Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Macan S
PostNapisane: 17.12.2021, 20:21 

Czołem wszystkim!

Pewnego dnia wszedłem do salonu i zakochałem się w Macanie Miami Blue. Tak mogłaby zacząć się pewna historia love story, a czy się zacznie? Zobaczymy :)

Nie miałem okazji przejechać się S-ką, w Warszawie jej nie ma, jechałem zwykłym Macanem. Prowadzenie świetne, ale moje główne wątpliwości dotyczą głównie wyciszenia (poza bazowym silnikiem, który na trasie jest zdecydowanie za wolny i wyje, choć jak na 4 cylindry sensownie brzmi). Egzemplarz testowy nie miał akustycznych szyb. Przy 150 słyszałem nie tylko silnik, ale też szumy opływowe i toczenia 21 calowych kół. Coś czego nie słyszę w dwa razy tańszym aucie. Czy ten typ tak ma czy jednak z klejonymi szybami jest znacząco lepiej? X3 czy Touareg to w porównaniu do Macana oaza ciszy. Skoro jest głośno, to może opcją jest zostawienie sobie swojego obecnego suva a dokupienie Boxstera...

Druga sprawa czy jest coś na liście wyposażenia co Waszym zdaniem jest podstawą i koniecznie się musi znaleźć w tym aucie a może jest coś, z czego warto z kolei zrezygnować?

Tytuł: Re: Macan S
PostNapisane: 17.12.2021, 21:00 

Macana ciężko do Touarega porównywać. To konstrukcyjny bliźniaka Cayenne - będzie lepiej wyciszony i bardziej komfortowy.

Co do X3 z akustycznymi szybami to jest moim zdaniem najlepiej wyciszony w klasie. Co ciekawe jest lepiej wyciszony od X5 f15.

To co moim zdaniem jest największą wadą Macana 2.0 jest spalanie przy prędkościach autostradowych (~160-170 km/h).

PostNapisane: 17.12.2021, 22:58 

U siebie nie mam lamp ledowych i utrzymania pasa ruchu no i wersji performance .mógłbym jedynie zrezygnować z utrzymania pasa ruchu 😀 reszta jest przydatna . Kupiłem używkę na nowy nie mógłbym sobie pozwolić

PostNapisane: 18.12.2021, 8:51 

b0g0b0jny napisał(a):
Macana ciężko do Touarega porównywać. To konstrukcyjny bliźniaka Cayenne - będzie lepiej wyciszony i bardziej komfortowy.

Co do X3 z akustycznymi szybami to jest moim zdaniem najlepiej wyciszony w klasie. Co ciekawe jest lepiej wyciszony od X5 f15.

To co moim zdaniem jest największą wadą Macana 2.0 jest spalanie przy prędkościach autostradowych (~160-170 km/h).

Tak, X3 jest bardzo ciche, może nawet izoluje przesadnie. Z drugiej strony M40i jest za twarde na adaptacyjnym zawieszeniu. Macan udanie łączy ogień z wodą, choć ma tez wady - miejsce z tyłu i słabe wyciszenie. No i fakt, spalanie Macana daje do myślenia. 17 l, bo tak mniej więcej wychodzi, to sporo, ale tez hybrydowym Touaregiem wychodziło mi 20.

PostNapisane: 18.12.2021, 8:53 

ryszardoni napisał(a):
U siebie nie mam lamp ledowych i utrzymania pasa ruchu no i wersji performance .mógłbym jedynie zrezygnować z utrzymania pasa ruchu 😀 reszta jest przydatna . Kupiłem używkę na nowy nie mógłbym sobie pozwolić

a standardowe reflektory dają rade? Nad używką tez myślałem, ale rynek esek jest bardzo ograniczony.

PostNapisane: 18.12.2021, 20:53 

Biksenon daje radę, nie jeździłem porsche z ledowymi światłami, natomiast miałem Mercedesa z ils i jest przepaść między ksenonem a ledem.

PostNapisane: 19.12.2021, 11:29 

Z rocznej praktyki z jazdy MacanemSII(2020):
- standardowe tu LEDy mijania to przepaść względem xenonów (miałem w MB). Nie trzeba żadnych PLDSÓW czy Matrixów
- hałas w MacanieSII przy każdych prędkościach jest pomijalnie mały. Warunek : opony balony na 18tkach (lub max na 19"). I tak zawieszenie pneumatyczne w trybie NORMAL jest dla mnie za twarde. Testowałem ostatnio z PCW na autostradzie Panamerę4S na kołach 21". Szum gum i wyk silnika z turbinami był nie do zaakceptowania do prędkości 170kmh. MacanSII z 18tkami wobec niego to oaza spokoju i dużo lepsza zwrotność i dynamika. Chcesz coś więcej napisz na PW.

PostNapisane: 20.12.2021, 16:11 

Szyby termoizolacyjne robią dużą rożnicę ok. 3 dB,
więc na pewno warto.

