|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pigal
|
Napisane: 14.11.2020, 23:19 |
|
|
Witam, Potrzebuje dokodowac dodatkowy pilot do macana 2014.jeden z fachowców poinformował mnie ze taka usługę mogę wykonać jedynie w ASO bo nieautoryzowane dokodywania mogą być "niestabilne". Czy może mnie ktoś oświecić co miał na myśli ów fachowiec?
|
|
Góra |
|
GermanCars
|
Napisane: 14.11.2020, 23:23 |
|
|
To nie jest fachowiec, a tylko amator albo opowiadacz bajek. Zostaw auto u nas na firmie - zrobimy drugi pilot .
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 15.11.2020, 14:26 |
|
|
GermanCars napisał(a): czyste piloty 200,500zl - zależy od jakości 1000-1200zl - zaprogramowac pod immo Może chodzi o "jakość" pilotów a nie nieautoryzowane kodowania . Koszt zaprogramowania pilota pod immo u kolegi nie należy do najtańszych ale trzeba mieć "sprzęt" i umiejętności "elektronika".
|
|
Góra |
|
jackdent
|
Napisane: 15.11.2020, 18:28 |
|
|
szwagierek napisał(a): GermanCars napisał(a): czyste piloty 200,500zl - zależy od jakości 1000-1200zl - zaprogramowac pod immo Może chodzi o "jakość" pilotów a nie nieautoryzowane kodowania . Koszt zaprogramowania pilota pod immo u kolegi nie należy do najtańszych ale trzeba mieć "sprzęt" i umiejętności "elektronika". Koszty niższe niż w ASO.
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 15.11.2020, 21:04 |
|
|
jackdent napisał(a): szwagierek napisał(a): GermanCars napisał(a): czyste piloty 200,500zl - zależy od jakości 1000-1200zl - zaprogramowac pod immo Może chodzi o "jakość" pilotów a nie nieautoryzowane kodowania . Koszt zaprogramowania pilota pod immo u kolegi nie należy do najtańszych ale trzeba mieć "sprzęt" i umiejętności "elektronika". Koszty niższe niż w ASO. Samego zaprogramowania ? Czy wszystkiego (usługa+część) ?
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 15.11.2020, 21:24 |
|
|
KOszty w ASO będą porównywalne.
Kolega GermanCars do najtańszych nie należy jak już zdążyłem się przekonać. Miałem ostatnio Panamerę do której włożony został tylny moduł zablokowany zdalnie przez Porsche Connect. Wyjaśnię tylko, ze powoduje to zablokowanie możliwości uruchomienia całego auta nieodwracalnie blokując drugi sterownik w aucie. Zapytałem z czystej ciekawości o koszty odblokowania auta u kolegi GermanCars - podał minimum 5000netto (finalnie pewnie więcej!) - myślałem, że padnę - grzecznie podziękowałem. Dla porównania koszty w ASO to ok 3600 za 2 sterowniki oraz okolice 1200 za kodowanie i postawienie auta na nogi. Kwoty brutto, sterowniki nowe a nie kombinowane z podstawianymi wsadami. Radzę weryfikować ceny które podaje bo tak jak w tym przypadku pewnie ceny często będa u niego wyższe niż w Autoryzowanym Serwisie. Nie neguję jego wiedzy i tego, że trzeba poświęcić czas by dojść do pewnych informacji ale kwoty których oczekuje są nieuzasadnione. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
GermanCars
|
Napisane: 15.11.2020, 22:34 |
|
|
michal928 napisał(a): KOszty w ASO będą porównywalne.
Kolega GermanCars do najtańszych nie należy , sterowniki nowe a nie kombinowane z podstawianymi wsadami.
