|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
vako
|
Napisane: 27.06.2013, 21:31 |
|
|
Witam,
Czy ktoś z szanownych kolegów jest obiegany w temacie leasingu i mógłby na priv. podzielić się swoją wiedzą ? Mam na myśli właściwe ustawienie leasingu aby w pełni skorzystać z odpisów podatkowych i nie wpaść na minę podatkową przy wykupie auta. Nie miałem działalności w PL już 10 lat a moja nowa księgowa widzę, że słabo ogarnia temat. A tak w ogóle to żyjemy w fajnym kraju - brak możliwości odliczenia pełnego vatu od osobówki, brak możliwości odliczenia vatu od benzyny, koszt max 20 tys euro a później dziwią się, że Polacy są kreatywni w kwestii podatkowej
|
|
Góra |
|
tukobi
|
Napisane: 27.06.2013, 21:59 |
|
|
Vako ja również chętnie zgłębię temat
|
|
Góra |
|
vako
|
Napisane: 27.06.2013, 22:06 |
|
|
To trzeba kupić dobre trunki i kogoś zaprosić do rozmowy
|
|
Góra |
|
kimbex
|
Napisane: 27.06.2013, 22:30 |
|
Nr klubowicza: 143
|
Przyjedzcie w sobote na zlot to siadziemy i cos wam fajnego podpowiem
_________________ www.911classic.pl zawsze piękne 911 Krzysztof
|
|
Góra |
|
vako
|
Napisane: 27.06.2013, 22:39 |
|
|
po cichu liczyłem, że uda mi się dopiąć sprawę i pochwale się nowym nabytkiem a tu dupa idzie jak po gruzie Bez odpowiedniego auta na zlocie słabo no i mam już zaplanowaną sobotę a szkoda bo w sumie to blisko
|
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 27.06.2013, 22:44 |
|
Nr klubowicza: 170
|
Mozna odliczyc pelen VAT od auta, wystarczy miec wpisane w dzialalnosci firmy wynajem aut
_________________ Było 997.1 TT - 563 KM Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie
|
|
Góra |
|
vako
|
Napisane: 27.06.2013, 22:46 |
|
|
wałkuje to 2 dzień ale takie proste to nie jest no i podobno od przyszłego roku koniec tematu
|
|
Góra |
|
raf86
|
Napisane: 28.06.2013, 0:17 |
|
|
i wynająć samochód na okres nie krótszy niż pół roku;)
A specjalistą jest Kimbex i warto na zlot przyjechać;) Na pewno wiedza się przyda.
|
|
Góra |
|
nuna
|
Napisane: 28.06.2013, 11:17 |
|
|
Najlepsza opcja, to leasing na 2 - 3 lata.
Należy tak ustawić opcję wykupu, żeby VAT od wartości końcowej wyniósł 6 tyś zł. W takim ujęciu wartość końcowa powinna wynosić ok. 30 tyś netto. Wówczas można odliczyć 6 tyś VAT w trakcie trwania leasingu ( od rat leasingowych i opłaty wstępnej ) oraz drugi raz 6 tyś zł od faktury na zakup samochodu z leasingu. Tak przynajmniej niektórzy robią;). Nie wiem jak US do tego podchodzi, ale to jest chyba luka w przepisach i można ją wykorzystać do odliczenia 12 tys. VAT.
Odnośnie zakupu samochodu osobowego, to najlepiej jak jest to samochód sprzedawany na fakturę, gdzie jest wyszczególniona wartość netto i brutto. Samochody kupowane na umowę sprzedaży lub na fakturę VAT marża czyli taką, gdzie jest podana tylko jedna wartość bez podziału na netto i brutto, nie opłaca się robić w leasingu operacyjnym, ponieważ wartość za jaką kupuje się samochód traktowana jest jako wartość netto i w leasingu operacyjnym dolicza się do tej kwoty VAT 23 % od usługi.
