Autor |
Wiadomość |
vip3r
|
Napisane: 1.06.2018, 23:48 |
|
Nr klubowicza: 033
|
własnie się zorientowałem że sprzedaję boxstera S w cenie golfa http://allegro.pl/vw-golf-i-gti-i7377409044.htmlobniżyłem cenę bez bajerów do 50 i zobaczymy https://www.olx.pl/oferta/porsche-986-b ... uBDmR.html- z jednej strony cieszy mnie brak zawracaczy głowy - ale z drugiej nieco dziwi... gdzie te zwyczajowe pytania o milon fotek, gdzie o serwis, gdzie propozycje zamiany na skutery? (nie mam nic przeciw - lubię wszelkie jednoślady ) gdzie prośby o vin i molestownaie o ksiazki serwisowe itp... nie chce mi się wierzyć że fota w kasku tak odstrasza - ale jak tak to może do sprzedaży każdego będę wrzucał fotkę jak jadę nim w kasku
Góra |
|
adamax
|
Napisane: 2.06.2018, 8:52 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Nr klubowicza: 468
|
Myślę, że głównym powodem braku zainteresowania nie jest foto w kasku a przebieg auto powyżej 200kkm. Ostatnio kupiłem 996 z takim przebiegiem i byłem JEDYNĄ osobą, która się nim zainteresowała. Nawet na tym forum poszukujących swojej wymarzonej 996/986 od roku, czy dwóch jest kilka osób - i co? Jak trafia się fajne auto to przekreślają je w pierwszej kolejności ze wzięli na przebieg powyżej 200kkm. Dla mnie to bez sensu. Te auta mają po 20 lat, co daje ledwo 10kkm rocznie - co dalej jest bardzo mało. Z drugiej strony „sami sobie jesteśmy winni” bo ile razy było tu pisane, a to ze rysy na cylindrach, a to tulejowanie itd. Ktoś kto kupuje swoje pierwsze Porsche (z mojego doświadczenia) to zaczyna od czytania tego forum. Ja podeszłem zdroworozsądkowo, skoro auto ma 200kkm, w inspekcji przedzakupowej wszystko jest ok to dlaczego nie brać? Szczerze to mam nadzieje, ze nie sprzedasz go jeszcze po wakacjach i uzbieram kasę na niego - bo bardzo chętnie bym zamienił moje 986 2.5 na „eskę”
_________________ pozdrawiam Adam =================== 944/993/986/996T/970 http://www.prosiakovo.plhttp://www.enotrip.pl
|
|
Góra |
|
Dezo
|
Napisane: 2.06.2018, 9:28 |
|
|
Vip3r i adamax. Patrząc na posty osób kupujących, to podstawowym kryterium jest... cena. Czasem mam wrażenie, że ludzie nie chcą kupić Porsche, tylko kupują cenę. Ona jest najważniejsza. Później dział techniczny jest za to ciekawy. Nabywcy oczekiwaliby zadbanego, doinwestowanego auta za cenę szczura do remontu. Po czym kupują szczura i wkładają w niego czas i pieniądze, za które mieliby gotowe auto, którego tak naprawdę oczekiwali. Zawiłe są ścieżki ludzkiego umysłu. Sam z ciekawości ogłosiłem mojego Boxstera S i nie ma żadnego konkretnego zainteresowania. Jedynie mogę przeczytać lub posłuchać informacje typu: "ech, fajny ten Twój Boxster, zadbany itd, ale nie ten budżet", albo "szukam niższej ceny". Kiedy ja szukałem swojego auta, to od razu skreśliłem niskobudżetowe "atrakcyjne" oferty. Za nimi zawsze kryły się przykre niespodzianki (sprawdziłem 2 auta dzięki uprzejmości znajomych). Zapłaciłem za auto więcej, ale było w świetnym stanie, co znaczy że i tak trzeba było zainwestować w bieżące drobiazgi, których uzbierało się na ok. 10 tys. zł. To normalne. A potencjalny nabywca oczekiwałby pewnie od vip3r lub ode mnie, że "oddam" za 35. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
vip3r
|
Napisane: 2.06.2018, 9:40 |
|
|
