Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.07.2019, 12:42 

Witam
Proszę o odpowiedź czy w Boxsterze 986 sonda lambda podlega jakiejkolwiek kalibracji? Ostatnio sondę wymieniłem (nie spowodowało to usunięcia usterki), pojechałem na warsztat, aby zdiagnozować poprawnie usterkę. Oczywiście poinformowałem mechanika, o tym co wykonałem we własnym zakresie (wymieniłem sondę), żeby już się nie męczył. Po telefonie, że usterka została usunięta, pojechałem po autko. W informacji uzyskałem, że musiał skalibrować sondę, przeczyścić odmę i już jest wszystko ok. Rachunek to 688 zł. Przejechałem się jakieś 10 km i znów check! Problem jak był, tak pozostał nie rozwiązany. Wróciłem na warsztat, no i zaczęło się zgadywanie, co może być przyczyną wypadania zapłonów... Tak naprawdę to dopiero kolega z forum ją poprawnie określił. Teraz zamierzam udać się do warsztatu w celu rozliczenia "naprawy". I pytanie ile ona była warta przy założeniu, że faktyczną pracą jaka została wykonana była ta ewentualna "kalibracja" sondy?

PostNapisane: 8.07.2019, 16:05 

Jak już zadano sobie trud wyciągnięcia odmy to dlaczego nie nowa ,to nie jest aż tak duży koszt a jeśli membrana była choć trochę uszkodzona to to czyszczenie można sobie wsadzić...Ciekawe czy ten mechanik w ogóle ten zabieg wykonał.Wymieniałem sondę za kat. i niczego nie kalibrowałem. Nie wiem jak z sondami przed kat. ale wydaje mi się że sonda ma z czytać skład spalin i podać do sterownika ,nie wiem co by tam można kalibrować -niech się wypowiedzą kol.bardziej obeznani.HEJ

PostNapisane: 10.07.2019, 18:49 

nie słyszałem o możliwości kalibracji sondy w standardowych rozwiązaniach stosowanych w samochodach. ale może mało wiem.

PostNapisane: 10.07.2019, 21:47 

raczej trzeba adaptacji zresetować w dme

PostNapisane: 10.07.2019, 21:48 

Nie ma możliwości kalibracji sondy :)

Pozdrawiam,
Michał

PostNapisane: 12.07.2019, 14:54 

Z tego co kol. piszą wynika ze musisz zmienić mechanika bo ten ciebie skalibrował na 688 zeta :angry7: a na moje oko to odmy nawet nie dotknął .HEJ

PostNapisane: 12.07.2019, 15:48 

Romcio napisał(a):
Z tego co kol. piszą wynika ze musisz zmienić mechanika bo ten ciebie skalibrował na 688 zeta :angry7: a na moje oko to odmy nawet nie dotknął .HEJ

+1

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]