1. Tak jest , ja wiem co robię i jak to działa, dlatego są takie ceny. Na ceny ASO mam wylane - moje klienty - ludzi , kto docenia swój czas i odrazu dzwonią z konkretami. 2. Ja nigdy w tej rozmowie nie powiedziałem o kombinowanych wsadach, więcej tego - powiedziałem uczciwie, że zostają oryginalne sterowniki z oryginalnymi wsadami i dwa oryginalnych obecnych pilota . Na podstawianych wsadach oryginalne piloty nigdy nie zadziałają . Pisać na cały świat kto ile zarabia jak minimum nie kulturalnie. Panie Michał, Pana doświadczenie w tematach elektroniki pozostawia wiele do życzenia, bo zablokować auto klienta - jest to anekdot, za który właśnie Pan powinen był opłacić tą fakturę z ASO. Bo faktycznie to jest wasza wina od braku wiedzy , a nie właściciela. On was znalazł tylko przez to że wiele polecają. Tutaj właśnie widać inną stronę tego medalu. Właśnie o to i chodzi tak jak wyżej pisałem - Polak potrzebuje słowa "miła obsługa", "elegancko" , "perfekcyjnie", wszystko inne poza tymi słowami niema znaczenia. Nawet gdy mu elegansko spierdolili auto on sam za to zapłaci jako debil. Takie są patologii polskich napraw. Sorry, u nas w UA inna mentalność. Chcesz konkretów, poważnych napraw - zapraszam, zrobimy, musisz zapłacić. Nie chcesz płacić, szukaj amatorów i opowiadaczy bajek. Właśnie 1j post jest dowodem o tym , jak ludziom wieszają makaron na uszy , bo kultura Polaka jest następna - sam nie gam, innemu też nie dam. Pozdrawiam. Inne zdanie też ma prawo być. Żeby nie wyglądać w jakości debila że swoimi kosmicznymi cenami, link do takiej samej sytuacji https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 6976986055Ogólnie każdy zrozumie według napraw ze strony dlaczego tak drogo. Ja nie jestem amatorem. I w każdej rozmowie telefonicznej od samych pierwszych słów już kojarzę o co chodzi klientu.Dla bardzo *mądrych* odrazu brzmi do widzenia.
|
|
Góra |
|
GermanCars
|
Napisane: 15.11.2020, 23:17 |
|
|
pigal napisał(a): Witam, Czy może mnie ktoś oświecić co miał na myśli ów fachowiec? Miał na myśli to, że sam nie może, i nie chce Ci powiedzieć że u innych możesz dorobić, bo jego żaba duszy że ktoś umie i zarobi.
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 15.11.2020, 23:26 |
|
|
Umie i zarobi a umie i ogoli tyle co w aso to 2 różne rzeczy. Celowo o tej sytuacji napisałem i na prawdę długo biłem się z myślami czy poruszać ten temat bo nie miałem ochoty na wojny między nami ale niestety nie wytrzymałem. Różne chamskie odpowiedzi na forum i permanentne wykorzystywanie forum no nagabywania klienta nie będąc nawet klubowiczem mnie od jakiegos czasu irytuje. Traktujesz forumowiczów jak idiotów i owce do golenia z kasy a forum jak portal ogłoszeniowy. Ogólnie klimat napraw w UA jest taki, że każdy fachowiec najmądrzejszy. Na temat dojenia kasy to cały naród jest znany z tego, że "doić ile się da". NIestety dotyczy również pracowników którzy żądają abstrakcyjnych kwot za swoją nie zawsze najlepszą pracę, czasami nie pojawiając sie już następnego dnia - wtedy okazuje sie ,ze coś zniknęło. "Na ceny ASO mam wylane" - to widać. Wypadało by chociaż się porównać, czy dana robota ma sens - rzucanie kwot z czapki i podejście albo "frajer" zapłaci jak za zboże albo mam go w dupie jest nie na miejscu - to nie Ukraina. Niektóre naprawy płaci się drogo bo nie ma innego wyjścia - nie da się nic innego zrobic albo nie ma oficjalnego rozwiązania - wtedy rozumiem. Ale jak oficjalna procedura w ASO kosztuje 4800 brutto z fakturą a Ty chcesz 5000netto to nie dziw się, że moje podejście jest takie jakie jest. Wracając do meritum sprawy - kodowanie kluczy w aso - sama usługa kosztuje podobne pieniadze jakich ty chcesz a ASO raz, że bliżej a 2 z fakturą. Jedyna różnica i cenowa zaleta to to, ze możesz zakodować chińskie kluczyki które sa tańsze ale swoja drogą nie są najwyższych lotów. Powodzenia życzę i mam nadzieje, ze klienci zmuszą cię do zejścia na ziemię a moderatorzy forum do zachowania zgodnego z regulaminem.
