Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.06.2016, 8:18 

Witam.

Własnie jesteśmy na etapie konfiguracji nowego Macana i chciałbym w tym temacie zaciągnąć opinii na Forum.
Szczególnie po przeczytaniu wątku "718 boxster S jazda próbna w PCW" nasunęły się pytania nt. zawartości skóry w "skórze" w poszczególnych konfiguracjach Porsche Macan;
- Macan pakiet "fotele częściowo wykończone skórą w kolorze Black-Garnet Red".
Czy to jest faktycznie "częściowe wykończenie skórą", czy jednak wykończenie skórą typu "plastyk leder".
-Macan pakiet "Dwukolorowa skórzana tapicerka w kolorze: Black-Garnet Red".
Czy to jest już faktycznie skóra, czy jeszcze w dalszym ciągu tylko częściowo "skóra".

Ile jest faktycznie skóry w "skórze" w poszczególnych pakietach Macana? ... czego można się faktycznie spodziewać zamawiając poszczególne pakiety skórzane? ... co trzeba zrobić / zamówić aby otrzymać skórę naturalną, a nie "skórę" w typie plastyk leder ?
Pytam na Forum, ponieważ nawet handlowcy z Salonów Porsche nie są w tym temacie jednoznaczni :banghead: :banghead:

S.

PostNapisane: 22.06.2016, 9:13 

Jak ja ostatnio robiłem konfiguracje to wziąłem "wnętrze wykończone skóra" cos koło 15k dopłaty i to podobno ma być prawdziwa skora "natural leder" :D

PostNapisane: 22.06.2016, 10:39 

Jeśli chodzi o Macana radziłbym dobrać pakiet "skórzany". Masz wtedy pewność, że będzie to prawdziwa skóra. Taka niestety polityka przy tańszych modelach Porsche. Sam pamiętam jak brałem swojego Caymana to tak sprzedawca mi doradzał :)

PostNapisane: 22.06.2016, 11:30 

Panowie- dzis naturalna skore ciezko dostac.

szukajcie "Wnętrze i fotele wykończone skórą naturalną" bo cala reszta to zazwyczaj "skora ekologiczna"

tak jest w kazdej marce nie tylko Porsche. np. w BMW czy Mercedesie szukamy "nappa" bo reszta to tez zazwyczaj lipa.

pozostaje sie przyzwyczaic do lipy :D wcale nie jest taka zla

PostNapisane: 22.06.2016, 12:28 

U mnie jest chyba skóra, a nawet jeżeli nie jest prawdziwa to nie odczuwam zbytniego dyskomfortu. Jest naprawdę ok.

PostNapisane: 22.06.2016, 13:29 

Marion napisał(a):
@Sylwester

Jeżeli możesz się wstrzymać z zamówieniem to jak odbiorę swojego to będziesz widział co przyszło

Taki układ byłby dla mnie optymalny, ... po przeczytaniu Twoich wypowiedzi nt "skóry" w Boxsterze szczęka mi opadła, poniewaz Boxstera także chcemy zamówić, ale dopiero na kwiecień / maj przyszłego roku.
Z klimatyzacją manualną to już poszli po bandzie, .. szczerze współczuję, tym bardziej, że zamówiłeś nawet WiFi i podgrzewaną kierownicę :wink:

S.

PostNapisane: 10.11.2016, 17:33 

Przy konfigurowaniu rzeczywiście jest opcja "naturalna skóra", ale jest tam jeden kolor :roll:

PostNapisane: 10.11.2016, 21:47 

Nr klubowicza: 111
Panowie,
bez napinki i paniki. Przez ładnych parę lat ćwiczyłem rozmaite konfiguracje wnętrz różnych modeli Porsche i mogę powiedzieć, że jest to kawałek wiedzy. Jeśli koledzy w PC czegoś nie potrafią wyjaśnić to są leniwi, bo informacje mają w zasięgu ręki.
Faktem jest, że niemal w każdym modelu co innego kryje standard (w tym wykończenie skórą). Nic też dziwnego, że można się pogubić, co jest skórą w wersji standardowej, co jest skórą w ogóle, co jest skórą 'naturalną', co alcantarą, a co skórą 'ekologiczną'
Dla ułatwienia podpowiem, że posługując się konfiguratorami warto naciskać ikonkę 'i' przy każdej opcji, gdzie dokładnie wyjaśniane być powinny wszelkie niuanse. Być może polska wersja nie jest doskonała, dla pewności warto sprawdzić wersję międzynarodową na http://www.porsche.com/international

A teraz o samej skórze:
w zależności od tłumaczeń natknąć się można na kilka wersji:
1. skóra/leather
2. special leather/skóra specjalna ew. w kolorze specjalnym
3. natural leather/skóra naturalna
4. smooth leather/ gładka skóra
5. gathered leather/skóra marszczona