no wiem Dezo ile szukałeś i wiem jak dbasz - i sorry za dumping cenowy adamax no szczerze ci powiem że różnica pomiedzy 2.5/2.7 a 3.2 jest jak dla mnie miażdżąca - jak miałem jeszcze 928 to przymiarzyłem się do zakupu 2.5 i niestety auto po V8 nie zrobiło na mnie zupełnie wrażenia. wizualnie - owszem super - ale zwykły silnik za bardzo zmusza do żonglowania biegami - nie sądziłem że eS może się tak różnić i totalnie nie rozumiałem wtedy cen eS czesto 2x wyższych niż zwykły 2.5 - początkowo jak pożyczyłem od michała tego boxstera S to planem że mu oddam (akurat mu auto na wymianę oleju zostawiłem i do pracy maiłęm pojechać eSką i wrócić) - no ale już nie oddałem auto nie tylko do szybkiej jazdy jest lepsze - ale też 3.2 jest znacznie bardziej elastyczny - na papierze róznica wydaje się mała - natomiast w rzeczywistości jeżdżą jak dwa inne auta. - jak masz możliwość to zapraszam podjedz się przekonaj - tak poznawczo (raczej nie mogę potrzymać go do końca sezonu - sorry - no i szkoda żeby stał) co do przebiegu - nigdy nie ma on dla mnie znaczenia (nie tylko przy porsche) dla mnie liczy się stan mechaniczny auta - i to że auto całe było zrobione przez PorschePana to dla mnie był największy plus - ja jak myślę o aucie czy znajomy o jakieś pyta - najpierw sprawdzam co tam chłopaki o nim wiedzą - powiem więcej - gdyby nie to to bym pewnie tego boxstera (czy teraz 996) nie kupił - tu wiedziałem że michał przez całą zimę rozkładał na śrubki i składał nowy silnik - widziałem jak qbak pędzelkiem i benzyną czyścił całość - to prostu pewność tego auta była dla mnie ważniejsza niż przebieg (a do tego wszystko co wypadało zostało wymienione i to na nowe podzespoły gdzie miało sens (np. wahacze)) wiec ten przebieg nie ma odzwierciedlenia w tym jak auto jeździ wczoraj znowu się i jednym i drugim przejechałem i poważnie gdyby nie te 2 miejsca i możliwość przejechania się całą rodzinką to wolałbym boxa - po prostu wiecej radośći z jazdy trzymać obu nie mam za bardzo możliwości ( i też sensu nie ma bo za mało się różnią - boxster S i C4 Cabrio oba potrafią to samo - cześć rzeczy boxster lepiej część C4 tylko że boxem nie mogę sie zabrać rodzinką to C4 wygrywa...)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 2.06.2018, 14:36 |
|
|
Panowie Dezo i Vip3r.. wywaliliscie ceny w kosmos to sie nie dziwcie ze zainteresowania brak Jacek mnie sie wydaje ze faktycznie u Ciebie to marketing siedzi. Wrzuciles info ze caly silnik zrobiony, stary byl padniety, zdjecia w kasku na torze - to odstrasza kupujacych.. nikt nie chce auta z przeszloscia torowa choc zorientowani i tak wiedza ze spora czesc samochodow PCP temu wlasnie sluzy.. Adamax - sluszna droga ja sie nie lubie rozstawac z moimi samochodami wiec predzej dokupie kolejny niz sprzedam co mam (choc juz poczta pantoflowa kilka ofert na 944 i 986 dostalem) W najnowszym Auto Swiat Classic pisza ze scena klasykowa zaczyna dostrzegac Boxstera wiec moze w przyszlym sezonie ceny beda wyzsze z radoscia dla nas Wszystkich
|
|
Góra |
|
Dezo
|
Napisane: 2.06.2018, 17:50 |
|
|
Hmmm, kosmosem tej ceny bym nie nazwał. Jak odejmę koszt zakupu auta i inwestycje to wiele nie zostanie. No ale pewnie jest tak jak pisałem - porządne auta porównuje się do szczurów... szkoda że tylko cenowo.😉
|
|
Góra |
|
Kubuś72
|
Napisane: 2.06.2018, 19:24 |
|
|
Rynek zweryfikuje, ja swoje samochody sprzedaję w kilka dni i ceny mam mało atrakcyjne, tylko samochody mają pełną historię niewielkie przebiegi, teraz ze swoją trójką 944, 987, 997 w najszybszym kolorze red guards zamierzam zabawić dłużej, powodzenia w sprzedaży.
|
|
Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 2.06.2018, 19:42 |
|
Nr klubowicza: 712
|
Dezo napisał(a): Hmmm, kosmosem tej ceny bym nie nazwał. Jak odejmę koszt zakupu auta i inwestycje to wiele nie zostanie. No ale pewnie jest tak jak pisałem - porządne auta porównuje się do szczurów... szkoda że tylko cenowo.😉 Nikt nie porównuje do szczurów, ale cena kosmiczna jak dla mnie, rynek zweryfikuje, ale powodzenia, moze wystaw na mobile? Inwestycje w auto rzadko kiedy się zwracają...