|
|
Góra |
|
GermanCars
|
Napisane: 15.11.2020, 23:57 |
|
|
1. Ja szanuje swoją wiedzę i czas. 2. Ja nie jestem chamem, ludzi traktują prawdę jako chamstwo, to tak , bo dziś w prawdu mało kto wierzy, prawie każdy uwielbia słodkie kłamstwo. 3. Właśnie na tym forum ja chcę donieść że większość fachowców z pierwszego postu wieszają ludziom makaron. 4. Klimat poważnych napraw w UA jest taki, że nikt nie dzwoni specjalnie i nie wypytuje kto ile zarabia. 5. Nie trzeba naród Ukraiński wystawiać w jakości złodzieja który zawsze coś kradnie - nie opuszczaj swój status niżej listwy. 6. Sprawa jest prosta - nie pasuje cena, szukaj dalej , jedź w ASO, jedź do fachowca . MI OBOJĘTNIE. 7. Frajer chce jeździć Porsche , ale chce napraw zadarmo - właśnie takich frajerów każdy trzeci . 8. Wracając do cen dopisania pilotów - zawsze klient ma na wybór chinol, oryginał, zawsze dostanie fakturę z informacją id numera pilota który został dopisany i na jaką pozycję. 9. Chińskie piloty mają na 80% te same elementy na płytce jak i oryginał, różnica w plastiku. 10. Moje zachowanie na tym forum - otworzyć oczy takim ludziom właśnie jak z tego 1go posta.
Co do Ciebie - zdanie już namalowane -osoba jaka wiele chce znać; - osoba jaka kłamie w swoim poście o kombinowanych wsadach, tylko przez to że ciebie coś duszy w środku; - osoba jaka liczy czyjeś zarobki.
Myślę że za prawdę nie muszę przepraszać. Powodzenia. Ludzi czytają , każdy robi swoje wnioski.
|
|
Góra |
|
siersciu
|
Napisane: 16.11.2020, 0:06 |
|
Nr klubowicza: 696
|
@GermanCars Nie znam Cię i nieistotne jest dla mnie czy się znasz na tym co robisz. Po przeczytaniu wielu Twoich komentarzy na tym forum, jest dla mnie absolutnie jasne, że wolałbym zapłacić dużo większe pieniądze gdzie indziej, niż skorzystać z Twoich usług. Zgadnij czemu. Niezależnie od tego, czy i co odpiszesz, ja pozostawię to już bez odpowiedzi.
Chciałbym jeszcze wszystkich na tym forum poprosić, żebyśmy nie dali się ponieść emocjom i nie mówili za dużo, zwłaszcza jak to jest w Polsce, a jak na Ukrainie. Zapewne każdy/każda z nas ma znajomych z obu krajów i czytanie krzywdzących stereotypów nie jest najmilszym sposobem na spędzenie niedzieli.
