Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16.02.2021, 12:41 

Cześć!

Od razu na wstępie zaznaczam, że nie proszę o poradę - ja na razie nowego samochodu nie szukam :) Jestem po prostu ciekaw jakie są Wasze przemyślenia w tych kwestiach, bo sam nieraz się nad tym zastanawiałem i chętnie o tym podyskutuję :)

Jakie macie podejście / doświadczenia w kupowaniu starszych, klasycznych Porsche na kredyt? Mam na myśli takie modele Porsche, które traktuje się jako dodatkowy samochód "dla przyjemności" a nie główny daily. Niektórzy mogą traktować kupno starej 911 jako niezłą inwestycję i nawet mając wystarczającą ilość gotówki (albo i nie), wolą zdecydować się na kredyt aby nie pozbywać się od razu sporej części oszczędności. Inni pewnie popukają się w czoło słysząc że ktoś chce sfinansować kredytem zakup bądź co bądź czysto przyjemnościowy.

Osobiście jestem raczej za tym żeby takie zakupy robić za gotówkę, bo zawsze trzeba doliczy jeszcze koszty kredytu które przy cenach niektórych modeli Porsche mogą być dosyć znaczące. Ale skłamałbym gdybym powiedział że nie przeszło mi nigdy przez myśl kupno starej 911 w kredycie :)

PostNapisane: 16.02.2021, 12:49 

Nr klubowicza: 263
Od twojej fantazji i zamożności zależny forma finansowania swojego wymarzonego auta. Jeżeli pieniądze wolisz obracać co przyniesie ci większy zysk niż rata z kosztami kredytu to czemu nie? jeżeli życie od 10 do 10 to kredyt jest dodatkowym trudnym do racjonalnego wytłumaczenia zbędnym kosztem.

Obrazek

PostNapisane: 18.02.2021, 14:42 

Nr klubowicza: 770
Ciekawe pytanie.
Zakładając że rata nie jest problemem . 100K na 10 lat - spłacasz około 145 tyś. Za 100K kupisz 996.2 bez żadnych dodatków ( Carrera ) . Ciekaw czy za 10 lat auto będzie warte około 160-180k ?? Wszędzie mówią że teraz właśnie jest najlepszy czas na zakup takiego auta - bo cena jest w granicach rozsądku - czy za 10 lat te ceny będą już "kosmiczne" ?

BartekG
Jest 911-996.2 - C2 - manual
Był : Boxster 986 -2,7 manual

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]