Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12.03.2017, 14:28 

Witam serdecznie. Mam do Was ogromną prośbę. Mógłby mi ktoś pomóc, ponieważ znalazłem aukcję na otomoto: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-c ... xtor=SEC-8.
Patrząc na ceny tych aut jest to tańsze o jakieś 10 tys zł. Czy ktoś z forumowiczów zna te auto? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

PostNapisane: 12.03.2017, 14:55 

Tomku posiedź na tym forum tydzień, poczytaj kilka wątków o Cayenne i będziesz wiedział że to mega ryzyko.

PostNapisane: 12.03.2017, 14:57 

Dziękuję za odpowiedź. Czytam już 3 dzień i jedni chwalą tą jednostkę silnikową, drudzy odradzają. Sam już nie wiem...

PostNapisane: 12.03.2017, 16:19 

Jak za takie smieszne pieniadze to wez go do Porsche do Katowic na przeglad i za 1k pln bedziesz o nim wiedzial wszystko.. a moze to byc mina i to bardzo prawdopodobne..

PostNapisane: 12.03.2017, 22:41 

Tak było by najlepiej ale tysiąc zł to nie mało. Myślałem, że ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tym samochodem. Sprzedawca zachwala auto ale jak wiadomo to handlarz także nie wierzę jemu do końca. Do tego auto stało 8 miesięcy i nie wiadomo teraz czy coś nie zawilgotniało bo z tego co czytałem to elektryka lub płatać figle. Nigdy nie jeździłem Porsche dlatego jest to moje marzenie ale nie chciałbym kupić skarbonki w którą będę musiał wrzucać i wrzucać. A czy ktoś z forumowiczów mieszka blisko tego auta? Mógłby sprawdzić ten samochód? Wolę dać zarobić chłopakom z forum niż salonowi.

PostNapisane: 12.03.2017, 23:18 

Jak tysiąc to dla Ciebie nie mało to daj sobie spokój z Cayenne. Przepraszam,że niezbyt dyplomatyczny ten mój wpis ale jak interesujesz się autami o 10tys tańszymi niż średnia cena na rynku, to przygotuj się,że możesz włożyć w następnym roku po zakupie 20 tys, żeby auto nadawało się do dalszego użytkowania.

PostNapisane: 13.03.2017, 0:00 

+1

PostNapisane: 13.03.2017, 11:25 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Niestety muszę przychylić się do przedmówców. W przypadku tak ekstremalnie taniego egzemplarza powinieneś mieć drugie tyle na potencjalne naprawy. Czy koniecznie musisz kupić Cayenne? Może lepiej zacząć przygodę z Porsche od Boxstera? Kupisz go za podobne pieniądze.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 13.03.2017, 12:59 

Tomek2017 napisał(a):
A czy ktoś z forumowiczów mieszka blisko tego auta? Mógłby sprawdzić ten samochód? Wolę dać zarobić chłopakom z forum niż salonowi.

Jesli ktoś radził brać auto do Porsche w Katowicach - to sądzę że taniej będzie w Katowicach u Rafała Duszy (Auto Dusza) - chociaż pewności nie mam...

PostNapisane: 13.03.2017, 14:51 

Niestety nie chcę siać defetyzmu ale cena jest wyjątkjowo niska i ktoś sprzedaje dużo taniej niż rynek. Musi być haczyk. Stawiam na zatarty silnik (chociaz auto jeżdzi) i ogólnie zajechany stan. Naprawa silnika to 15+k PLN.

PostNapisane: 14.03.2017, 22:35 

Rozumiem. Odpuszczam temat, choć następny jest za 25 tys. Nie wiem czy to same pułapki czy prawdziwe okazje. Cały czas jeżdżę Audi a wydaje mi się, że Porsche jednak jest o pół klasy wyżej.

PostNapisane: 14.03.2017, 22:43 

Zrozum kolego, że NIE MA OKAZJI. Sprzedający nie są kretynami,żeby sprzedawać bardzo tanio(podejrzanie tanio)bez powodu.Okazją jest tylko napalony i naiwny kupujący(okazją dla sprzedającego).

PostNapisane: 15.03.2017, 9:58 

Tomek2017 napisał(a):
Rozumiem. Odpuszczam temat, choć następny jest za 25 tys. Nie wiem czy to same pułapki czy prawdziwe okazje. Cały czas jeżdżę Audi a wydaje mi się, że Porsche jednak jest o pół klasy wyżej.

Tomek

Kiedyś ktoś napisał na forum, że tu tylko krytykują potencjalny zakup, ale uwierz mi, to z czystej chęci ostrzeżenia potecjalnego nabywcy przed miną. Kupując Porsche najlepiej zrobić przegląd przedzakupowy i to Ci da obraz samochodu, bo pakować się w zakup Cayenna za 21 tys. bo okazja, bo tani, a potem nim nie jeździć i wpakować drugie tyle (jak oczywiście nabywca będzie miał z czego) w naprawę mija się z celem. ponadto w przypadku Porsche (bez względu na model) musisz mieć kilka tys. na pakiet startowy po zakupie: wymiana oleju silnikowego, filtrów, oleju w napędzie przód i tył + skrzynka rozdzielacza, oleju w skrzyni biegów, ewentualnie klocków, tarcz, opon (spotkałem się z sytuacją, że karteczka z wyminą olejów i filtrów była wypisywana bez wymiany, dlatego zawsze wymieniam po zakupie)
Dla przykładu powiem Ci, że mnie pakiet startowy przy najtańszym w eksploatacji Cayennie 3.2 kosztował blisko 6,2 tys. (filtry,opony i oleje). Udało mi się kupić auto pewne, kupione w PL, użytkowane przez 1 osobę i regularnie serwisowane w ASO i pomimo tego i tak zrobiłem przegląd przedzakupwy w Porsche Katowice
Weż pod uwagę, że komis wystawiając auto za 21 czy 25 tys. zarabia jeszcze na tym samochodzie, czyli realnie właściciel dostaje jakieś 3-4 tys. poniżej wystawionej ceny, a to już powinno dawać do myślenia
Nie wiem, może mam dziwne podejście 8) , ale jakbym miał samochód sprawny technicznie i klasy premium (nawet stary)to nie sprzedałbym go za tak śmieszne pieniądze, a z tego co zauważyłem szukając niedawno CTS, niektórych ludzi przerastają koszty serwisowania/utrzymania i zaniedbują te auta użytkując je dalej i jak coś zacznie się dziać to na sprzedaż pod tytułem "okazja", "jedyny taki egzeplarz" lub "najlepszy na Allegro" i jak słychać walące panewki to Ci jeszcze wcisną: Panie od nowości tak ten silnik chodzi.

Przemyśli jeszcze zakup i przegląd przedzakupowy, ponieważ ceny materiałów eksploatacyjnych, ewentualnych napraw (silnik ,zawieszenie, etc) znacznie odbiegają od innych samochodów z tego rocznika, ponadto mało jest mechaników ogarniających konstrukcje Porsche. No chyba, że zamierzasz kupić w tej cenie i naprawiać to wtedy ok.

Pozdrawiam i szczęścia w poszukiwaniach życzę

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]