|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 19 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
por1
|
Napisane: 14.12.2009, 19:23 |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=s76Ix7VSquQ
Tak swoja droga to porsche ma duzo reklamówek tv - ktos wie dlaczego nigdy w polskiej telewizji nie leciała żadna reklamówka porsche ?
Kto lub co jest temu winne ze porsche sie u nas nie reklamuje ?
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 14.12.2009, 20:15 |
|
|
reklama w TV kosztuje. i to dużo. a Porsche ostatnio nie radzi sobie najlepiej po próbach przejęcia VW. i to tyle na pytanie dlaczego.
i gdybym był szefem Porsche na świat i miał $$$ na reklamę telewizyjną, to zacząłbym od ... Chin...potem pewnie US, potem Szwecja, Niemcy, UK...a Polska...później .
a zainteresowani mogą poglądać nie tylko reklamy równiez tutaj www.youtube.com/porsche/
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 14.12.2009, 20:27 |
|
|
Z drugiej strony wszedzie w tv mowia ze jestesmy w najlepszej sytuacji gospodarczej w europie i podobno jako jedyni wydamy na swieta wiecej niz w poprzednich latach (w innych krajach maja mniej wydawac).
A to ze sie u nas mało zarabia.... juz nie jeden polak zarabiajacy 1500 zł postawił dom.
W koncu Polak potrafi.... a niemcy z Porsche jak widac chyba nie znaja i nie doceniaja tego powiedzenia.
Pewno zdziwli by sie ile pracowników najemnych było by w stanie wyjechac z salonu Porsche nowym autem (mimo najwyzszych cen w europie) przy dobrej reklamie.
Wiec mysle ze powinni mniej po macoszemu traktowac nasz rynek i wrzucic jakas reklame od czasu do czasu po wiadomosciach, miło by było popatrzeć
Prestiż marki w PL mógłby takze przez reklame w tv wzrosnąć.
W koncu Mercedes, BMW, AUDI i VW reklamuje sie w naszej TV.... a porsche NIE.
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 15.12.2009, 2:10 |
|
|
por1 napisał(a): Prestiż marki w PL mógłby takze przez reklame w tv wzrosnąć. W koncu Mercedes, BMW, AUDI i VW reklamuje sie w naszej TV.... a porsche NIE.
czy uważasz, że naprawdę reklama w tv w Polsce wpłynie na prestiż marki?
czy sądzisz, że Porsche potrzebuje reklamy w tv?
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 15.12.2009, 9:20 |
|
|
policzmy: załóżmy, że Porsche w Polsce sprzedaje 200 aut rocznie. załózmy, że średnio jedno kosztuje 100tys euro.
razem da to około 20mln euro obrotu.
Zwykle firmy przeznaczają kilka procent obrotów na marketing. załózmy, że w przypadku Porsche to jest 5% (moim zdaniem mniej, ale to nie ma znaczenia). to daje 1mln euro.
Porządna reklama telewizyjna nie może trwać 1-2 dni, bo byłaby niezauważalna. Za ok. 1mln zł byłaby pewnie tygodniowa w dobrym czasie antenowym. Gdybyśmy chcieli ją powtórzyć kilka razy (np. 4 emisje w ciągu roku po tygodniu) to wydalibyśmy cały nasz budżet marketingowy. Co więcej podejrzewam, że aby akcja była dobrze widoczna musi być intensywna i trwać pewnie około 2-4 tygodni.
A trzeba przecież jeszcze kupić auta demo, aby klienci, którzy przyjdą do salonów mogli się przejechać. Warto dać tym bardziej obiecującym jakiś ładny folder (albo coś więcej), bo przecież pewnie obraziłbyś się za ulotkę na xero. Od czasu do czasu warto zorganizować premierę nowego modelu - po prostu zapraszając gości na koktaij itp w salonach (5 w Polsce). A i klienci lubią się spotkać na spotkaniu wigilijnym. Kawa, herbata w salonach to też marketing.
