Czy ktoś może na Forum użytkuje koła 21'w Macanie? Czy nie jest trochę za twardo, bo za mało gumy jest? Jakie macie odczucia z jazdy? Czy szumią opony (te homologowane)? Jak jest na koleinach, bo tu przecież są szerokości 265/295? Mam zawieszenie pneumatyczne, no i obecnie balony 18", które do jazdy nie są wcale takie złe. Nie reagują na koleiny a letnich Hankooków nie słychać zupełnie. Te 18" zostałyby na zimę. Na lato myślę o 21", bo auto wygląda o niebo lepiej. Ale czy one dadzą tylko lepszy wygląd i pogorszenie komfortu jazdy?
U siebie mam Michały NO A poprzednio hankok i były cichsze. Latem michaly jak przyklejone no i od kolein czasem boli ręka ale zawsze po zimie nie mogę się doczekać by założyć właśnie 21" i uważam że auto na 19" jest zbyt gumowe A co za tym idzie bardziej komfortowe. Jeżeli miałbym tylko jedne do wyboru to oczywiście 21 A jak usztywnie zawieche to ma się wrażenie że jede sportowym autem
przykleję się z pytaniem, przy zakupie Macana z kołami 20" czy musi być pasm / adaptacyjne zawieszenie? Czy na standardowym zawieszeniu będzie komfort? Nie zależy mi na sportowej jeździe, ale na normalnym komforcie jazdy codziennej. Mam zagwozdkę czy dopłacać do zawieszenia.
Nie jeździłem na stalowym zawieszeniu, ale myślę że przy 20" byłoby twardo, ubytki w drodze będą odczuwalne i to bardzo, czasem z pneumatyka jest niekomfortowo najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto jeździł na takim i takim.
Adam_911, moim zdaniem, dla komfortowej (nie sportowej) jazdy absolutnie nie musi być sam PASM. Przydałby się za to pneumat w celu obniżenia zawieszenia i tym samym uzyskania dużo lepszych zachowań auta. Na 20'jeździłem kilka godzin testowym Macanem na stalowym zawieszeniu i było sprężyście, ale nie za twardo. Po włączeniu PASMa zawieszenie się utwardziło a nie zmiękło. (patrz moje wrażenia z jazdy Macan S).