Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowy Cayenne
PostNapisane: 19.04.2023, 10:23 

Coś cisza na forum, jak wasze wrażenia? mam mieszane odczucia odnośnie przednich świateł rodem z taycana, jakoś mi to nie pasuje. Niby było wiadomo, że tak będzie ale stylistycznie starsza wersja dużo bardziej mi się podoba.

PostNapisane: 19.04.2023, 23:08 

Moja reakcja byla podobna, ale zawsze tak jest na początku. Zobaczymy dwa razy na ulicy i się zakochamy ;)

PostNapisane: 20.04.2023, 12:59 

Mnie się nie podoba to, że wykroili tyle w desce nad zegarami. Czyżby światło słoneczne podczas testów nie przeszkadzało?
Za to super, że silnik V8 jest dostępny już w Sce i nie trzeba już dopłacać do niego 100kzł jak było dotychczas (i trzeba było brać GTSa lub Turbo).

PostNapisane: 23.04.2023, 11:24 

apsza napisał(a):
Mnie się nie podoba to, że wykroili tyle w desce nad zegarami. Czyżby światło słoneczne podczas testów nie przeszkadzało?
Za to super, że silnik V8 jest dostępny już w Sce i nie trzeba już dopłacać do niego 100kzł jak było dotychczas (i trzeba było brać GTSa lub Turbo).

To jest chyba jedyny argument za nową generacją, w sumie przysłaniający stylistykę.

PostNapisane: 23.04.2023, 14:13 

Nr klubowicza: 442
Mi sie podoba juz nawet zrobilem sobie config. Coprawda do ceny startowej 368k trzeba dolozyc prawie 200k zeby auto mialo sens.

eXpL@S!V
In: 718 Cayman GT4RS
In: E3 Cayenne II [9YAAI1]
[for sale] : Macan FL [95BAA1]
Out: 911 S PDK [997.2] TP 1:51:672
Out: 911 4GTS PDK [991.1] TP 1:49:642

PostNapisane: 23.04.2023, 17:39 

explosiv napisał(a):
Mi sie podoba juz nawet zrobilem sobie config. Coprawda do ceny startowej 368k trzeba dolozyc prawie 200k zeby auto mialo sens.

nowy zaczyna się od 420 jesteś pewien, że konfigurowałeś nowego?

PostNapisane: 23.04.2023, 18:21 

Załącznik:
Untitled.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

eXpL@S!V

PostNapisane: 23.04.2023, 20:27 

to jest konfig starej wersji, wejdź jeszcze raz na stronę i tam są dwa konfiguratory, starej i nowej wersji. Nowy zaczyna się od 428 i ma zupełnie inny wygląd przednich reflektorów z boku.

PostNapisane: 24.04.2023, 20:10 

Pablos napisał(a):
to jest konfig starej wersji, wejdź jeszcze raz na stronę i tam są dwa konfiguratory, starej i nowej wersji. Nowy zaczyna się od 428 i ma zupełnie inny wygląd przednich reflektorów z boku.

No niestety za kazdym razem nawet jak wybieram nowy cayenne otwiera sie config starego

eXpL@S!V

PostNapisane: 17.05.2023, 16:52 

Cześć!

Od czasu kiedy sprzedałem poprzednie Cayenne minęło już parę lat i rozważam zakup nowego. Wcześniej miałem GTS 2008 rok. Później jakoś bardziej pasowały mi auta typu "kombi" w szybszych wersjach, bardziej niż SUV ale żona woli SUVa więc może znowu Cayenne.

Wybór to raczej wersja S, jakieś sugestie odnośnie wyposażenia?

Z tego, co widzę to koła są o cal większe niż w poprzednim modelu, przy tej samej szerokości opony np przód 285/40 w starym było 21" a nowy model to już 22" Pozostając w nowym przy kole 21" opona przód będzie 285/45 - to już balon prawie jak w terenowym samochodzie.

świadomie nie chcę okna dachowego, dostępu bez kluczykowego i domykania drzwi - soft close.

Raczej wybiorę: fotele sportowe, szyby z izolacją termo-akustyczną, pneumatyka, tylne koła skrętne, PDCC, ogrzewanie postojowe, wentylacja i grzanie foteli, LED matrix HD, koło dojazdowe, czarne ramki szyb, kamery 360, klima 4 strefy, aktywny tempomat, oświetlenie ambient, boczne poduszki z tyłu.

Zastanawiam się nad: kolorem (granatowy lub czarny), tapicerka (czarna lub czarno/czerwona), PTV plus, Burmester/Bose, Sportowy wydech ( czy daje coś poza "hałasem" :lol: ).

Z góry dzięki za sugestie odnośnie wyposażenia, tego co warto i czego nie warto.

PostNapisane: 18.05.2023, 22:42 

kamilwww napisał(a):
Cześć!

Od czasu kiedy sprzedałem poprzednie Cayenne minęło już parę lat i rozważam zakup nowego. Wcześniej miałem GTS 2008 rok. Później jakoś bardziej pasowały mi auta typu "kombi" w szybszych wersjach, bardziej niż SUV ale żona woli SUVa więc może znowu Cayenne.

Z tego, co widzę to koła są o cal większe niż w poprzednim modelu, przy tej samej szerokości opony np przód 285/40 w starym było 21" a nowy model to już 22" Pozostając w nowym przy kole 21" opona przód będzie 285/45 - to już balon prawie jak w terenowym samochodzie.

świadomie nie chcę okna dachowego, dostępu bez kluczykowego i domykania drzwi - soft close.

Raczej wybiorę: fotele sportowe, szyby z izolacją termo-akustyczną, pneumatyka, tylne koła skrętne, PDCC, ogrzewanie postojowe, wentylacja i grzanie foteli, LED matrix HD, koło dojazdowe, czarne ramki szyb, kamery 360, klima 4 strefy, aktywny tempomat, oświetlenie ambient, boczne poduszki z tyłu.

