Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2012, 17:12 

Auto ma służyć do lansu, POMu i niedzielnych wyjazdów na Skwer Kościuszki na lody :D takie będzie jego zadanie......żadnych wyścigów !!!

Dziękuję za informację

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2012, 18:26 

A ja Ci to Jacku wytłumaczę bardziej obrazowo :lol:

Wyobraź sobie, że jest rok powiedzmy 1992 i Ty właśnie kupiłeś sobie w salonie nowiutkie 964. Wiadomo , kupa radochy, dbasz o niego , pielęgnujesz i zachowujesz wszystkie zasady prawidłowej eksploatacji ........ i nagle przychodzi do Ciebie kolega, który również bardzo chciałby takie autko mieć i prosi abyś pożyczył mu swoją zabawkę na powiedzmy tydzień, aby mógł się pobawić.
Co byś zrobił ? Zapewne nigdy byś się na coś takiego nie zgodził, a nawet jeżeli tak, to przez cały ten czas myślał byś co on z tym autem wyprawia (jeden pewniak byłby taki, że katował by go ile wlezie).

A teraz jak już to sobie wyobraziłeś, to pomyśl że celujesz w przynajmniej 20-to letnie auto , które ma za sobą ponad tysiąc takich tygodni , i to nie z jednym a zapewne z kilkoma takimi kolegami :D (bo 20-to latka od pierwszego właściciela to raczej nie trafisz).

Jak jeszcze do tego pojeździsz przed kupnem kilkoma takimi samochodami (i w manualu i w tipie) i będziesz miał bezpośrednie porównanie o ile razy bardziej można taki pojazd zakatować w manualu, to sam dojdziesz do tego , że w 20-to letnim porsche tylko automat.....

Określiłeś się również, co do przeznaczenia pojazdu i w tym przypadku jest to kolejny argument za automatem.

Ale najważniejsze ! - sam musisz dojść do tego co jest dla Ciebie najważniejsze, bo tutaj na forum dostaniesz skrajne opinie i może Ci to trochę w głowie namieszać :wink:

Powodzenia w poszukiwaniach i trafnym wyborze !

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2012, 18:59 

Bardzo dziękuję za poradę :D
Jak już wspomniałem niedawno sprzedałem swojego 30 letniego Mercedesa 107 SL, sprowadziłem go 4 lata temu ze Stanów, polakierowałem, zrobiłem remont silnika, wymieniłem całe zawieszeni, tapicerkę łącznie z dachem.........jedno czego nie naprawiałem to automatyczna skrzynia biegów.....bo nie trzeba było :D
......no cóż do lata mam jeszcze trochę czasu :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2012, 19:02 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Joko ma duzo racji mowiac o tysiacu tygodni. Z drugiej strony intensywnie uzytkowane auto na biezaco moze miec wymieniane elementy, ktore moga sie trzymac "z przyzwyczajenia" w aucie uzytkowanym rekreacyjnie. Pewne elementy lepiej wymienic na nowe dla swietego spokoju, zebys sie nie zastanawial, czy hamulce zahamuja.

Hamulce, zawieszenie to podstawa (tak w manualu, jak i w automacie), zadbane skrzynia i silnik tez sie przydaja (pewnie mniej zajechane w starszym automacie, niz w manualu). Stan reszty elementow (elektryka, elektronika) jest z grubsza niezalezny od rodzaju skrzyni, a bardziej zalezy od podejscia wlasciciela.

Jesli stawiasz na lans, to automat powinien wystarczyc. Bedzie Ci go trudniej odsprzedac, ale o tym rzadko sie mysli przed zakupem. Za to mniej bedzie bolalo lewe kolano. Klasyczne Porsche nie byly robione z mysla o wygodnym czlapaniu w miescie. :wink:

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 18.11.2012, 20:31 

BT napisał(a):
Bedzie Ci go trudniej odsprzedac, ale o tym rzadko sie mysli przed zakupem. Za to mniej bedzie bolalo lewe kolano. Klasyczne Porsche nie byly robione z mysla o wygodnym czlapaniu w miescie. :wink:

duzo duzo trudniej i to nie tylko w Pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]