Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10.10.2016, 10:05 

Jak wiadomo, nasze drogi nie są najlepsze:)

Zastanawiam się jakie koła są optymalne dla macana. Na jeździe próbnej miałem 19ki i na małych dziurach jazda nie była komfortowa (jak na porsche).

Czy ma ktoś doświadczenie jazdy kołach 18 i 19 calowych i może doradzić jakie wybrać i czy różnica w komforcie jest znacząca czy nie warta 'gorszego wyglądu' samochodu?

PostNapisane: 10.10.2016, 11:41 

Ja z kolei jezdzilem na 20 calowych a PASM i wydawaly mi sie rewelacyjnie komfortowe:)
Mialem tez okazje sprobowac 19 cali bez pasm i auto nie bylo tak zwarte i dynamiczne w prowadzeniu. Komfort naprawde porownywalny.

PostNapisane: 10.10.2016, 13:50 

Mam w Macanie pneumatyke i na 20" jest ok.
Akceptowalny wygląd i komfort.

Na mniejszych auto wyglada turbo słabo. Ale to kwestia gustu :)

P.S. "Mało komfortowo jak na Porsche" :lol:
A które Porsche było komfortowe? Moja Panamera pomimo pneumatyki na 20" tez S klasa raczej nie była, prosiaki maja sie przede wszystkim fajnie prowadzić :D

PostNapisane: 10.10.2016, 19:05 

Mam 18tki zarówno letnie jak i zimowe, na których jeżdżę już 20 miesięcy w tym sporo poza asfaltem (mam PASM + AS) i sprawdzają się bardzo dobrze na naszych nienajlepszych drogach. Amerykanie i Kanadyjczycy uważają, że Macan wygląda jedynie dobrze na 20 i 21 calowych, z czym się nie zgadzam, ale oni prawdopodobnie mają o wiele lepsze drogi i na tych swoich "oponkach" chyba nigdy nie zjeżdżają z asfaltu, ani nie mają tak wysokich krawężników jak u nas. Uważam, że nie warto dopłacać do 19to czy 20 calowych, skoro 18tki są takie dobre.

PostNapisane: 10.10.2016, 20:50 

Patrząc z innej strony, jeśli ktoś ma 20/21 cali to jeżdżąc po polski drogach w ciągu 2-3 lat będzie musiał wymienić amortyzatory lub prostować felgi.

Ale jak ma się autko w leasingu to chyba nie problem - oddajemy i bierzemy nowe :)

PostNapisane: 8.11.2016, 12:28 

Denar napisał(a):
Mam 18tki zarówno letnie jak i zimowe, na których jeżdżę już 20 miesięcy w tym sporo poza asfaltem (mam PASM + AS) i sprawdzają się bardzo dobrze na naszych nienajlepszych drogach. Amerykanie i Kanadyjczycy uważają, że Macan wygląda jedynie dobrze na 20 i 21 calowych, z czym się nie zgadzam, ale oni prawdopodobnie mają o wiele lepsze drogi i na tych swoich "oponkach" chyba nigdy nie zjeżdżają z asfaltu, ani nie mają tak wysokich krawężników jak u nas. Uważam, że nie warto dopłacać do 19to czy 20 calowych, skoro 18tki są takie dobre.

Potwierdzam, po przejechaniu 1k macanem na 18-kach, bardzo cieszę sie że nie mam 20tek. Rozmawiałem z właścicielem macana który ma pneumatykę oraz 21-ki i bardzo skarżył się na polskie drogi.

Wygląd to wiadomo rzecz gustu ale uważam, że felgi macan S na 18-tkach i do tego przyciemniane szyby, też robią wrażenie :)

PostNapisane: 8.11.2016, 22:09 

Hehe, wrażenie robią napewno :D pytanie czy pozytywne ...

Nie wmawiajmy sobie ze Macan na 18" wyglada dobrze... :wink:

PostNapisane: 8.11.2016, 23:08 

KoKoS napisał(a):

tak jak pisałem, wszystko jest kwestią gustu więc nie będę tego komentował.

Pytanie tylko czy kupujemy samochód dla swojego komfortu czy żeby zadowolić innych (typowe małomiasteczkowe zachowanie).

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na innych to proponuję raczej Maserati, Lamborghini etc. Porsche to głównie sportowe doznania z jazdy i subtelność marki która kojarzy się z presiżem i sportowymi osiągami..