Z tego co wiem....
pozdr
|
|
Góra |
|
vako
|
Napisane: 28.06.2013, 12:05 |
|
|
To wszystko się zgadza ale musisz jeszcze doliczyć podatek jaki zapłacisz po wykupie auta na firmę - różnica między ceną wykupu a odsprzedaży. Ja musiałbym ustawić wykup na ok 20% aby odliczyć te 6 tys a to i tak jest mało w porównaniu z wartością rynkową auta po 3 latach. Ustawienie dużego wykupu na koniec nie jest opłacalne bo większość odliczeń zostaje nam na koniec a prawo zbyt szybko się zmienia więc nie wiadomo co będzie za 3 lata i co pozwolą nam odliczyć Jeśli wychodzi do płacenia dochodowy i vat to chyba bardziej się opłaca od razu zrobić max wpłatę i zrobić duży koszt. Niby znając parametry umowy, wartość auta itp powinno być to łatwe do wyliczenia ale tak nie jest i mało kto potrafi to dobrze wyliczyć. Na koniec może okazać się, ze to co sobie odliczyliśmy i tak oddamy do US przy odsprzedaży auta (podatek dochodowy + rozliczenie vatu)
nuna napisał(a): Najlepsza opcja, to leasing na 2 - 3 lata. Należy tak ustawić opcję wykupu, żeby VAT od wartości końcowej wyniósł 6 tyś zł. W takim ujęciu wartość końcowa powinna wynosić ok. 30 tyś netto. Wówczas można odliczyć 6 tyś VAT w trakcie trwania leasingu ( od rat leasingowych i opłaty wstępnej ) oraz drugi raz 6 tyś zł od faktury na zakup samochodu z leasingu. Tak przynajmniej niektórzy robią;). Nie wiem jak US do tego podchodzi, ale to jest chyba luka w przepisach i można ją wykorzystać do odliczenia 12 tys. VAT.
Odnośnie zakupu samochodu osobowego, to najlepiej jak jest to samochód sprzedawany na fakturę, gdzie jest wyszczególniona wartość netto i brutto. Samochody kupowane na umowę sprzedaży lub na fakturę VAT marża czyli taką, gdzie jest podana tylko jedna wartość bez podziału na netto i brutto, nie opłaca się robić w leasingu operacyjnym, ponieważ wartość za jaką kupuje się samochód traktowana jest jako wartość netto i w leasingu operacyjnym dolicza się do tej kwoty VAT 23 % od usługi.
Z tego co wiem.... pozdr
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 28.06.2013, 12:25 |
|
|
nuna napisał(a): Najlepsza opcja, to leasing na 2 - 3 lata. Należy tak ustawić opcję wykupu, żeby VAT od wartości końcowej wyniósł 6 tyś zł. W takim ujęciu wartość końcowa powinna wynosić ok. 30 tyś netto. Wówczas można odliczyć 6 tyś VAT w trakcie trwania leasingu ( od rat leasingowych i opłaty wstępnej ) oraz drugi raz 6 tyś zł od faktury na zakup samochodu z leasingu. Tak przynajmniej niektórzy robią;). Nie wiem jak US do tego podchodzi, ale to jest chyba luka w przepisach i można ją wykorzystać do odliczenia 12 tys. VAT. pozdr
Odliczyć możesz 60 % VAT lecz nie więcej niż 6 tys. Czyli w przypadku faktury na 30 tys netto odliczysz 4.140 vat. W przypadku osobówki oczywiście.
|
|
Góra |
|
vako
|
Napisane: 28.06.2013, 12:43 |
|
|
Od FV wykupu możesz odliczyć kolejne 6 tys
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 28.06.2013, 12:48 |
|
|
vako napisał(a): Od FV wykupu możesz odliczyć kolejne 6 tys
ale nie więcej niż 60 % VAT . Faktura 30 tys netto - vat 6900 - 60% tej kwoty to 4140.
|
|
Góra |
|
vako
|
Napisane: 28.06.2013, 13:03 |
|
|
|
Góra |
|
adarek
|
Napisane: 28.06.2013, 13:10 |
|
|
Marion ma racje odliczyć możesz wszystko ale jak chcesz przez kolejne 10 lat zastawiać się gdy widzisz jakiś obcych koło Twojej firmy czy idą do Ciebie czy po Ciebie to Twój świadomy wybór.
Działalność gospodarcza powinna przynosić zyski a przynajmniej w dłuższej perspektywie musi dawać takie nadzieje.
Ja nie radzę robić takich numerów z wypożyczalnia. A w związku z dziurą budżetową US na pewno będzie coraz bardziej nerwowy.