Zastanawiam się nad: kolorem (granatowy lub czarny), tapicerka (czarna lub czarno/czerwona), PTV plus, Burmester/Bose, Sportowy wydech ( czy daje coś poza "hałasem" :lol: ).

Z góry dzięki za sugestie odnośnie wyposażenia, tego co warto i czego nie warto.

Szyby z izolacją obowiązkowo! Uważam, ze warto doinwestować w bose i sportowy wydech (na pewno musza być 4 gwizdki, to dużo zmienia nawet wizualnie).

A przy okazji mam pytanie? Dlaczego czerwona tapicerka? Wiem, że to kwestia gustu ale czy coś poza tym, że się podoba?

PostNapisane: 19.05.2023, 11:43 

Bartek_rozay napisał(a):
kamilwww napisał(a):
Cześć!

Szyby z izolacją obowiązkowo! Uważam, ze warto doinwestować w bose i sportowy wydech (na pewno musza być 4 gwizdki, to dużo zmienia nawet wizualnie).

A przy okazji mam pytanie? Dlaczego czerwona tapicerka? Wiem, że to kwestia gustu ale czy coś poza tym, że się podoba?

Tapicerka tak jak pisałem wcześniej albo czarna albo czarno/czerwona. Jasne tapicerki nie wchodzą w grę. To samochód typowo rodzinny - dziecko pies itd... Jak wszystko będzie czarne to trochę będzie przytłaczające wnętrze, można dodać czerwone pasy bezpieczeństwa do czarnej dla przełamania. Czarne i czerwono/czarne tapicerki już były przerabiane i dają radę. Brązy i szare nie nasz gust... Rozmawiałem z chłopakami CarSpa Gdynia o tapicerkach, a zajmują się naszymi samochodami od 10 lat i mówią, że te dadzą radę.

Z góry dzięki za dalsze sugestie, co warto, czego nie.
Pozdrawiam

PostNapisane: 20.05.2023, 7:23 

Nr klubowicza: 512
Super spec. Ze środka jeszcze może grzanie/wentylacja foteli? Podsufitka z race-tex daje super efekt. Immo-drive przydaje się w dłuższych trasach i korkach.

PostNapisane: 20.05.2023, 9:16 

Gregg napisał(a):
Super spec. Ze środka jeszcze może grzanie/wentylacja foteli? Podsufitka z race-tex daje super efekt. Immo-drive przydaje się w dłuższych trasach i korkach.

Dzięki za info Gregg!
Grzanie i wentylacja foteli przy skórzanej tapicerce to konieczność. Wentylacja będzie tylko z tyłu a grzanie p+t. Syn i tak przez parę lat będzie jeździł jeszcze w foteliku.

Tak nawiasem: Moja ulubiona tapicerka to race-tex + skóra ale niestety nie da się połączyć z wentylacją foteli :(

Odnośnie RaceTex na podsufitce zgadza się wygląda świetnie, miałem w Cayenne GTS ale przy tej konfiguracji nie chcę już przeginać z ceną...

Inno drive - raczej tak.

Jeszcze jedna sprawa, w konfiguratorze widzę, że standardowo dla 22" montują opony Continental SC 7, Pirelli PZero i Yokohama Advan. Czy jest wogóle możliwość, wyboru przy zamówieniu auta np chcę Continentala?

Pirelli to już starsza konstrukcja mająca czasy świetności za sobą. Z Yokohama mam jak najgorsze doświadczenia, średnie właściwości jezdne a do tego dostałem opony "krzywe" z nowym autem (MB E AMG) wymieniono je na nowe, znowu są problemy i nie można ich wyważyć. Kupiłem więc Continentala 7 w tym roku i jestem mega zadowolony. Oczywiście jedna opona też była nie do wyważenia ale wymieniono ją natychmiast na gwarancji. Gdyby była taka możliwość to chciałbym w zamówieniu zastrzec, że chcę Continentala 7 (jest w wykazie opon konfiguratora).

Właściwie opony to najważniejsza część systemów bezpieczeństwa i co z tego, że naładujemy radarów, poduszek tempomatów itd jak opona jest delikatnie mówiąc średnia i będzie słabym ogniwem w tym wszystkim.

Sytuacja zaczyna wyglądać tak, że aby mieć dobry komplet nowych opon, które da się wyważyć to trzeba zamówić 2 komplety i później jeden odesłać...

Niestety w innych samochodach wygląda to podobnie... czy to tylko mnie taki pech dopadł?

Jeszcze raz z góry dzięki za propozycje wyposażenia.

Jak, ktoś będzie konfigurował Porsche to proszę zwrócić uwagę na wycenę wyposażenia dodatkowego dla hybryd. Ceny są jak dla aut pow 3.0 dla akcyzy 18,6%, a dla hybrydy akcyza jest 9,6%. Wyposażenie dodatkowe powinno być więc w niższej cenie dla hybryd.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 20.05.2023, 15:59 

No właśnie niby powinno a nie jest. Albo w konfiguratorze jest błąd albo jest tak jak mówił kinsorzedawca z którym rozmawiałem ze po facelift cena wyposażenia dla hybryd jest taka sama jak dla czysto benzynowych.

PostNapisane: 20.05.2023, 21:39 

No i kamera 360 zniknęła z konfiguratora, na szczęście tylko polskiego.
Pewnie już teraz zegary za kierownicą będą tak odsłonięte przed słońcem we wszystkich następnych nowych modelach (Panamerze czy w 911),oby nie. Temu, kto to wymyślił trzeba by obciąć napletek, też tak by wyglądał jak te odsłonięte zegary.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]