Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7.12.2020, 17:08 

Hej

podczas zmiany opon / kół w Macan zorientowałem się, że nie mogę znaleźć nakładki do odkręcenia śrub zabezpieczająych. Czy ta nakładka jest gdzies ukryta w samochodzie? Przeszukałem całe auto i nie ma (to moja pierwsza zima z Macanem).

Co ciekawe nakładka z 911 nie pasuje, ten sam wzór ale inny rozmiar. Czy taka nakładkę można kupić? na allegro są chyba całe komplety: śruby + nakładki.

Czy wszystkie Macany mają taki sam wzór śruby zabezpieczającej?

Jakub

PostNapisane: 7.12.2020, 17:12 

Standardowo powinna być w bagażniku po lewej stronie, musisz odpiąć/oderwać tą maskownicę we wnęce i tam jest zwykle woreczek z kluczem i zabezpieczeniem, plus gaśnica itd ;)

PostNapisane: 7.12.2020, 18:12 

Ygrek napisał(a):
Standardowo powinna być w bagażniku po lewej stronie, musisz odpiąć/oderwać tą maskownicę we wnęce i tam jest zwykle woreczek z kluczem i zabezpieczeniem, plus gaśnica itd ;)

Dzięki za szybka odpowiedź. po lewej znalazłem: kompresor, płyn, hak, klucz płaski. nie ma niestety woreczka z tą nakładką.

pozostaje chyba zakup - tylko jak kupić właciwy rozmiar?

PostNapisane: 7.12.2020, 18:32 

jimi77 napisał(a):
Ygrek napisał(a):

Dzięki za szybka odpowiedź. po lewej znalazłem: kompresor, płyn, hak, klucz płaski. nie ma niestety woreczka z tą nakładką.

pozostaje chyba zakup - tylko jak kupić właciwy rozmiar?

Hmm, dziwne... Zwykle w tym czarnym woreczku był właśnie hak+klucz+nakładka. Może spadł niżej w nadkole, ewentualnie sprawdź z drugiej strony za maskownicą, może ktoś przełożył.
A pod podłogą bagażnika sprawdzałeś ?
Co do rozmiaru, to nie pomogę, bo nie mam pewności czy wszystkie Macany mają ten sam rozmiar nakładki.

PostNapisane: 7.12.2020, 19:34 

Tanio nie będzie,kiedyś w mercedesie miałem ten sam problem, było 10 rodzajów nasadek 250 zł sztuka i problem w tym że po Vin w Aso nie da się dobrać. Ale jak jest w porsche to nie wiem

PostNapisane: 7.12.2020, 20:01 

Skąd jesteś?
Jeśli nie masz niestandardowej śruby to możesz podjechać do serwisu który zajmuje sie Porsche (ASO lub specjalizujące się w Porsche) i odkręca Ci te zabezpieczające nakrętki. Tymczasowo zamiast nich można założyć zwykłe.
Jesli zgubiłeś nasadkę można ją po numerze dokupić jak już się odkręci gdyż numer nasadki da się wytypować - nie jest droga.
Jak jesteś z Warszawy podjedź - odkręcimy Ci za free.
PorschePana

PostNapisane: 7.12.2020, 20:56 

Nr klubowicza: 288
Pierwsze co robię w każdym aucie to wywalam te nakrętki / w 965 były na kluczyk :banghead:

PostNapisane: 7.12.2020, 21:58 

Dziękuje za pomoc, za późno przeczytałem ofertę Michała i zamówiłem zestaw uniwersalnych adapterów do śrub kół Porsche. W zestawie 20 x nasadek, więc raczej powinno pasować. Przyda się

Dzięki Michał, tak - jestem z wawy - serwisuję u was 997 i tego właśnie Macana :)

PostNapisane: 10.12.2020, 17:06 

gdyby ktoś zgubił swoją nakładkę na śrubę to służę pomocą :)

Obrazek

PostNapisane: 10.12.2020, 19:53 

Nr klubowicza: 288
tylko po co zabezpieczenia skoro każdy może kupić taki zestaw :banghead: :banghead:

PostNapisane: 10.12.2020, 20:12 

chris napisał(a):
tylko po co zabezpieczenia skoro każdy może kupić taki zestaw :banghead: :banghead:

dokładnie tak! jak zwykle zabezpieczenia najbardziej komplikują życie użytkownikom, a nie złodziejom. Tak jest w wielu miejscach, nie tylko w śrubach do kół.

PostNapisane: 11.12.2020, 18:00 

Moim zdaniem chodzi o czas , im dłużej będzie ktoś się dobieral do kół tym większa szansa że będzie to udaremnione plus dopasowanie nasadek tej jednej z kilkunastu. To Tak jak np. Z oknami czy drzwiami przeciwwlamaniowymi, też się rozwali tylko dłużej to trwa.Tak na logikę ,przynajmniej tak mi się wydaje

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]