Jak skonfigurujesz Skę to sprawdź ile wyjdzie analogiczny GTS,
bo wyłączając Ski bardzo skromnie poskładane obie wersje potrafią cenowo sąsiadować,
a GTS lepiej trzyma cenę/wartość rezydualną,
więc w najmie może wyjść podobnie jak Ska :)
Piszę oczywiście o aucie do zamówienia.

PostNapisane: 20.12.2021, 17:51 

apsza napisał(a):
Z rocznej praktyki z jazdy MacanemSII(2020):
- standardowe tu LEDy mijania to przepaść względem xenonów (miałem w MB). Nie trzeba żadnych PLDSÓW czy Matrixów
- hałas w MacanieSII przy każdych prędkościach jest pomijalnie mały. Warunek : opony balony na 18tkach (lub max na 19"). I tak zawieszenie pneumatyczne w trybie NORMAL jest dla mnie za twarde. Testowałem ostatnio z PCW na autostradzie Panamerę4S na kołach 21". Szum gum i wyk silnika z turbinami był nie do zaakceptowania do prędkości 170kmh. MacanSII z 18tkami wobec niego to oaza spokoju i dużo lepsza zwrotność i dynamika. Chcesz coś więcej napisz na PW.

Na 18-tkach? Przy konfigu najmniejszy rozmiar to 20....

PostNapisane: 20.12.2021, 17:53 

ChrisR napisał(a):
Szyby termoizolacyjne robią dużą rożnicę ok. 3 dB,
więc na pewno warto.

Jak skonfigurujesz Skę to sprawdź ile wyjdzie analogiczny GTS,
bo wyłączając Ski bardzo skromnie poskładane obie wersje potrafią cenowo sąsiadować,
a GTS lepiej trzyma cenę/wartość rezydualną,
więc w najmie może wyjść podobnie jak Ska :)
Piszę oczywiście o aucie do zamówienia.

3 dB to bardzo dużo. Fakt, skonfiguruję GTS-a i porównam. Umówię się też na jazdę testową, bo 2.0., choć prowadzi się bardzo dobrze, to niestety, jest zdecydowanie za wolny.

PostNapisane: 20.12.2021, 23:39 

Miti, najmniejszy rozmiar 20" jest przy MacanieSIII a ja konfigurowałem i mam MacanaSII z zeszłego roku. Zauważ też, że MacanSIII i GTS mają silnik 2,9L a nie 3.0L a Macana Turbo zaprzestali produkować a ja liczyłem, że wypuszczą w nim silnik 4.0L(tym co ma PanameraGTS). Wszystko przez kary z WLTP -coraz gorsza jakość wszystkiego, mniejsze silniki i obowiązkowe elektryki, żeby im kary się zwróciły. Zadowolenie klienta jest dla nich mniej istotne.

PostNapisane: 21.12.2021, 13:39 

apsza napisał(a):
Miti, najmniejszy rozmiar 20" jest przy MacanieSIII a ja konfigurowałem i mam MacanaSII z zeszłego roku. Zauważ też, że MacanSIII i GTS mają silnik 2,9L a nie 3.0L a Macana Turbo zaprzestali produkować a ja liczyłem, że wypuszczą w nim silnik 4.0L(tym co ma PanameraGTS). Wszystko przez kary z WLTP -coraz gorsza jakość wszystkiego, mniejsze silniki i obowiązkowe elektryki, żeby im kary się zwróciły. Zadowolenie klienta jest dla nich mniej istotne.

Czekam właśnie na porównanie Caroserii, bo będzie nowy GTS a wcześniej testowany był ten z 3-litrowym motorem. Co do felg, nie wiedziałem, że były do wyboru mniejsze niż 20. Ja jeździłem na standardowym zawieszeniu i 21 - calach i dla mnie komfort jest fenomenalny, a jeżdzę rodzinnym suvem na 19-tkach, który okazuje się znacznie twardszy.

PostNapisane: 23.12.2021, 9:08 

Mam Macana 2020 z 2 l silnikiem oraz BMW X3 z 2020 r 2.0 d
w BMW jest zdecydowanie ciszej przy każdej prędkości.

PostNapisane: 23.12.2021, 15:32 

alpin napisał(a):
Mam Macana 2020 z 2 l silnikiem oraz BMW X3 z 2020 r 2.0 d
w BMW jest zdecydowanie ciszej przy każdej prędkości.

A obie wersje są porównywalne w sensie mają/nie mają akustycznych szyb? Z doświadczenia jazd próbnych: Macan z najmniejszym motorem jest zdecydowanie głośniejszy niż S-ka. Macan z klejonymi szybami jest zdecydowanie cichszy niż bez nich. Przy 160-200 wciąż jest ok. X3 rzeczywiście jest autem bardzo cichym (jechałem z silnikiem benzynowym, 30i) do 100 na godzinę mam wrażenie jazdy w kapsule (z akustycznymi szybami). Podobnie, mam wrażenie, jak w Touaregu, w którym dopiero przy 180 zaczyna być cokolwiek słychać. Natomiast to jak jeździ Macan a jak Touareg (ciężki, mega komfortowy klocek) czy X3 (wygodny suv bez emocji), to już inna kwestia. Mam wrażenie, że to inna galaktyka.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]