Wszystkie pozycje 1-5 to są skóry zwierzęce. Różnica tkwi w sposobie wyprawienia/kolorystyce i tak:
jako przykład p. 2 skóra Boxster Red była kolorem specjalnie zaprojektowanym dla Boxstera, za który należało nieco dopłacić; później pojawiłą się także w 911 (też za dopłatą)
P. 3, jakkolwiek by to nie brzmiało, to też skóra ze zwierzęcia, której kolor uzyskuje się w nieco bardziej skomplikowanym procesie niż zwykłe farbowanie, stąd i wyższa cena. O ile pamiętam pojawiały się kolory natural brown/natural grey
P. 4 i 5 odnoszą się do wykończenia foteli: jeśli są skórzane mogą być także marszczone
To tylko przykłady. Jeśli macie wątpliwości co zamówić lub, co gorsza, co zamówiliście napiszcie PW.
Pozdrawiam
Bengalski

PostNapisane: 2.02.2017, 17:48 

Ciekawy temat Panowie,bo placac tyle kasiorki za rozne pakiety skorzane chciałoby się wiedzieć co się w srodku będzie mieć.
Czy ktoś wiec w takim razie może mi powiedzieć co będę miał,jak zamowilem w caymanie 718 wg konfiguratora,pakiet wykończenia wnętrza skora w kolorze luxor beige koszt 14 287 zl, to co będzie sama skora?
Bo informacje nie sa precycyjne,patrzac na konfigurator to tak można wnisokowac ze sama skora,natomiast jak się glebiej pokopie tzn w innych opisach miedzy innymi na stronie porsche w cenniku wyposazenia dodatkowego jest dodane ze srodek foteli jest z materialu sport tex.
Troche to jest okłamywanie,tzn nie pisanie wszystkiego,bo dlaczego w konfiguratorze tego nie dodali??? w salonie powiedzieli ze w tym pakiecie WSZYSTKO jest w skorze...wiec widać jak sa edukowani.
Ktos miał do czynienia z tym materialem sport tex??, to jkaies badziewie czy da się przezyc???..ktoś bral może ten sam pakiet co ja, co w nim jest??,bo troche kasy pakiet kosztuje wiec spodziewać się można,ze będzie skora..tzn prawdziwa skora..
Pozdrawiam.
Marcin

PostNapisane: 2.02.2017, 20:58 

Marcin1gdy:
na początek powiedz jaki masz kod tapicerki i jakie fotele. Jeśli wybrałeś Luxor Beige, to wygląda na to, że nie masz szans spotkać się ze Sport Tex.
Skóra=> aby powiedzieć wszystko w skórze trzeba wiedzieć, co ma na myśli kupujący i sprzedający. Chcesz mieć WSZYSTKO w skórze? Czy może tylko istotniejsze i co większe elementy? Aby odpowiedzieć, co będziesz miał, a co zostanie plastikiem potrzebna jest specyfikacja, jaką uzgodniłeś.
Inaczej ciężko rzeczowo pomóc.
Pozdr.
Bengalski

PostNapisane: 3.02.2017, 10:25 

Fotele sportowe z kodem z konfiguratora P08 wiecej info wyslalem na priva

PostNapisane: 3.02.2017, 16:33 

Pawel123 napisał(a):
U mnie jest chyba skóra, a nawet jeżeli nie jest prawdziwa to nie odczuwam zbytniego dyskomfortu. Jest naprawdę ok.

Kiedyś mieliśmy w domu 2 MB, Eklasa i S, po latach ktoś mi powiedział że w E jest MB Tex - nie odczuwałem jakoś dyskomfortu przed i po otrzymaniu tej wiadomości :) mało tego, różnicy też nie czułem między S i E...to samo w Audi, kupiłem kiedyś TT i była skóra Nappa czerwona, zmieniłem na nowe wnętrze czarne, na zlocie kolega mi mówi że to sztuczna skóra...nawet nie wiedziałem :D w sumie jak mam zaoszczędzić zwierzaka to mogę na ceracie jechać, oby była dobrej jakości ;)

PostNapisane: 3.02.2017, 20:55 

Marcin1gdy:
w standardzie pokryte skórą masz: obręcz kierownicy, dźwignię ręcznego i uchwyty drzwi
Zamówiona tapicerka UZ to skórzana tapicerka wnętrza obejmująca: górną część deski rozdzielczej z daszkiem zegarów, moduł poduszki powietrznej kierownicy, dolna część deski rozdzielczej (w tym pokrywa schowka podręcznego), górna i centralna część tapicerki drzwi, boczne elementy centralnej konsoli (tej od dźwigni biegów i przełączników), podstawy foteli> Nie mam tylko pewności co do tylnych części oparć foteli - przy normalnych powinny być w skórze, w sportowych zdaje się, że malowane sa na srebrno.
To wszystko w prawdziwej skórze.
W skórze tzw. ekologicznej będziesz miał podłokietniki w drzwiach i między siedzeniami (skóra w Cayman S).
Plastikowe pozostaną: osłony przeciwsłoneczne, listwy dzielące deskę rozdzielczą i panele drzwi (srebrne), pokrywa bezpieczników, zamki pasów, obudowa kolumny kierowniczej, wewnętrzne części progów.
Tyle w temacie.

PostNapisane: 4.02.2017, 10:33 

Dzieki za wyczerpujące info.

Pozdrawiam!!!

PostNapisane: 4.02.2017, 19:41 

Od tego jest klub :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]