Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Marudny klient
PostNapisane: 27.01.2025, 12:21 

Witam!
Od jakiegoś czasu próbuję kupić 911, choć kontakty z dealerami i ogólne zasady rynku mnie do tego zniechęcają.
Na początek zaskoczyło mnie to, że chyba wszystkie 911tki którymi byłem zainteresowany były "używane w eventach i wystawach"
Zaskoczyło mnie to, ale zdecydowałem, że i tak kupię.
Pojechałem do salonu. Sprzedawca przedstawił ten fakt tak jakby one tylko stały na wystawach, po czym przyznał, że jeździły też po torze, ale zawsze były rozgrzewane i chłodzone i zdecydowanie nie są katowane.
Wtedy powiedziałem, że widziałem jak to auto testuje youtuber i wcale go nie oszczędza, to przyznał, że tak, czasami te auta są wypożyczane ale po powrocie do salonu sprawdzają je pod kątem 120 punktów z listy porsche i są super.

Stwierdziłem, że już nie będę wybredny i wykupię przedłużoną gwarancję aby spać spokojnie.
Ale jako, że przyłapałem sprzedawcę na zatajeniu faktu testowania oferowanego auta przez youtuberów to postanowiłem zapytać co się da zrobić z ceną.
Na to usłyszałem, że nic a nawet więcej, nie sprzedadzą mi go w cenie ofertowej tylko 20tys drożej bo za gotówkę im nie pasuje. Po czym rzucił tekstem, że zapraszam ponownie jak się pan zdecyduje. Odwrócił się i odszedł.
Nosz... K.. takiego traktowania klienta przy aucie za 900tys się nie spodziewałem. Takie cuda w Warszawie.

Inna historia - Po jakimś czasie pojechałem do dealera w Łodzi zobaczyć inne auto,
Z ciekawości wykupiłem raport z auto DNA i okazało się, że samochód z tym vinem był oferowany u dealera który prowadzi wypożyczalnię. Ale, że już wyjazd miałem zaplanowany to postanowiłem i tak auto oglądnąć.
Przyjechałem do dealera a tam już w progu dowiedziałem się, że już sprzedany, tylko jeszcze ogłoszenia nie usunęli - trzeba było dzwonić.
Ale pytam sprzedawcy, czy wie, że auto było w wypożyczalni, " nie nie , nie możliwe to auto naszego dobrego klienta i wiemy o nim wszystko"

Ogólnie sprzedawca robił dobre wrażenie i nawet mu uwierzyłem, że na pewno w raporcie jest błąd bo ktoś posłużył się ich vinem.
Sprzedawca nawet zaoferował, że jak tylko będzie importował podobne auta to od razu da mi znać jeszcze zanim wystawi ogłoszenie.
Minęło 9 miesięcy i nie podesłał żadnej oferty :)

Mniejsza z tym, finał był taki, że zapytałem bezpośrednio w widniejącej w raporcie wypożyczalni czy w tymże raporcie jest błąd, czy jednak to faktycznie to auto było u nich i potwierdzili, że tak, to było ich auto.
Tym sposobem przyłapałem drugiego dealera na zatajeniu niewygodnego faktu.

Długo by pisać, jak innym razem u niezależnego multibrandowego dealera stoi auto gdzie raporcie DNA jest wpis "Wykonano dodatkowe badanie techniczne - Pojazd uczestniczący w wypadku lub naruszający wymogi ochrony środowiska" a sprzedawca twierdzi że to błąd bo auto jest totalnie bezwypadkowe.

Same takie historie.

I tak minął rok i nic nie kupiłem.
No może nie całkiem nic, bo akurat kupiłem BMW, 20% zniżki na całkowicie nowe auto w miłej obsłudze i bez ściemniania. I nawet mogłem usiąść w wybranym aucie i nikt mi nie powiedział, że jak siądę to zniszczę fotel i nikt potem tego auta nie kupi :)

Może macie inne doświadczenia, ale dla mnie obsługa Porsche to jest masakra. Po doświadczeniach z innymi markami, teraz na samą myśl odwiedzenia salonu Porsche, czuję się jakbym odwiedzał komis Mirka w PRL. Wypada mieć ukrytą kamerę i doświadczonego prawnika ze sobą.

Zapewne skończy się na tym, że w tym roku kupię auto nowe, choć nie bardzo rozumiem dlaczego tak mało aut z napędem na 4 koła teraz produkują i wybór jest raczej mały, żeby nie powiedzieć żaden, bo jak się szuka cabrio z napędem na 4 koła to tylko jedno nowe gts4cab w ofercie. Na cały kraj...

PostNapisane: 30.01.2025, 22:00 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Daj znać jak z zakupami.
Pamiętaj, że poza Warszawą i Łodzią są inne miasta w Polsce, a dealerów przybywa.
Konkurencja między nimi zaczyna być widoczna.

Tak przy okazji daj znać, czy coś zmieniło się w serwisach BMW. Ja z racji ich niesolidności i ciągłego braku punktualności i zawalania terminów zrezygnowałem z tej marki w służbówce :(

Powodzenia i melduj się czym prędzej w gronie pasjonatów i użytkowników Porsche :)

pozdrawiam
Adam

===================
944/993/986/996T/970

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 5.02.2025, 21:58 

Przykro się czyta to, co piszesz. Mi jeszcze długo nie grozi zakup nowego Porsche, ale nawet przy swojej używanej Panamie mogę powiedzieć, że jestem chory na Porsche bez względu na to, czym mnie moje auto zaskakuje
Tym bardziej dziwię się, że sprzedający nie wykorzystują tego handicapu w budowaniu długoterminowej relacji z klientami…🫣
Co do BMW - nie mam, nie miałem, jakoś mnie nie ciągnie. Natomiast prawda jest taka: pierwsze auto sprzedaje salon, drugie - serwis. To cytat ze Ś.P. Pana Mirosława Wróbla (Mercedes-Benz Wrocław).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 6.02.2025, 22:29 

BartekB napisał(a):
. Natomiast prawda jest taka: pierwsze auto sprzedaje salon, drugie - serwis. To cytat ze Ś.P. Pana Mirosława Wróbla (Mercedes-Benz Wrocław).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie tylko on tak mówił… odnoszę wrażenie że każdy prawdziwy szef ( nie mylić z właścicielem) starej daty tak mówi… mój były szef śp też tak mówił i dziś wiem że to prawda…

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]