Słyszałem też o interpretacji NSA o przerobieniu auta na bankowóz że nie koniecznie trzeba być firmą która zawodowo przewozi pieniądze by mieć bankowóz ( to by chyba można prędzej obronić) a większość z nas chyba przewozi jakaś większą gotówkę z banku do firmy.
Ale ja normalnie odliczam 6 tys z leasingu.
Ale jest inna kwestia uważam ze bandyctwem jest lobby bankowe które nakazuje leasingować auta i płacić haracz bankowi. Jak ktoś ma gotówkę to powinien móc kupić i normalnie amortyzować auto jak ma taka ochotę a nie wdzięczyć się do jakiegoś leasingodawcy bo bez leasingu możesz amortyzować tylko do 20 tys EUR.
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 28.06.2013, 13:26 |
|
|
vako napisał(a): TomRS napisał(a): vako napisał(a): Od FV wykupu możesz odliczyć kolejne 6 tys ale nie więcej niż 60 % VAT . Faktura 30 tys netto - vat 6900 - 60% tej kwoty to 4140. Faktura wykupu to oddzielna kwestia. Tu masz info http://www.podatki.egospodarka.pl/88128 ... ,70,1.html
Ale nadal jest to 60 % VAT nie więcej niż 6 tys, i dokładnie to jest napisane w tym artykule. Od faktury na samochód osobowy na kwotę 30 tys netto nie odliczysz 6 tys vat, bo to ca 87 % VAT zawartego w tej fakturze.
Faktura musiałaby być na ca 43,5 tys netto, żebyś mógł odliczyć ca 6 tys vat
|
|
Góra |
|
PoZoR
|
Napisane: 28.06.2013, 13:45 |
|
Nr klubowicza: 412
|
nuna napisał(a): Najlepsza opcja, to leasing na 2 - 3 lata. Należy tak ustawić opcję wykupu, żeby VAT od wartości końcowej wyniósł 6 tyś zł. W takim ujęciu wartość końcowa powinna wynosić ok. 30 tyś netto. Wówczas można odliczyć 6 tyś VAT w trakcie trwania leasingu ( od rat leasingowych i opłaty wstępnej ) oraz drugi raz 6 tyś zł od faktury na zakup samochodu z leasingu. Tak przynajmniej niektórzy robią;). Nie wiem jak US do tego podchodzi, ale to jest chyba luka w przepisach i można ją wykorzystać do odliczenia 12 tys. VAT. .... Z tego co wiem.... pozdr
Tak, tylko przy odsprzedaży takiego samochodu trzeba korygować VAT co roku o 1/5 tego odliczenia, także jeżeli sprzedamy po 2 latach to musimy skorygować 4/5 tego VAT-u (rok sprzedaży się nie wlicza). Chyba, że ustawimy sobie wykup poniżej 15.000,00 zł to wówczas po półrocznym użytkowaniu tego samochodu możemy go sprzedać bez korygowania VAT-u.
_________________ Marcin było: 986, 987S, 996.2 Targa Orient Red Metallicjest: Macan S i Boxster 718 http://WWW.AURAN.PLhttp://WWW.MISSALA.PLPerfumeria Quality Gdańsk
|
|
Góra |
|
vako
|
Napisane: 28.06.2013, 18:21 |
|
|
OK panowie a co z wykupem ? jak macie u siebie w umowie ? Mi najbardziej opłaca sie wariant duży wkład własny np 45% ( od razu duże koszty, które potrzebuje) + wykup 1%. Wykup na firmę i ściągnięcie auta ze stanu. Trzeba zrobić korekte vat od kwoty wykupu która będzie mała i można zrobić np darowiznę Robiąc wysoki wykup całe koszty mam dopiero na koniec a i tak przy odsprzedaży na FV płaci się vat + dochodowy. Tylko do końca roku jest opcja faktura vat marża (bez vatu) dla firm które odliczyły tylko 6 tys vatu. Firma która sprzedaje auto wykupione z leasingu płaci podatek 19% od różnicy miedzy ceną wykupu a ceną sprzedaży,dobrze liczę ? W takiej sytuacji aby podatek nie był bolesny to wykup musiałby być 50-60% a to raczej nie praktykuje się Na koniec wychodzi że to co legalnie odliczyliśmy sobie stracimy przy odsprzedaży płacąc kolejne podatki
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 18 ] |
|
|