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 16.11.2020, 0:10 |
|
|
Przepraszam, ze dałem sie ponieść i przepraszam jeśli kogoś uraziłem ale takie mam doświadczenia. Czy tylko ja mam wrażenie, ze że jego posty są tłumaczone translatorem i nie trzymają sie kupy?
|
|
Góra |
|
GermanCars
|
Napisane: 16.11.2020, 0:26 |
|
|
siersciu napisał(a): @GermanCars Nie znam Cię i nieistotne jest dla mnie czy się znasz na tym co robisz. Po przeczytaniu wielu Twoich komentarzy na tym forum, jest dla mnie absolutnie jasne, że wolałbym zapłacić dużo większe pieniądze gdzie indziej, niż skorzystać z Twoich usług. Zgadnij czemu. Niezależnie od tego, czy i co odpiszesz, ja pozostawię to już bez odpowiedzi.
Jak Ty to zostawiasz bez odpowiedzi, to ja sobie pozwolę na komentarz - jest to oczywiste i zrozumiale, że polak pojedzie do polaka na naprawy , bo faktycznie jestem gościem w tym kraju. Tylko wiesz jak jest, każdy zajmuje swoją niszę na tym rynku. Wiele polskich warsztatów albo "fachowców" widzi w nas solidną konkurencję. Wiesz dlaczego? Bo oni wiedzą , że ludzi z przeszłej unii niezależnych państw w większości przypadków mają większą wiedzę w różnych kierunkach, większy horyzont dla zdobywania wiedzy i rozwoju - właśnie takie słyszę non stop co miesiąc. Gądki typu u was tam mają wiedzę, tam to wymyślili to od was tam pochodzi i td i właśnie przez to mamy tutaj taki bardzo konstruktywny dialog. Ja w żaden sposób nie będzie cierpieć kłamstwa (przecież wytłumaczyłem gościu że wszystko pozostaje w oryginale , nie on bierze i pisze o kombinowanych wsadach, co trzeba mieć w środku siebie, żeby być takim człowiekiem), dlatego jestem w pozycji wytłumaczenia o co tam chodziło.
|
|
Góra |
|
and6412
|
Napisane: 16.11.2020, 1:12 |
|
|
@GermanCars Abstrahując od tematu. Nie uważasz ze mało kulturalnie i jednak nie na miejscu jest pisanie na polskim forum, w języku polskim, przez Ukraińca (dla mnie żadna różnica ale sam to wielokrotnie w różnych postach podkreślasz) który dobrowolnie wybrał życie w naszym kraju ze „Polacy tacy” „Polak to i tamto” zawsze w pejoratywnym kontekście. Coś chyba kolego nie tak, nie uważasz? Już wielokrotnie zwróciłem na to uwagę w Twoich wypowiedziach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
Góra |
|
GermanCars
|
Napisane: 16.11.2020, 4:48 |
|
|
and6412, oczywiście jest nieprawidłowo mówić, pisać za wszystkich, bo to naprawdę tnie oczy. Ja chcę powiedzieć swoje obserwacje i doświadczenia właśnie na ten temat. I tu wynika paradoks, który potrafi zaskoczyć. Na czym właśnie polega ten paradoks. 1. Byli zagrożenia telefonicznie , komuś się nie podoba mój rozwój i działalność w PL, która obejmuje BMW,mini, Rolls-Royce, range rover,jaguar,land rover, Porsche - przeżyłem. 2. Rozmowy z klientami czasami też potrafią zaskoczyć , typu uważaj żeby nie podpier...lili ciebie; nigdy nie wierz, bo mogą śmiać w twarz,ale zrobić swoje; mam firmę i pracuje z ukraińcami, bo mi się podoba uczciwość, odpowiedzialność i konkrety, z polakami nie chce już pracować mam dość, właśnie nawet o wypłatach tu nie chodzi, że taniej, naprzeciwko - ukraincy potrafią zarobić więcej od polaka, znam takich kto zarabia 4-5k zł na warsztatach. 3. Słyszę takie : "nikt ci nie zapłaci więcej, bo on będzie miesiącami jeździć szukać taniej o jeden grosik" 4. Albo takie: miałem spółkę , wszystko było dobrze , potem jego jak podmienili - mało mu , chce więcej - i dalej poszło pojechało jak to się mówi - pęd..l, ku..wa, ch.j 5. Najbardziej dziwi mnie zachowanie - jak można w jednej chwili człowieku się śmiać miło w twarz, w drugiej chwili wysyłać go na ...j. 6. Jak można w każdej sytuacji szukać przyczyny jak oszukać, dostać wygodę. 7. Dlaczego bardzo dużo polakow myśli że ukraińcy są debile i mają do nas zachowanie niby jak z góry w tej samej chwili nic z siebie nie przedstawiaja w ogóle. Błędne myślenie. Nie jesteśmy winni, że w UA taki burdel. Przecież w PL taki sam burdel. Wam tak samo dokręcają tą szrube, wy cierpicie . 8. Albo takie coś - czemu pan nie chce mi pomóc naprawić autko, przecież jesteśmy z jednej branży. Pytanie do pana - pan zawsze tak naprawia auta swoich klientów? To dlaczego ja mam zarabiać kasę dla pana rodziny . Sorry , chyba jesteśmy po innych stronach barykad, ja nie robię szkolenia, a tym bardziej nie zarabiam dla innych rodzin dochód.
