Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2012, 12:59 

Sumaryczna kwota budzi respekt. Znaczy raczej dużo wyszło ;)
Przede wszystkim koszty robocizny to kosmos :shock:

Olej - w PL ok 150-170 PLN za bańkę. Weszły pewnie ze 3 bańki. Więc kwota zbliżona.
Filtr oleju - w ASO oryginał kupiłem za niecałe 70, więc nieco taniej.
Mocowanie wydechu? Jedno mocowanie, czy jakaś większa ilość. Fajnie byłoby zobaczyć co dokładnie przy nim gmerali (za taką ilość $).
Za hamulce też sobie sporo policzyli. Klocki Textara (takie same jak w ASO) są po ok 300 PLN.
Przewody ATE do czujników zużycia - po ok 40-50 PLN szt.
Ori tarcze w ASO też chyba tańsze są.
A np. wentylowane BREMBO do 993 można mieć już za 560 PLN/kpl: http://allegro.pl/tarcze-porsche-911-99 ... 24979.html (pewno do 964 też by się udało skombinować za podobną kwotę).
Amortyzatory Bilstein kpl. przód i tył są wystawiane np tutaj:
http://allegro.pl/porsche-911-964-amort ... 71388.html
Same przody Bilsteina widziałem niedawno wystawione za 2k-2,2k
Przewody olejowe do i z filtra też jakieś takie drogawe :? Oryginalne?
Generalnie ja bym raczej dorabiał w zakładzie hydrauliki siłowej. Koszt byłby nie większy niż 100zł przewód (łącznie z nowymi końcówkami i śrubunkiem).

Ceny oryginalnych części możesz porównać np. przez TEILE.pl
Ceny zamienników można sprawdzić np. na http://transaxle.istore.pl/ (ewentualnie pytać Tomka bezpośrednio na maila ;) )

Ważne że frajda nie ustaje!

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2012, 13:35 

Nie wiem jakim cudem zwykłe Bilsteiny B6 na przód, mogą kosztować 3200 PLN.... to przecież najzwyklejszy amortyzator gazowo olejowy kosztujący w okolicach 400-500 PLN za sztuke max

Podejrzewam że przewody olejowe mają jakieś zaworki w sobie czy coś, bo ponad 1000 pln za kawałek rurki ciężko wytłumaczyć

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2012, 15:05 

Zapomnialem dopisac - czesci oryginalne.

Przewody olejowe - cale gumy z tymi wszystkimi koncowkami, zaciskami, zaworkami itp. Jak zobaczylem czesci to sie nie dziwilem, ze tyle kosztuje. Amory drogo, to widze.

Koszty robocizny - tu w Holandii byle Turek od VW bierze 50/h. Polacy naprawiajacy gdzies po garazach zwykle auta tez licza min 25/h. Zatem 65 to normalka, w ASO ponad 100. Coz - inne realia.

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2012, 16:02 
Klubowicz

ostatnio w ASO placilem 350 zl / roboczogodzine przy 964 ... to oznacza ponad 85 euro ... wiec cena 65 euro w holandii nie jest chyba zawyzona ...

Tytuł:
PostNapisane: 7.11.2012, 16:43 

Nr klubowicza: 288
Godzina godzinie nie jest równa ,nie wiem jak jest teraz ale dawniej nie liczono czasu naprawy tylko czas brano z katalogu
Miałem kiedyś BMW :cry: i pamiętam ,że u Smorawińskiego wymieniano mi czujnik ABS i tarcze hamulcowe .W rachunku robocizny była pozycja wymiany i czujnika i tarczy.Tylko żeby wymienić czujnik trzeba było zdjąć tarczę.Nawet w katalogu w zakresie wymiany czujnika było :demontaż koła ,zacisku,tarczy .Po dłuuuuuuuuuugiej dyskusji wykreslono pozycję wymiany tarczy .Istotne jest jaki mają czas na konkretne naprawy .Cena za roboczogodzinę może być niska a koszt naprawy wysoki .