Jest jeszcze turniej tenisowy Porsche Open w Poznaniu. i jest jeszcze wiele innych drobnych rzeczy.
Moim zdaniem reklama w TV spowodowałaby, że Porsche w Polsce nie byłoby widoczne nigdzie indziej a w TV prawie wcale. A gdzie prasa (gazeta typu Newsweek, albo miesięcznik leżą w domu dłużej niż 20 sekundowa reklama, którą łatwo przeoczyć jeśli się dużo pracuje), itp.
No i grupą docelową Porsche są ludzie, którzy raczej są zajęci i nie mają czasu na telewizję. A nasza klasa średnia nie ma jeszcze na tyle dużych dochodów, aby była grupą docelową dla Porsche.
Zauważ, że Audi nie reklamuje w telewizji R8. Mercedes nie reklamuje nawet klasy S, tylko tańsze modele. o VW już nie wspomnę.
Jak te proste wyliczenia Cię nie przekonują, to załóż własną firmę i spróbuj zacząć reklamować się w telewizji. Szybko zrozumiesz, że Cię nie stać (albo że nie ma takiej potrzeby, bo twój potencjalny klient wcale by twoich reklam nie oglądał albo ze względu na słabą częstotliwość i kiepski czas emisji nawet by ich nie zauważył...).
a osobiście wolę, aby Porsche od czasu do czasu zabrało mnie na jakiś fajny Porsche Driving School (to też budżet marketingowy), niż oglądać reklamy w TV.
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 15.12.2009, 12:52 |
|
|
jacekm napisał(a): policzmy: załóżmy, że Porsche w Polsce sprzedaje 200 aut rocznie...... Porsche to nie tylko 911 - zwróc uwage jak bardzo duzo w Polsce jezdzi Cayenne. Mysle ze samochodów Porsche sprzedaje sie w PL wiecej niz 200 rocznie. A gdyby poszła reklama w tv (reklama w tv jest chyba najbardziej skuteczna) to mysle ze sprzedawali by jeszcze wiecej niz teraz. Reklama moze isc w kanałach biznesowych np. tvn biznes lub informacyjncyh np tvn24 (bo te kanały podobno zarobieni lubią ogladac ) Przeciez nie musza od razu reklamowac 911 bo to wiadomo ze sie słabo sprzedaje tym bardziej w polsce gdzie kosztuje chyba najwiecej na swiecie. Ale mogli by zareklamowac ogólnie marke Porsche lub najlepiej sprzedajacy sie model w PL czyli Cayenne a to ze wzgledu na odliczenia ciezarowe sprzedaje sie stosunkowo dobrze... a przez te polskie unikatowe rozwiazania podatkowe to na ich miejscu to wogóle zastanowił bym sie nad wypuszczeniem tylko na rynek polski specjalnej limitowanej wersji 911 z kratką . Pozatym ktos kto zobaczy reklame porsche w polskiej tv nie musi od razu kupowac auta w naszym salonie tylko np pojedzie kupic auto w niemczech gdzie ma wiekszy wybór (fakt ze przez nasz system fiskalny to sie teraz słabo opłaca ale jak ktos sie napali to przepłaci i. i tak kupi) i firma Porsche tez jest na tym zarobiona. Wiec korzysci Porsche z faktu reklamy w tv to nie tylko wiecej sprzedanych aut w Polskich salonach ale i wiecej przywiezionych aut z zagranicy (a wiecej aut na polskim rynku to wiecej kasy z serwisu, czesci i ze sprzedaży produktow Porsche Design) Uwazam ze jak VW ich przejął to powinien sypnac troche grosza na reklame w Polskiej tv - przynajmniej na reklame Cayenne (a jestem pewny ze przy okazji pozostałe modele Porsche także by na tym skorzystały). Albo mogli by dac taką ogólna reklame Porsche np przekrój wszystkich modeli - jakąs chyba taką podobna reklame miał u nas ostatnio bmw, pojawiło sie tam chyba kilka modeli w tym chyba x6 i z4. Było by miło