Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21.12.2016, 1:45 

Witam.

Szanowni klubowicze , znawcy tematu.
Szukam opon letnich do panamy i pomimo że wiem
jakie chcę kupić to zaskoczyła mnie pewna sytuacja.
Ten sam model opony tzn. ta sama opona (Pirelli P-Zero), w opisie dokładnie te same oznaczenia a trzy różne ceny. Różnica jest jedynie w tym ze jedna ma homologacje AUDI , druga Porsche
a trzecia nie ma żadnej. Nasuwa się pytanie. Czym one się różnią ? Czy ta do Audi będzie dobra do Porsche? itd. Zaznaczam ze rozumiem termin holomogacja do....
Proszę o komentarz.
POzdrawiam,
Cezar.

PostNapisane: 21.12.2016, 2:38 

czesc. pozwole sobie. tak naprawde te opony niczym sie nie roznia....aaale. kazdy serwis zwlaszcza twoj porsche powie ci ze to sa opony stworzone specjalnie do obciazen jakie generuje twoja tylna os. itd.. itd.. tak naprawde chodzi o kase niestety.. no i najwazniejsza sprawa jesli masz auto na gwarancji lub aproved w razie uszkodzenia czekokolwiek bedzie haczyk do odmowienia ci naprawy w ramach gw. tak samo ubezpiczalnie w razie wypadku. w niemczech jest tobardzo restrykcyjnie przestrzegane homolohacja oraz wiek opony . do aut sportowych nioe starsza niz 4 lata ale moge sie ty mylic lekko. jednym slowem jesli jest tak jak pisalem wyzej to dla spokoju wiesz co robic. pozdr.

PostNapisane: 21.12.2016, 13:16 

Jak auto jest na gwarancji to lepiej w "razie czego" mieć opony z homologacją pod daną markę.

PostNapisane: 22.12.2016, 16:16 

Opony musza mieć odpowiednia homologację.
Nawet gdy auto jest pogwarancyjne każdy ubezpieczyciel wymaga takiej homologacji.
Opony różnią się.
Tym bardziej w 911 gdy silnik znajduje sie za tylna osia (inny jest nacisk na tylna oś niż przy autach z silnikiem z przodu).
To samo dotyczy samochodów z silnikiem ułożonym centralnie.
Nie jest prawdą, że opony z homologacja Porsche są droższe.

PostNapisane: 22.12.2016, 20:17 

No a jak się to ma do Panamery? Jeżeli silnik mamy z przodu?

PostNapisane: 22.12.2016, 23:01 

jaca1 napisał(a):
czesc. pozwole sobie. tak naprawde te opony niczym sie nie roznia....aaale. kazdy serwis zwlaszcza twoj porsche powie ci ze to sa opony stworzone specjalnie do obciazen jakie generuje twoja tylna os. itd.. itd.. tak naprawde chodzi o kase niestety.. no i najwazniejsza sprawa jesli masz auto na gwarancji lub aproved w razie uszkodzenia czekokolwiek bedzie haczyk do odmowienia ci naprawy w ramach gw. tak samo ubezpiczalnie w razie wypadku. w niemczech jest tobardzo restrykcyjnie przestrzegane homolohacja oraz wiek opony . do aut sportowych nioe starsza niz 4 lata ale moge sie ty mylic lekko. jednym slowem jesli jest tak jak pisalem wyzej to dla spokoju wiesz co robic. pozdr.

przepraszam, ale co za pierdoły!!!

Opony są tworzone pod auto, a proces trwa co najmniej 2 lata. Opona z AO bardzo się różni od opony z N0, opony z gwiazdką BMW, czy opony bez żadnego oznaczenia (np. do VW).
To że one się bardzo różnią, nie oznacza jednak, że jako kierowca amator, będziesz w stanie wyczuć różnicę. Kierowca testowy lub test profesjonalny te różnice wyłapie...

PostNapisane: 23.12.2016, 10:21 

Nr klubowicza: 588
cześć, odnośnie gwarancji to chłopaki mają 100% rację pisząc, że producent odrzuci ją zwalając winę na założone nieodpowiednie opony, odrzucą ją również w przypadku przemalowania zacisków hamulcowych z czerwonych na np. żółte, jak okleisz folią auto itd. i wiele innych głupich rzeczy (mowa tu o porsche :)a w szczególności dodatkowa gwarancja tzw porsche approved )
inna sprawa z ubezpieczycielem, w moim przypadku (PZU) wystąpiłem do nich z zapytaniem czy konkretna moja polisa na konkretne auto wyłącza wypłatę odszkodowania w przypadku zastosowania innych opon niż te z homologacją porsche i otrzymałem pisemną odpowiedź, że nie ma to wpływu na wypłatę odszkodowania w przypadku wypadku, kolizji, etc.

PostNapisane: 4.02.2017, 16:29 

Witam ponownie.

Dziękuję Wam bardzo za wyczerpujące odpowiedzi.
Auto wyszło już z jakichkolwiek gwarancji.
Nikt nie będzie się czepiał jakby co.
Proszę podpowiedzcie mi jaką markę opon wybralibyście do panamery turbo.

pozdrawiam,
Cezar.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]