To jest tylko część tego właśnie co składa puzzle takiego ogólnego negatywu.
Pozytywne rzeczy też zdarzają się, ale ich mało: 1. Gdzie pan nauczył się języka polskiego nawet na tym poziomie, przecież nie jest łatwy ? Odpowiadam : " W PL sam bez żadnych kursów, zaczynałem na warsztacie BMW, na początku w ogóle z mechanikiem po angielsku gadaliśmy, a ten szefu na Polski tłumaczył , tak i dochodzili konsensusu ))
A tu gość za jakiś google tlumacz pisze , żeby kolejny raz pokazać jak można opuścić niżej listwy swoje "JA" plus do tego za rachunek swojego statusu na tym forum innych podbić do tej awantury. 2. Miło było poznać pana i pogadać na różne tematy. Mi też , również dziękuję. Szkoda że dużo polskich fachowców wyjechało za granicę, mało ogarniętych zostało się. No, niestety. 3.A co pan robi tutaj z taką wiedzą? Nie chce pan dalej na zachód? Na dziś nie chce , bobrze tam gdzie nas niema. 4. No to życzymy panu rozwoju i powodzenia , miło było się poznać . Dla mnie również, nawzajem.
Jak widać jest i pozytyw . Przepraszam bardzo jeśli komuś wcześniejsze posty rzeźbili oko, oczywiście zdanie powinno być absolutnie adekwatne do zachowania każdego konkretnego człowieka.Każdy ma prawo na swoje zdanie. Klientów ja tutaj nie zbieram, a tym bardziej NIE ZABIERAM. Tego gówna pod nazwą "samochód do naprawy" na rynku jest dość , roboty wystarczy dla wszystkich, tylko pytanie kto co potrafi. Ktoś więcej, ktoś mniej, a ktoś w ogóle daleko od rozumienia procesów. Mam czas, czytam posty na forum typu jak ten pierwszy i płakać mi się chcę. Bo tak naprawdę znaleźć gdzie dorobić pilot w Warszawie - jest to chwila grzebania w google albo na allegro, które pokażą miliony ofert dorabiania pilotów.
|
|
Góra |
|
Flypet
|
Napisane: 16.11.2020, 13:00 |
|
Nr klubowicza: 547
|
[quote="siersciu"]@GermanCars Nie znam Cię i nieistotne jest dla mnie czy się znasz na tym co robisz. Po przeczytaniu wielu Twoich komentarzy na tym forum, jest dla mnie absolutnie jasne, że wolałbym zapłacić dużo większe pieniądze gdzie indziej, niż skorzystać z Twoich usług. Zgadnij czemu. Niezależnie od tego, czy i co odpiszesz, ja pozostawię to już bez odpowiedzi.
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|
|