po wiadomosciach zobaczyc logo Porsche w tv A po za tym ci niemcy chyba nie ogladaja polskiej TV i nie wiedza ze jestesmy teraz potęgą gospodarczą i jestesmy w najlepszej sytuacji gospodarczej w europie przynajmniej premier Tusk oraz nasz rząd tak twierdzi i wszedzie to powtarza . Wiec nie ma bata jak u nas tak dobrze to sprzedaż dóbr luksusowych musi w najblizszym czasie wzrosnąc ! Ja mimo wszystko na miejscu Porsche zastanowił sie nad jakas reklama tv - taką ogólną lub przynajmniej "ciężarówki" Cayenne ! Zgodze sie z faktem ze w polskiej prasie (chociaz jej sprzedaż cały czas spada) Porsche jest bardzo dobrze widoczne (przynajmniej do mnie te reklamy trafiaja wiec dobrze wiedza gdzie sie reklamowac ) jacekm napisał(a): a osobiście wolę, aby Porsche od czasu do czasu zabrało mnie na jakiś fajny Porsche Driving School (to też budżet marketingowy), niż oglądać reklamy w TV.
A to swoja droga powinno pozostac tak jak w kazdym innym normalnym kraju.
|
|
Góra |
|
kl
|
Napisane: 15.12.2009, 15:58 |
|
|
por1 napisał(a): Mysle ze samochodów Porsche sprzedaje sie w PL wiecej niz 200 rocznie. A gdyby poszła reklama w tv (reklama w tv jest chyba najbardziej skuteczna) to mysle ze sprzedawali by jeszcze wiecej niz teraz. Tak - z cala pewnoscia rzesza ludzi wybierajaca pomiedzy Skoda, Oplem, Renault i Fiatem, nagle zadalaby sobie pytanie: "a moze jednak 911?",. Oczywiscie od razu podbiegliby do salonow zrealizowac ten pomysl... Korelacja miedzy wydatkami na reklame a sprzedaza dobr lususowych jest znacznie mniej oczywista niz w przypadku pozostalych produktow. Dlatego w TV nie widzisz reklam Rolexa, Breitlinga i IWC - ostatnia z tych firm potrafi zatrudnic Johna Malcovicha - http://www.youtube.com/watch?v=gcqDdwi2GpwNie ma tez reklam Ferrari, Lambo, Pagani, Bugatti, czy telefonow Vertu, a moze to wynika z faktu, ze ludzie, ktorzy sa nabywcami tych produktow nie maja czasu/ochoty na ogladanie polskiej TV por1 napisał(a): Albo mogli by dac taką ogólna reklame Porsche np przekrój wszystkich modeli - jakąs chyba taką podobna reklame miał u nas ostatnio bmw, pojawiło sie tam chyba kilka modeli w tym chyba x6 i z4.
Nie ma po co - swiadomosc marki jest, odpowiednie pozycjonowanie rowniez - skoro auta sprzedaja sie mimo okrutnej akcyzy
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 15.12.2009, 16:05 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Może luksusowe marki płacą większą akcyzę przy emisji spotów w polskiej TV?
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 15.12.2009, 16:23 |
|
|
kl napisał(a): Tak - z cala pewnoscia rzesza ludzi wybierajaca pomiedzy Skoda, Oplem, Renault i Fiatem, nagle zadalaby sobie pytanie: "a moze jednak 911?",... Pomysl troche... reklama była by skierowna bardziej w strone osob ktorzy zastanawiaja sie miedzy wyborem BMW, Audi, Alfa Romeo (ktore to marki reklamuja sie w tv PL) a np. Porsche. kl napisał(a): Dlatego w TV nie widzisz reklam Rolexa, Breitlinga i IWC - ostatnia z tych firm potrafi zatrudnic Johna Malcovicha - http://www.youtube.com/watch?v=gcqDdwi2GpwNie ma tez reklam Ferrari, Lambo, Pagani, Bugatti, czy telefonow Vertu, a moze to wynika z faktu, ze ludzie, ktorzy sa nabywcami tych produktow nie maja czasu/ochoty na ogladanie polskiej TV .....