PostNapisane: 9.11.2016, 10:48 

Masz racje, 18'' i czarne szyby to już takie wielkomiastowe :wink:

Szkoda że Porsche celuje z grupe klientów "małomiasteczkowych" pokazując auta w topowych wersjach na prospektach :lol:
Kończąc temat, według MNIE Macan na 18'' poprostu nie wygląda, za to na 20'' przy pneumatyce jest wygodnie i akceptowalnie z wyglądu - Lepsze jest 21.
To nie S klasa, więc nie oczekujmy kosmosu którego i tak nie będzie.
SUVy nigdy nie były super komfortowe.

PostNapisane: 9.11.2016, 15:30 

porsche-fanatic napisał(a):
KoKoS napisał(a):

Pytanie tylko czy kupujemy samochód dla swojego komfortu czy żeby zadowolić innych (typowe małomiasteczkowe zachowanie).

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na innych to proponuję raczej Maserati, Lamborghini etc. Porsche to głównie sportowe doznania z jazdy i subtelność marki która kojarzy się z presiżem i sportowymi osiągami..

Dziwne, zakładasz temat pytasz o radę choć z góry wiesz że i tak kupisz 18". Koledzy dobrze ci podpowiadają a ty masz jeszcze pretensje, kawka dobrze ci zrobi.

PostNapisane: 9.11.2016, 16:36 

Lockbud napisał(a):
porsche-fanatic napisał(a):
KoKoS napisał(a):

Dziwne, zakładasz temat pytasz o radę choć z góry wiesz że i tak kupisz 18". Koledzy dobrze ci podpowiadają a ty masz jeszcze pretensje, kawka dobrze ci zrobi.

tak, założyłem temat, dowiedziałem się, że 18" są dobre, kupiłem samochód i tylko potwierdzam, że jestem zadowolony z wyboru. Wersje powyżej 19" są na niemieckie drogi albo tylko na tor (choć wyglądają dobrze)

Jakby się wszystkim to samo podobało to świat byłby nudny!

dzisiaj już po 4 kawce tak nawiasem :)

PostNapisane: 9.11.2016, 18:10 

Aaa to może za dużo kawki :) A tak poważnie to wiadomo że im większe koło tym gorszy komfort, nie mniej jednak każdy musi zdecydować sam co dla niego jest odpowiednie, dla tego temat trochę dziwny bo dla każdego to odpowiednie koło będzie inne a najlepsze jest to że każdy będzie miał rację :)

PostNapisane: 9.11.2016, 18:39 

Nr klubowicza: 588
użytkuję już drugi rok to auto na 20 i ten rozmiar nie wpływa, przy pneumatyce, na komfort jazdy, natomiast szersze kapcie zdecydowanie skracają drogę hamowania i poprawiają trzymanie boczne w zakrętach (niższy profil) :) najlepszym rozwiązaniem byłoby porównać montując każdy rozmiar, począwszy od 18, kończąc na 21, pojeździć dzień, wymienić i zdecydować-producent powinien dać taka możliwość przyszłym użytkownikom tych aut, trzeba do nich pisać :)

PostNapisane: 9.11.2016, 18:42 

My też na 20" i nie zauważyłem obniżenia komfortu, ba nawet żona często jeździ na utwardzonym zawiasie.

PostNapisane: 9.11.2016, 21:37 

wg mnie 20 sa optymalne (wyglad+komfort) :)

PostNapisane: 9.11.2016, 21:44 

Cześć,
Każdy chwali swoje. Trochę luzu. Ja zostawiłem 18" i jestem zadowolony, przyzwoity komfort. W TT skusiłem się na letnie 18" 245/40 (standard to 16") i nie są zbyt komfortowe. Zimowe 16" są dużo wygodniejsze. Od znajomych wiem, że jazda TT na 19" to bardzo duży dyskomfort, a 20" są absolutnie nie do przyjęcia. Teraz założyłbym letnie w TT 17".
Macan to SUV (crossover), trochę inna bajka, ale raczej nie skusiłbym się na 20", no może na 19" :)
pzdr

PostNapisane: 15.11.2016, 1:34 

Czesc,
Wydaje mi sie, ze jezeli cena na 18, 19, 20 i 21 bylaby taka sama to zdecydowana wiekszosc na letnie kola wybralaby 20 lub 21.... :wink:

PostNapisane: 15.11.2016, 23:47 

Marion napisał(a):
Ja mam 19" i jestem zadowolony. Wizualnie da się wytrzymać a jeździ się bardzo fajnie. No i nie muszę zmieniać felg na zimę.

Fajnie Panowie, że pojawiła się rzeczowa dyskusja..

Ah, serce chciałoby 21" ale rozum mówi 18" :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]