Autor |
Wiadomość |
jackdent
|
Napisane: 15.01.2021, 14:08 |
|
|
fx45 napisał(a): Niestety zegarek staje się powoli archaiczno- prestiżowym dodatkiem. Szwajcaria od jakiegoś czasu już mocno narzeka na sprzedaż. Za jakiś czas ( zakładam dość niedługi ) przejdzie do historii jak pióro i manualna skrzynia biegów. Postęp Czasowskazywacze odejdą, zegarki pozostaną. Wystarczy spojrzeć na Rolexa, który sprzedaje na pniu swoją produkcję. Niektóre modele używane są droższe niż nowe ( np DeepSea ). Jak ktoś obserwuje rynek wtórny, to zapewne ciekawi Go wzrost cen o 60-100% w ciągu ostatnich 5 lat.
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 15.01.2021, 14:27 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Gdy spojrzy się na wielkość produkcji zegarków przez Rolexa i czas oczekiwania na niektóre modele człowieka tylko zazdrość bierze, że ktoś tak doskonale prowadzi biznes. W sensie sztucznie (tak się przynajmniej wydaje) generuje niedostępność produktu, przez co staje się jeszcze bardziej pożądany (co widać po cenach z drugiej ręki). Prawdziwy majstersztyk
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
Arekk
|
Napisane: 15.01.2021, 15:38 |
|
|
Gdyby ktoś chciał fajny zegarek, to kolega sprzedaje Tag Heuer Monaco "Stevie McQueen" w poszukiwanym rozmiarze 38mm Cena 17500zł Dodatkowo dodaje pasek wartości 1tys. Załącznik: imageproxy.jpeg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
RobertSolna
|
Napisane: 15.01.2021, 17:22 |
|
|
Ja dostałem od żony na 40 urodziny Rolexa Submarinera. Pojechaliśmy specjalnie do Livigno , bo tam była strefa wolnocłowa i grubo taniej można było kupić. Będąc w USA 2009 roku w salonie Rolexa , sprzedawca za mojego dawał mi cenę za jaką kupiłem, jeśli tylko kupię u niego droższego. Teraz cena już jest ok 20.000 zł większa. Problem jest tylko taki , ze trzeba go cały czas nosić , bo po 2 dniach leżenia staje. Rolex sprzedaje specjalna kołyskę do zegarka. Wtedy może leżeć i się bujać i nie staje.😉 Cena kołyski - don’t ask !
|
|
Góra |
|
Arekk
|
Napisane: 15.01.2021, 17:47 |
|
|
|
Góra |
|
jackdent
|
Napisane: 15.01.2021, 18:06 |
|
|
wit007 napisał(a): Gdy spojrzy się na wielkość produkcji zegarków przez Rolexa i czas oczekiwania na niektóre modele człowieka tylko zazdrość bierze, że ktoś tak doskonale prowadzi biznes. W sensie sztucznie (tak się przynajmniej wydaje) generuje niedostępność produktu, przez co staje się jeszcze bardziej pożądany (co widać po cenach z drugiej ręki). Prawdziwy majstersztyk Dokładnie tak, dodając że produkcja dochodzi do mln sztuk rocznie.
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 15.01.2021, 18:37 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
|
Ja słyszałem o produkcji na poziomie 1,5 mln
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
Qdlaty
|
Napisane: 16.01.2021, 17:34 |
|
|
Duke napisał(a): Dawno nie miałem nowego zegarka i jakoś ten temat mnie natchnął. Przypadła mi do gustu nowa seria Festiny Skeleton i mam problem, bo z reguły wiem, która wersja kolorystyczna mi się najbardziej podoba, a tu podoba mi się każda, jedyne co zastanawiam się czy złota nie jest za bardzo odpustowa, choć brak rzeczywistych zdjęć złotego modelu. Opinie?