-http://classic911.pl

Tytuł:
PostNapisane: 8.11.2012, 11:59 

Tu licza fizycznie spedzone godziny przy aucie. Na hali jest komputer, mechanik podchodzi, klika nr zlecenia i zegar bije. Jak idzie do innego auta to klika w inne zlecenie - poprzedni zegar stop, drugi rusza. Taki system :)

Tytuł:
PostNapisane: 8.11.2012, 20:18 

Rzeczywiscie godzina godzinie nierowna, ale liczba "roboczogodzin" nie jest to chyba (przynajmniej nie w wiekszosci "oficjalnych" szanowanych sie warsztatow) czas spedzany przy samochodzie przez mechanika. Tak jak chris pisze, czas brany z katalogu gdzie wyszczegolnione sa wszystkie naprawy z czasem ile ma ta naprawa zajac. Mechanik moze "klikac", ale to pewnie bardziej dla porwnania tego co on zrobil i tego co pracodawca oczekuje powinien zrobic. Rowniez super odnosnik by porownac, jak dobrzy (szybcy?) sa rozni mechanicy. Oczywiscie co innego "mniejsze" warsztaty gdzie zasady moga byc (sa) inne...

Tytuł:
PostNapisane: 9.11.2012, 0:40 

Dokladnie jw. to sie tyczy rowniez napraw powypadkowych kiedy rzeczoznawca wycenia szkode podaje sie katalogowy czas roboczogodzin.

Tytuł:
PostNapisane: 9.11.2012, 23:55 

Nie wiem jak z ceną części np. w Niemczech ale myślę, że tak samo jak w Holandii. Natomiast robociznę liczą w Porsche-Zentrum na podstawie jakichś dla klienta niezrozumiałych przeliczników, które określają każdą wykonaną czynność. Gdyby to przeliczyć na roboczogodzinę, to będzie to dzisiaj brutto coś ok. 150 Euro na godz. Jestem ciekaw ile liczą za godz. pracy przy aucie w np.Porsche-Zentrum Poznań.

Tytuł:
PostNapisane: 10.11.2012, 0:28 
Prezes PCP, Cz. Honorowy

Nr klubowicza: 002
wystarczy wejść na stronę...;)

http://www.porschepoznan.com.pl/serwis/ ... ta-cenowa/

były: 924, 944, 928, 964, 996, 997, 986 S,
będzie: 981 GTS? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10.11.2012, 10:50 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Bukol napisał(a):
Duzo? Nie duzo? Czy w Polsce bylo by znacznie taniej? W sumei bez znaczenie, ale z ciekawosci pytam. Jak ceny czesci w NL w porownaniu do PL?

Maciek, jak widzisz, w Polsce roboczogodziny w serwisie autoryzowanym sa troche drozsze, niz u dobrego niezaleznego mechanika w Holandii. Sposob ich naliczania zalezy pewnie od stylu danego warsztatu. Oryginalne czesci tez kosztuja mniej wiecej tyle samo, bo w Polsce oryginaly do Porsche z reguly nie sa wytwarzane i przyjezdzaja z UE.

Masz samochod, ktory nie tylko nie traci na wartosci (przy zalozeniu utrzymania dobrego stanu), a moze nawet jej nabiera. Widac to po coraz wyzszych cenach wywolawczych. Nie masz wiec utraty wartosci, a za to wkladasz wiecej w czesciach, niz do nowszego samochodu. Kupujac nowe oryginalne czesci zapewniasz sobie spokoj na lata (10, moze wiecej..?). Nie zwroci Ci sie to przy szybkiej odsprzedazy, ale w dlugim okresie jest to jedyne rozwiazanie. :thumbup:

Radosc z jazdy klasycznym prosiem w dowolnych warunkach pogodowych bez wiekszych wyrzeczen (moze poza komfortem :wink: ) jest bezcenna. Sam to cwiczylem: Ring w deszczu, jazda w okolicach Bozego Narodzenia (bez sniegu, za to zimno), Bieszczady z Wawy, z rodzina, itp. Po Twoim przebiegu (10tys km w krotkim czasie)widze, ze masz podobne podejscie. Tak trzymaj! :piwo:

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 10.11.2012, 14:09 

Nr klubowicza: 288
BT jaja sobie robisz z Maćka on w deszczu czy śniegu 1000km to na Haruśni /co prawda to pomarańczowa Lectra Glide-prawie Harley :wink: / śmiga ,żeby się z nami spotkać .Prosiak do Haruśni to prawdziwy komfort :D :D

-http://classic911.pl

Tytuł:
PostNapisane: 10.11.2012, 19:35 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Szacunek! :D

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]