Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27.03.2021, 11:43 

Czy ktoś może na Forum użytkuje koła 21'w Macanie?
Czy nie jest trochę za twardo, bo za mało gumy jest? Jakie macie odczucia z jazdy? Czy szumią opony (te homologowane)? Jak jest na koleinach, bo tu przecież są szerokości 265/295?
Mam zawieszenie pneumatyczne, no i obecnie balony 18", które do jazdy nie są wcale takie złe. Nie reagują na koleiny a letnich Hankooków nie słychać zupełnie. Te 18" zostałyby na zimę. Na lato myślę o 21", bo auto wygląda o niebo lepiej. Ale czy one dadzą tylko lepszy wygląd i pogorszenie komfortu jazdy?

PostNapisane: 28.03.2021, 18:32 

U siebie mam Michały NO A poprzednio hankok i były cichsze. Latem michaly jak przyklejone no i od kolein czasem boli ręka ale zawsze po zimie nie mogę się doczekać by założyć właśnie 21" i uważam że auto na 19" jest zbyt gumowe A co za tym idzie bardziej komfortowe. Jeżeli miałbym tylko jedne do wyboru to oczywiście 21 A jak usztywnie zawieche to ma się wrażenie że jede sportowym autem

PostNapisane: 28.03.2021, 21:36 

przykleję się z pytaniem, przy zakupie Macana z kołami 20" czy musi być pasm / adaptacyjne zawieszenie? Czy na standardowym zawieszeniu będzie komfort? Nie zależy mi na sportowej jeździe, ale na normalnym komforcie jazdy codziennej. Mam zagwozdkę czy dopłacać do zawieszenia.

PostNapisane: 28.03.2021, 21:46 

Nie jeździłem na stalowym zawieszeniu, ale myślę że przy 20" byłoby twardo, ubytki w drodze będą odczuwalne i to bardzo, czasem z pneumatyka jest niekomfortowo :x najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto jeździł na takim i takim.

PostNapisane: 29.03.2021, 15:15 

Kobieta po 50, przesiadka z Lexus IS na Macan - zawieszenie standard, 21' felga nie narzeka na komfort, więc jak kto lubi i czuje ;)

PostNapisane: 29.03.2021, 15:56 

Adam_911, moim zdaniem, dla komfortowej (nie sportowej) jazdy absolutnie nie musi być sam PASM. Przydałby się za to pneumat w celu obniżenia zawieszenia i tym samym uzyskania dużo lepszych zachowań auta. Na 20'jeździłem kilka godzin testowym Macanem na stalowym zawieszeniu i było sprężyście, ale nie za twardo. Po włączeniu PASMa zawieszenie się utwardziło a nie zmiękło. (patrz moje wrażenia z jazdy Macan S).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]