Nie porównuj Pagani, Bugatti do Porsche bo to zupełnie inne światy, aczkolwiek jeden koles chciał ostatnio sprzedac Porsche w cenie trzech Bugatti Veron http://porscheclub.home.pl/forum/viewtopic.php?t=3906 ale powiedzmy ze to wyjatek od reguły
Ferrari i Lambo to tez inne światy ale powiedzmy ze tu róznica swiatów jest mniejsza .
Pozatym chyba zadna z tych marek (no ferrari z jednym punktem chyba pojawił sie ostatnio w W-wa) nie ma przedstawicielstwa w Polsce wiec oficjalnie nie działa na rynku Polskim. Przynajmniej czesc tych marek i inne luksusowe reklamuja sie w tv zachodnich.
A Porsche jest od dawna na Polskim rynku, ma kilka oddziałów wiec nie porównuj tego do Ferrari, Lambo bo te marki praktycznie nie istnieją w Polsce. Poza Warszawa widac wogole Ferrari ? A Porsche przynajmniej Cayenne mozesz w kazdym miescie spotakac bardzo czesto (to juz prawie masówa).
Porsche ma duzo reklam ktore leca w zagr. telewizjach... czyli co w Polsce ludzie zarobieni nie maja czasu/ochoty na ogladanie tv a zagranicą mają ??
Mysle ze reklama w tv była by skuteczna tylko trzeba by ja skierowac do odpowiedniej grupy odbiorców... wiec nie chodzi mi o reklame porsche pomiedzy telenowelami ktore ogladaja gosposie domowe ale np. na kanale tvn24 lub tvn biznes (ewentualnie na tvn turbo - zwłaszcza po programie Uwaga Pirat ktory to program moim zdaniem ma wyjatkowo durny komentarz ).
|
|
Góra |
|
kl
|
Napisane: 15.12.2009, 16:50 |
|
|
por1 napisał(a): Pomysl troche... reklama była by skierowna bardziej w strone osob ktorzy zastanawiaja sie miedzy wyborem BMW, Audi, Alfa Romeo (ktore to marki reklamuja sie w tv PL) a np. Porsche. Z wzajemnoscia. Pomysl, czy klienci BMW, Audi maja jakas realna alternatywe z gamy Porsche (pomijam SUVy, bo Cayenne sprzedaje sie samo). Alfa Romeo - raczysz zartowac, bo chyba nie masz na mysli klientow, ktorzy nie zdazyli kupic Alfy Romeo C8 Competizione i wciagna sobie jakies Carrera Turbo na otarcie lez... por1 napisał(a): Przynajmniej czesc tych marek i inne luksusowe reklamuja sie w tv zachodnich. Widziales kiedys taka reklame w "tv zachodnich"??? por1 napisał(a): A Porsche jest od dawna na Polskim rynku, ma kilka oddziałów wiec nie porównuj tego do Ferrari, Lambo bo te marki nie istnieją w Polsce. No Ferrari, Aston i Maserati, zaraz po otwarciu salonow powinny zrobic konkretna kampanie w Polsacie, zeby zmniejszyc dominacje Porsche , ktore, jak sam piszesz, jest w Polsce od lat i nie ma po co sie reklamowac, poza sprawianiem radosci fanom pt "fajnie zobaczyc logo Porsche w TV". por1 napisał(a): Mysle ze reklama w tv była by skuteczna tylko trzeba by ja skierowac do odpowiedniej grupy odbiorców...