Chcesz opinie o Festinie? Czy decyzja podjęta i pytasz tylko o kolor? I czy na pewno chcesz skeletona? W rzeczywistości szybko się nudzi i zaczyna irytować.
|
|
Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 16.01.2021, 18:31 |
|
Nr klubowicza: 712
|
Dla mnie ten skeleton jest nieczytelny i odpustowy w kazdym kolorze. W cenie tej Festiny znajdziesz wiele fajniejszych zegarkow, jest w czym wybierac. Widzialem ze sie zarejestrowales na forum zegarkowym, tam na pewno cos znajdziesz dla siebie
Góra |
|
Duke
|
Napisane: 17.01.2021, 13:13 |
|
|
Qdlaty napisał(a): Duke napisał(a): Dawno nie miałem nowego zegarka i jakoś ten temat mnie natchnął. Przypadła mi do gustu nowa seria Festiny Skeleton i mam problem, bo z reguły wiem, która wersja kolorystyczna mi się najbardziej podoba, a tu podoba mi się każda, jedyne co zastanawiam się czy złota nie jest za bardzo odpustowa, choć brak rzeczywistych zdjęć złotego modelu. Opinie?
Chcesz opinie o Festinie? Czy decyzja podjęta i pytasz tylko o kolor? I czy na pewno chcesz skeletona? W rzeczywistości szybko się nudzi i zaczyna irytować. Johnny napisał(a): Dla mnie ten skeleton jest nieczytelny i odpustowy w kazdym kolorze. W cenie tej Festiny znajdziesz wiele fajniejszych zegarkow, jest w czym wybierac. Widzialem ze sie zarejestrowales na forum zegarkowym, tam na pewno cos znajdziesz dla siebie Hej, decyzja nie jest jeszcze wyryta w kamieniu, jak macie jakieś propozycje na coś bardziej oryginalnego do 1k, to poproszę. Z typowo użytkowych zegarków mam dość nietypowego moim zdaniem G-Shocka: , którego bardzo lubię, więc przy kolejnym zegarku raczej chodzi o estetyczny bajer. Dobrze jednakże by było, żeby pokazywał w miarę dokładnie i czytelnie godzinę oraz miał klasę wodoszczelności 5BAR+. https://casiofanmag.com/g-shock/g-350l/
|
|
Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 17.01.2021, 16:43 |
|
|
Wybierz coś z : Seiko, Orient, Citizen, Casio, czy nawet Certina - jest teraz dużo wyprzedaży, na pewno coś znajdziesz
Góra |
|
Qdlaty
|
Napisane: 17.01.2021, 16:44 |
|
|
Duke napisał(a): Hej, decyzja nie jest jeszcze wyryta w kamieniu, jak macie jakieś propozycje na coś bardziej oryginalnego do 1k, to poproszę. Z typowo użytkowych zegarków mam dość nietypowego moim zdaniem G-Shocka, którego bardzo lubię, więc przy kolejnym zegarku raczej chodzi o estetyczny bajer. Dobrze jednakże by było, żeby pokazywał w miarę dokładnie i czytelnie godzinę oraz miał klasę wodoszczelności 5BAR+.
W tym budżecie Festina jest dobrym wyborem. Jeśli Ci się podoba to bierz.
|
|
Góra |
|
Qdlaty
|
Napisane: 17.01.2021, 16:52 |
|
|
Johnny napisał(a): Wybierz coś z : Seiko, Orient, Citizen, Casio, czy nawet Certina - jest teraz dużo wyprzedaży, na pewno coś znajdziesz To pokaż coś z powyższej listy, co będzie mocno awangardowe (jeśli tak mogę nazwać skeletona), w automacie, do 1k pln.
|
|
Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 17.01.2021, 17:43 |
|
|
Qdlaty napisał(a): Johnny napisał(a): Wybierz coś z : Seiko, Orient, Citizen, Casio, czy nawet Certina - jest teraz dużo wyprzedaży, na pewno coś znajdziesz To pokaż coś z powyższej listy, co będzie mocno awangardowe (jeśli tak mogę nazwać skeletona), w automacie, do 1k pln. Zacznijmy od tego, ja nie szukalbym automatu w tym budzecie. Kupilbym porzadnego kwarca. Skeletony, open hearty czy przeszklone dekle robia robote jak zegarek jest z sredniej/wyzszej polki, lepsze wykonanie, jakosc materialow, przede wszystkim zdobiony mechanizm albo najlepiej inhouse. Jest wtedy co podziwiac, to tak jak z silnikami Ferrari z przeszklona pokrywa silnika. Skeletony Festiny czy Carl Von Zeyten wygladaja tanio i szpanersko na zywo, uwazam ze szybko sie znudza autorowi, beda irytowac slaba czytelnoscia. A potem bedzie problem i strata przy sprzedazy, wiec lepiej przemyslec to. Najtansze openhearty warte uwagi to dla mnie np. Orient Star, Epos czy Hamilton Jazzmaster, ale to sa kwoty +3-4k PLN.
