Autor |
Wiadomość |
Mata
|
Napisane: 22.04.2020, 19:13 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 10.09.2009 Posty: 5042 Lokalizacja: Warszawa/Poznań
Nr klubowicza: 281
|
Romcio Oczywiście każdy szuka pod własne preferencje. Ja jestem ortodoxem więc zawsze dążę maksymalnie do oryginału. Continental, wspomniany przez Ciebie jest bardzo O.K. i do tego bardzo rozsądny cenowo Pozdrawiam serdecznie Mata
|
|
Góra |
|
tomeqx
|
Napisane: 26.04.2020, 17:08 |
|
|
Romcio napisał(a): Moim skromnym zdaniem średnio pasuje, za dużo tych drobnych guzików. Ja wole prostotę i jak już ma być radio nie Porsche to bardziej bym widział tutaj radio continental. Polecam, sam zamontowałem niedawno Continental TR7412UB (ok 550zł). Jest jeszcze model o tym samym wyglądzie, ale bez BT i co za tym idzie - telefonu (cena ok 400zł) oraz wyższy model z tunerem DAB i CD (ok 900zł). Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 26.04.2020, 17:18 |
|
|
Kol. tomeqx z tego co sie orientowałem continentale nie mają wyjść na wzmacniacz -cinch. Jak podłączyłeś do wzmacniacza nokii.
|
|
Góra |
|
tomeqx
|
Napisane: 26.04.2020, 17:41 |
|
|
Romcio napisał(a): Kol. tomeqx z tego co sie orientowałem continentale nie mają wyjść na wzmacniacz -cinch. Jak podłączyłeś do wzmacniacza nokii. Nie mają, tak jak wzmacniacz nokii z resztą. Co prawda można dojść które kable to które głośniki i zasilanie, ale nie chciałem ingerować. Fabryczne radio do wzmacniacza miałem podłaczone przez ISO (tak jak np zmieniarke, która jest odłączona. Cinche doprowadzone są do przedniego bagażnika). Po zakupie radia po prostu przepiałem kostki. Niestety okazało sie, że wszystko działa, ale nie ma dźwięku (zasilacz dostawał zasilanie). Pomógł mi człowiek który się tym zajmuje - trzeba było między fabrycznymi kostkami a radiem dopiąć jeden "adapter" z dodatkowym 1 kablem, który trzeba było podłączyć pod końcówke mocy radia, aby włączało wzmacniacz po włączeniu radia. Mimo, że wzmacniacz jest podpięty do zasilania cały czas, to potrzebuje sygnału z radia który go włącza i w Continentalu jest to inaczej rozprowadzone niz w fabrycznym Beckerze
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 26.04.2020, 17:58 |
|
|
Hej.Ja mam boxa bez zmieniarki i sam zainstalowałem w kabinie za radiem gniazda cinch na przewodach podających dżwięk do wzmacniacza. By nie niszczyć wiązki wpiąłem się za kostką bo u mnie nie jest podłączona.W kabinie nie ma przecież typowych kabli głośnikowych bo one idą ze wzmacniacza do głośników a nie od radia.
|
|
Góra |
|
tomeqx
|
Napisane: 26.04.2020, 18:16 |
|
|
Tak więc podpięcie wzmacniacza to żaden problem, bo sygnał z radia na wzmacniacz idzie przez kostke ISO (tak jak na np od zmieniarki na radio). Następnie jest wzmacniony i grubszymi kablami już ze wzmacniacza rozchodzi na głosniki. Teoretycznie można wiec zby-passowac wzmacniacz i go wykrecic (bez sensu).
Jedynym problemem było właśnie brakujące 1 połączenie uruchamiające wzmacniacz. Kabel jest podpięty z tyłu radia, nie trzeba go otwierać (nie traci sie gwarancji, ani nie jest to żaden "patent"). Gościu wiedział od razu w czym przyczyna i zajeło to chwile. Jak wróce do domu to mogę zrobić zdjęcie jak to wygląda, gdyby ktoś potrzebował.
Kolejną opcją jeśli ktoś chce słuchać muzyki ze np z telefonu jest tzn "emualtor zmieniarki" - pod ISO zmieniarki w radiu (niebieski kolor) podłącza się kabel aux lub nawet moduł BT, który następnie można ukryć za oryginalnym radiem. Jedynym wymogiem jest przycisk na radiu TP, który pozwala wybrać źródło dzwieku (AUX - zmieniarka).
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
tomeqx
|
Napisane: 26.04.2020, 18:29 |
|
|
Romcio napisał(a): Hej.Ja mam boxa bez zmieniarki i sam zainstalowałem w kabinie za radiem gniazda cinch na przewodach podających dżwięk do wzmacniacza. By nie niszczyć wiązki wpiąłem się za kostką bo u mnie nie jest podłączona.W kabinie nie ma przecież typowych kabli głośnikowych bo one idą ze wzmacniacza do głośników a nie od radia. Na szczęscie w moim przypadku nie było konieczne dorabianie cinch. Wszystko jest jak było - jedynie trzeba było dorzucić tą "przedłużke" z której wychodził brakujący (w tym przypadku) kabel. Tak, jest tak jak mówisz z kablami. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 26.04.2020, 19:01 |
|
|
W radiu mam dwa duże gniazda na kostki. Musiałbym mieć jakąś oryginalną przejściówka na tę małą kostkę w instalacji gdzie są kable dżwiękowe do wzmacniacza dlatego zainstalowałem cinch. Przymierzałem sie do continentala ale nigdzie w necie nie mogłem znaleść zdjęcia tylnej strony.HEJ
|
|
Góra |
|
|