Witam koledzy. Kończą mi się klocki hamulcowe przód i tył Cayenne S Diesel 60 tys km. Jakich mam użyć zamienników aby być zadowolonym z jakości? Czy tylko oryginały?
Nr klubowicza: 078
Klocki i tarcze do tego modelu są łatwo dostępne (te same są w Audi, VW). Do cywilnych zastosowań wybrać któregoś z uznanych producentów typu Textar, ATE, Brembo, Zimmermann. Klocki w tym ciężkim ale szybkim aucie mają dużo pracy. Ale trzeba też sprawdzić tarcze! Z przodu wymieniałem klocki przy około 40 tys km, tarcze były ok. Aktualnie mam 60 tys km i przyszedł czas na tył - okazało się, że tarcza ma już poniżej minimum i trzeba było je też wymienić. Ja postawiłem na komplet Brembo (tarcze coated).
Ja ostatnio wrzuciłem na tył zestaw Zimmermanna (tarcze klocki) dają radę, jestem zadowolony... Ps. Ciekawa sprawa.. widziałem na klockach Zimmermanna oznaczenia Brembo tak jakby Brembo robiło klocki dla Zimmermanna albo taka partia mi się trafiła
Zgłosiłem się do Porschepana zaproponowali mi wymianę na klocki Zimmermann W VCentrum twierdzą ze będę zadowolony tylko z oryginałów Co o tym sądzicie ?Czy warto przepłacać za klocki 3x?
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5185 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
No tak. Akurat do Cayenne poliftowego jest mały problem z wyborem klocka na przód. Z dostępnych aktualnie klocków (odrzucając egzotyczne marki) zostają: Zimmerman, TRW i Bosch. Na tył jest o wiele większy wybór - dochodzą do w/w ATE, Brembo, Textar.
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
Nie wiedziałem, że VCentrum ma autoryzację Ja bym wziął z tej trójki w pierwszej kolejności TRW, ale skoro chłopaki w Porschepana polecają Zimmermanna to zapewne dlatego, że je montują i wiedzą że są OK
Po przejechaniu 3500 km zaczęły się problemy. Hamulce hałasują, wydłużyła się droga hamowania. Jazda z prędkością ponad 150km/h stała się niebezpieczna. Wizyta w Porschepana - klocki hamulcowe popękane. Decyzja - wymiana tarcz hamulcowych i klocków na oryginały.