Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14.06.2024, 8:54 

Cześć.

Rozważam skorzystanie z usług firmy importującej i serwisującej samochody z USA. Ma to głównie na celu optymalizację finansową i nie mam tu na myśli sumarycznie niższej ceny niż odpowiedników na otomoto, nie chcę wchodzić w szczegóły, bo nie to jest istotą rzeczy. Firma sprowadzi samochód który uległ uszkodzeniom nie wpływającym na właściwości jezdne (przeważnie bite boki) i doprowadzi do należytego stanu.

Chciałbym Macanem/Cayenne pojeździć do ok. 1 roku i sprzedać ten samochód jako osoba prywatna. Nie zależy mi na zarobku a na chociaż zwrocie z inwestycji. Mam jednak 2 zasadnicze dylematy:

1) Porsche to marka europejska, co automatycznie dramatycznie zmniejsza popyt na samochód sprowadzany z USA względem np. polskiego salonu - zgodzicie się z tym? Czy nie ma tutaj znaczenia źródło.
2) W przypadku samochodów o stosunkowo wysokiej wartości (mówimy tu o kwotach >300k) ciężko je sprzedać jako os. prywatna bez możliwości wystawienia faktury VAT z wiadomych względów - jednak mało którego pracownika etatowego będzie stać na taki wóz (nie mówię o lekarzach i prawnikach).

Nie chcę po prostu zostać z samochodem, którego kupuję z góry z myślą o w miarę szybkiej odsprzedaży.

PostNapisane: 14.06.2024, 9:10 

Jest jedna odpowiedź - CCC czyli cena czyni cuda :D
Mówię to jako człowiek, który kupił i sprzedał już kilka Porsche z USA i Kanady :wink:
PS nie jestem handlarzem i sprzedawałem wszystko na umowę .

PostNapisane: 14.06.2024, 9:44 

TREN napisał(a):
1) Porsche to marka europejska, co automatycznie dramatycznie zmniejsza popyt na samochód sprowadzany z USA względem np. polskiego salonu - zgodzicie się z tym? Czy nie ma tutaj znaczenia źródło.

Różnie bywa, dla mnie to jest jednak plus, że ta historia jest dostępna na zdjęciach/aukcjach/raportach - od razu wiadomo na co zwrócić uwagę.

TREN napisał(a):
ciężko je sprzedać jako os. prywatna bez możliwości wystawienia faktury VAT

Jak ktoś naprawdę chce kupić takie auto to forma rozliczenia ma drugorzędne znaczenie.

PostNapisane: 14.06.2024, 12:16 

Co do pkt 2, jeśli mieszkasz niedaleko granicy, to zawsze możesz się wybrać z klientem na przejażdżkę próbną za granicę i tam podpisac umowę, dzięki czemu kupujący nie płaci PCC

PostNapisane: 14.06.2024, 22:04 

Dziękuję za wskazówki i opinie, bardzo to doceniam.

Moje dylematy powstały po rozmowach z handlarzami (3 os.) którzy, m.in. zajmują się sprzedażą samochodów z USA. Niezależnie i zgodnie zalecają jak już, to zakup marki typowo amerykańskiej (bo nikt nie kręci nosem, że auto jest z USA) i zwracają uwagę na problem ze zbytem bez możliwości wystawienia FV.

Z tego co widzę, osoby prywatne mają trochę inne podejście.

Finalnie, by zminimalizować ryzyko irytacji, będę po prostu celował w samochód "pod siebie" - a nuż zejdzie na czas.

PostNapisane: 15.06.2024, 12:15 

W Polsce myślę że już auta z USA/Kanady są na tyle powszechne, że czy będzie to auto europejskie czy USA to i tak sie sprzeda. Tak jak wczesniej ktoś pisał kluczowa jest tu cena. Musisz kupić odowiednio dobre auto w odpowiednio dobrej cenie i bez pośpiechu. Trzeba też wybrać sprawdzonego pośrednika i korzystniej dużo jest samemu naprawić auto jeżeli znasz temat. Jeżeli wszystko zlecisz to mała szansa że na tym wyjdziesz na swoje. Problem jest też w dostępności dobrych mechaników bo u każdego kolejka i drożej z miesiąca na miesiąc. Ogólnie jeżeli jest to twój pierwszy raz to jest sporo rzeczy po drodze których będziesz sie musiał nauczyć. Jeżeli masz determinację i cierpliwość, lubisz motoryzację to fajna przygoda ale weż też pod uwagę że nie wszystko pójdzie wg planu a ryzyko jest spore.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]