Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1.01.2016, 14:37 

Drugi raz będę się przymierzał do zakupu Cayenne I. Chciałbym się dowiedzieć od posiadaczy jakie problemy trapią ten model. Pomijam kwestie plastikowej magistrali wodnej i pneumatyki bo wtedy ryzyko awarii jest spore. Te auto będzie mi służyć na co dzień i Lpg wpadnie. Nie wszystkim się to podoba, ale trudno. Czy ten silnik nie ma problemów z gazem? Jak ten model pod względem awaryjności i kosztów utrzymania wygląda na tle konkurencji z V8? Wszystkie odpowiedzi i sugestie będą mile widziane.

PostNapisane: 5.01.2016, 21:21 

LPG pod maskę nie może "wpaść" ani być "wrzucone" przez pana Kazia "od gazu". Muszą być odpowiednie i porządne podzespoły zamontowane w porządnym zakładzie a ogarnięty gazownik musi to wszystko porządnie wystroić w czasie jazdy. Wtedy to ma ręce i nogi i możemy się cieszyć obniżonymi kosztami paliwa. Mi pali od 17 do 27 l/100. (pewnie można spalić i więcej). Fajne w trasy (pneumatyka obowiązkowa), po ciasnym mieście takie sobie bo jest po prostu duże ale o dziwo promień skrętu powiedzmy standardowy. Moim zdaniem istotną wadą jest masa. Jest po prostu ciężki i to czuć szczególnie przy hamowaniu i skręcaniu. Jak zamontujesz LPG to masa jeszcze wzrośnie. Szybko zjada opony, klocki, tarcze, paliwo :D . Ogólnie fajne auto, ja polecam chociaż do używania na co dzień jest po prostu drogi. W gratisie masz zazdrosne spojrzenia 99% miejscowej ludności 8)

PostNapisane: 6.01.2016, 16:56 

Mam sprawdzony warsztat co zajmuje się montażem lpg. Kilka miesięcy temu montowałem do innego auta z silnikiem V12. I jestem zadowolony. Po rozmowie z nimi dowiedziałem się, że Cayennów kilka już robili także doświadczenie mają. Na autostradzie jakie spalanie Ci wychodzi? Jaką masz butle i gdzie? Więcej problemów nie widzisz w tym aucie poza tym co wymieniłeś?

PostNapisane: 7.01.2016, 23:19 

Na autostradzie mi pali 20-22 LPG ale to wszystko zależy jak jeździsz. Butlę mam w bagażniku, wchodzi 115 litrów. Auto mam nie cały rok i przez 25tys. kilometrów nie sprawiło żadnego problemu ani awarii. Jak się czepiać, to centralny z pilota działa słabo, trzeba być blisko auta i chyba to się nasila a nie jest to wina baterii w pilotach. Cayenna używam głównie na trasy i jak dla mnie "daje radę" :D :D :D

PostNapisane: 8.01.2016, 13:15 

Deaver napisał(a):
... centralny z pilota działa słabo, trzeba być blisko auta i chyba to się nasila a nie jest to wina baterii w pilotach.

Sprawdzałeś akumulator? U mnie jak pada akumulator to zaczynają się właśnie dziwne rzeczy z komunikacją z pilotem dziać.

pozdrawiam

PostNapisane: 9.01.2016, 17:28 

Jakoś specjalnie nie sprawdzałem. Auto pali od strzała nawet po kilkudniowym postoju. Jak były te mrozy na przełomie roku (-15 stopni) to tez bez problemu. Chciałbym coś posprawdzać, jakieś połączenia, kostki, kabelki czy coś, ale nawet nie wiem gdzie jest centralka i odbiorniki (anteny) w tym samochodzie.

PostNapisane: 24.02.2016, 20:18 

Witam. Mój Cayenne S jak na razie działa bez problemu spalanie tak jak wszyscy piszą w granicach 20 na 100 km. Awarie poza tymi co już zostały wymienione to podpora wału napędowego. Dość częsta przypadłość.

PostNapisane: 25.02.2016, 0:13 

jeżdżę (a raczej moja żona) Cayenne S z 2005 roku od dokładnie dwóch lat i poza wymianą płynów fizjologicznych nic wielkiego nie robię. Mam przebieg 217 tyś. km i wszystko sprawuje się super. Jeśli chodzi o spalanie to w trasie jadąc za znajomymi (nie przekraczali 140km/h na autostradzie) udało mi się osiągnąć spalanie na poziomie 13l :lol: :lol: :lol: . W mieście to już zależy jak kto jeździ.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]