Góra |
|
Dezo
|
Napisane: 2.06.2018, 20:20 |
|
|
Spokojnie. Moje ogłoszenie traktuję jako badanie rynku. Na razie nigdzie indziej nie wystawiam - wiatr we włosach. Kurczę, vip3r ale Ci zaśmieciliśmy wątek... A przecież to Ty tutaj oferujesz na sprzedaż piękne i doinwestowane auto. Powodzenia!
|
|
Góra |
|
vip3r
|
Napisane: 2.06.2018, 21:05 |
|
|
e tam fajnie się gada a wątek na górze ląduje co do ceny - moim zdaniem auto zdecydowanie jest warte nawet więcej i jakbym szukał boxstera S to bym bez wahania kupił go ponownie
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 3.06.2018, 12:55 |
|
|
Fajna dyskusja się zrobiła i tak naprawdę będzie dotyczyć każdego z nas gdy wpadniemy na myśl-zmieniam prosiaka.Celnie podsumował to tsubasa. Wasze auta z tymi cenami mają największe szanse tu na forum bo są tu znane i klubowicze docenią wasz wkład ale ...wiadomo jak to jest, inny punkt widzenia mamy gdy szukamy do kupienia a potem gdy sprzedajemy.Niedawno jeden z kolegów tommypear sprzedał swego boxa w podobnych pieniążkach tylko jego był kilka lat młodszy. Potencjalni kupcy z poza klubu i forum pewnie nie do końca wierzą w opisy,na portalach jest w tym momencie sporo tańszych opcji i wszyscy oni swoje auta polecają.Może dlatego chwilowy zastój. Pewnie też tak macie że jak szukacie to nic ciekawego nie ma a jak sprzedajecie to jest wybór. Powodzenia HEJ
|
|
Góra |
|
tommypear
|
Napisane: 3.06.2018, 13:24 |
|
|
Romcio napisał(a): Fajna dyskusja się zrobiła i tak naprawdę będzie dotyczyć każdego z nas gdy wpadniemy na myśl-zmieniam prosiaka.Celnie podsumował to tsubasa. Wasze auta z tymi cenami mają największe szanse tu na forum bo są tu znane i klubowicze docenią wasz wkład ale ...wiadomo jak to jest, inny punkt widzenia mamy gdy szukamy do kupienia a potem gdy sprzedajemy.Niedawno jeden z kolegów tommypear sprzedał swego boxa w podobnych pieniążkach tylko jego był kilka lat młodszy. Potencjalni kupcy z poza klubu i forum pewnie nie do końca wierzą w opisy,na portalach jest w tym momencie sporo tańszych opcji i wszyscy oni swoje auta polecają.Może dlatego chwilowy zastój. Pewnie też tak macie że jak szukacie to nic ciekawego nie ma a jak sprzedajecie to jest wybór. Powodzenia HEJ Zgadza sie, sprzedawalem i sprzedalem. Tak naprawde nie wiem czy dobrze zrobilem Oglaszalem go tylko tutaj, bo do konca nie chcialem sprzedac. Wiedzialem co mam i ile serca w niego wlozylem. Przyjechal pierwszy klient i go odrazu zabral. Co sie okazalo, caly w oryginalnym lakierze. Poza oczywiscie dwoma elementami ktore byly wymieniane.
|
|
Góra |
|
Stanger
|
Napisane: 3.06.2018, 21:04 |
|
|
Dezo napisał(a): Vip3r i adamax. Patrząc na posty osób kupujących, to podstawowym kryterium jest... cena. Czasem mam wrażenie, że ludzie nie chcą kupić Porsche, tylko kupują cenę. Ona jest najważniejsza.
Dezo, oczywiście często tak jest ale to nie jest reguła, dobre auto czekają po prostu na odpowiedniego właściciela, jest ich znacząco mniej i nie zawsze muszą zaczynać poszukiwania tutaj na forum. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że klienci na Wasze auta nie zaczną tutaj tylko w salonie Porsche approved, na innych portalach itp. Mój brat sprzedawał ostatnio Boxa, wprawdzie 987 2006r. z małym przebiegiem, ale w cenie w której tutaj nikt nie wróżył sukcesu i sprzedał się w niecałe 2 miesiące. Ot czasem musi znaleźć się ten jedyny klient. pozdrawiam,
|
|
Góra |
|
vip3r
|
Napisane: 5.06.2018, 22:47 |
|
|
nieaktualne - auto sprzedane
Góra |
|
Mic182
|
Napisane: 5.06.2018, 22:50 |
|
|
vip3r napisał(a): nieaktualne - auto sprzedane Tak jak golf Gratuluję. Pozdrawiam, Michał
|
|
Góra |
|
Mata
|
Napisane: 6.06.2018, 0:08 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 10.09.2009 Posty: 5042 Lokalizacja: Warszawa/Poznań
Nr klubowicza: 281
|
vip3r napisał(a): nieaktualne - auto sprzedane Jacek Gratulacje! No i niech auto cieszy nowego właściciela. Boxster 986 w tej specyfikacji to na prawdę fajny fun car Pozdrawiam serdecznie Mata
|
|
Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 6.06.2018, 10:29 |
|
Nr klubowicza: 712
|
Graty. Z ciekawosci jezeli mozna, jaka cena koncowa?
Góra |
|
Dezo
|
Napisane: 6.06.2018, 11:47 |
|
|
No i pięknie. Gratulacje.
|
|
Góra |
|