Góra |
|
Qdlaty
|
Napisane: 17.01.2021, 18:39 |
|
|
Johnny napisał(a): Qdlaty napisał(a): Johnny napisał(a): Wybierz coś z : Seiko, Orient, Citizen, Casio, czy nawet Certina - jest teraz dużo wyprzedaży, na pewno coś znajdziesz To pokaż coś z powyższej listy, co będzie mocno awangardowe (jeśli tak mogę nazwać skeletona), w automacie, do 1k pln. Zacznijmy od tego, ja nie szukalbym automatu w tym budzecie. Kupilbym porzadnego kwarca. Skeletony, open hearty czy przeszklone dekle robia robote jak zegarek jest z sredniej/wyzszej polki, lepsze wykonanie, jakosc materialow, przede wszystkim zdobiony mechanizm albo najlepiej inhouse. Jest wtedy co podziwiac, to tak jak z silnikami Ferrari z przeszklona pokrywa silnika. Skeletony Festiny czy Carl Von Zeyten wygladaja tanio i szpanersko na zywo, uwazam ze szybko sie znudza autorowi, beda irytowac slaba czytelnoscia. A potem bedzie problem i strata przy sprzedazy, wiec lepiej przemyslec to. Najtansze openhearty warte uwagi to dla mnie np. Orient Star, Epos czy Hamilton Jazzmaster, ale to sa kwoty +3-4k PLN. Standardowa porada z KMZiZ. Podnieś budżet x 4. Błagam, strata przy odsprzedaży zegarka za 800 pln??? Żeby było jasne, mam Festinę, Certinę i Citizena. I drugi raz żadnego z nich bym nie kupił. Ale świat nie kończy się na Patkach, Omegach, Tagach i IWC. Duke ma w miarę jasne wymagania i określony budżet. Doradźmy coś, co chociaż +/- będzie się wpasowywało.
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 17.01.2021, 21:50 |
|
|
A ja jakiś czas temu kupiłem zegarek wydany z okazji 10 lecia Porsche klubu i bardzo mi przypadł do gustu. Wiem, ze cena nie będzie się mieściła w założeniach i czy ktoś chciałby obecnie pozbyć się swojego zegarka ale może to jest jakiś pomysł dla Duka?
|
|
Góra |
|
Daro
|
Napisane: 17.01.2021, 23:17 |
|
Nr klubowicza: 263
|
Klubowy jest ciekawy, lecz to chyba nie ten typ co Festiny.
|
pimi
|
Napisane: 19.01.2021, 17:59 |
|
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 19.01.2021, 18:23 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
|
pimi napisał(a): co to jest "KMZiZ"? 🙂 Kizimizi Klub Miłośników Zegarów i Zegarków czy jakoś tak
|
|
Góra |
|
Duke
|
Napisane: 25.01.2021, 1:00 |
|
|
michal928 napisał(a): A ja jakiś czas temu kupiłem zegarek wydany z okazji 10 lecia Porsche klubu i bardzo mi przypadł do gustu. Wiem, ze cena nie będzie się mieściła w założeniach i czy ktoś chciałby obecnie pozbyć się swojego zegarka ale może to jest jakiś pomysł dla Duka? Hej Michał , jest to jakiś pomysł, dzięki za propozycję, choć zegarek dość spokojny. Jakby ktoś sprzedawał z nudów, to w dowolnym momencie proszę o info. Na razie zakup dla siebie odkładam w czasie, bo nie mam faworyta, jak się namyślę, to kupię. Damską wersję tej Festiny zamówiłem dla dziewczyny, udało mi się znaleźć jedną z ostatnich sztuk, rozeszły się jak ciepłe bułeczki, może więcej osób ma taki odpustowy gust jak ja , zobaczymy jak to na żywo wygląda.
|
|
Góra |
|
|