmartwien i niepotrzebnych stersow :)

Pozdrawiam

eXpL@S!V
In: 718 Cayman GT4RS
In: E3 Cayenne II [9YAAI1]
Out: Macan FL [95BAA1]
Out: 911 S PDK [997.2] TP 1:51:672
Out: 911 4GTS PDK [991.1] TP 1:49:642

PostNapisane: 14.01.2016, 13:42 

hubi_pl napisał(a):
Ja kupiłem Panamerę we wrześniu i cieszę się że kolega mnie namówił na gwarancję. Mam spokojną głowę przynajmniej.

Hubi - prośba o krótkie wyjaśnienie, jak wyglądał przegląd 111 punktów przed wykupieniem gwarancji. Czy auto bez większych problemów przeszło ten przegląd i jak do sprawy podchodzi ASO Porsche - generalnie czy nie robią problemów i nie naciągają na kasę?

PostNapisane: 14.01.2016, 14:35 

to co piszecie od PA jest dość ciekawe. Mi dla 997 zalecili wykonanie jednego z zaległych (nie zrobionych w PCK) przeglądów okresowych i dopiero zrobienie kolejnego przeglądu obejmującego wspomniane 111 pkt. Z ciekawostek-miałem wtedy lamp led, na które kiedyś do 997.1 była "moda" i do zaliczenia przeglądu do PA trzeba było je zamienić na oryginał.

PostNapisane: 14.01.2016, 15:27 

brigantos napisał(a):
hubi_pl napisał(a):

Hubi - prośba o krótkie wyjaśnienie, jak wyglądał przegląd 111 punktów przed wykupieniem gwarancji. Czy auto bez większych problemów przeszło ten przegląd i jak do sprawy podchodzi ASO Porsche - generalnie czy nie robią problemów i nie naciągają na kasę?

Kupowałem w PCK, nie było problemów z kwalifikacją, a naprawy na gwarancji bez problemów.

PostNapisane: 14.01.2016, 15:59 

Trochę dziwne i zarazem szkoda ze w ASO w Niemczech przy kupnie nie zaoferowali Ci dokupienia gwarancji, albo jej poprostu nie dodali co bardzo często robią.

Tak czy tak, jak wyżej uważam ze warto :)
Fajne auto, oby zacnie służyło.
P.S. Wentylacja hamulców w Panamerach to pomyłka, szczególnie przy tej masie auta.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]