Brawo!!! Na zasadzie analogii -akcyza jest skuteczna, bo jest skierowana do odpowiedniej grupy odbiorcow
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 15.12.2009, 17:05 |
|
|
kl napisał(a): Z wzajemnoscia. Pomysl, czy klienci BMW, Audi maja jakas realna alternatywe z gamy Porsche (pomijam SUVy, bo Cayenne sprzedaje sie samo). Alfa Romeo - raczysz zartowac, bo chyba nie masz na mysli klientow, ktorzy nie zdazyli kupic Alfy Romeo C8 Competizione i wciagna sobie jakies Carrera Turbo na otarcie lez... oj nie przesadzaj.... ALFA ROMEO Brera, GT, Spider BMW z4, 6,7 i cała seria M AUDI, R8, TT, A5, itp.. Nie mowie juz o SUV - Q7, VW touareg, BMW X6 (ktory w testach wychodzi lepiej niz Cayenne Turbo) Nie twierdze ze te modele sa lepsze od porsche 911, cayman i boxtera (aczkolwiek jak ostatnio czytałes nowy Sirocco R i Golf R ma lepsze lub takie same parametry jak te dwa ostatnie modele) ale mysle ze człowiek nie zarazony "chorobą porsche" spokojnie moze sie zastanwiac nad wyborem 911 czy tez BMW 6 z seri M lub BMW z4, Audi TT a Caymanem czy Boxterem itp... kl napisał(a): No Ferrari, Aston i Maserati, zaraz po otwarciu salonow powinny zrobic konkretna kampanie w Polsacie, zeby zmniejszyc dominacje Porsche Te marki otwieraje sie Polsce na zasadzie lokalnych punktow/sklepów wiec one praktycznie beda w polsce istniały lokalnie bardziej jako ciekawostki ( tak jak Bentley w Warszawie) - po jedym punkcie tylko w Warszawie. Nie chca i nie beda konkurowac z Porsche przynajmniej w Polsce. Zresztą to jest cenowo wyzsza połka i w obecnej sytuacji fiskalnej w naszym kraju sprzedajac swoje auta w PL po najwyzszych cenach na swiecie nie maja szans. kl napisał(a): Widziales kiedys taka reklame w "tv zachodnich"??? tak np reklama Rolexa leci bardzo czesto. kl napisał(a): Brawo!!! Na zasadzie analogii -akcyza jest skuteczna, bo jest skierowana do odpowiedniej grupy odbiorcow
Wysoka akcyza nie jest skuteczna bo z tego co czytałem wpływy z akcyzy samochodów sa tylko 1/3 tego co było w poprzednich latach. Ale wez to wytłumacz tym na górze ze gdyby zdjeli ten kaganiec to by mieli znacznie wyzsze wpływy... oni sa nie kumaci
Mi naprzykład zdrowy razsadek nie pozwala teraz kupic nastepnego Porsche bo nie moze zakaceptowac ze połowa ceny takiej przyjemnosci to tylko podatki... ale kto wie moze skuteczna i efektowna reklama w tv przekonała by mnie jednak do zakupu i przestał bym słuchac zdrowego rozsądku
Wiec moze dla takich nie do konca zdecydowanych klientow taka reklama była by strzałem w 10
|
|
Góra |
|
[admin: usunięto]
|
Napisane: 15.12.2009, 21:19 |
|
|
|
Góra |
|
szeryf
|
Napisane: 15.12.2009, 22:19 |
|
|
por1 napisał(a): Mysle ze reklama w tv była by skuteczna tylko trzeba by ja skierowac do odpowiedniej grupy odbiorców
Z tego co ja się orientuję, to najpierw ustalasz grupę docelową, a potem szukasz do niej kanałów reklamowych. A tym się zajmują nie tylko spece od marketingu u producenta, ale także agencje reklamowe i to one często przeprowadzają badania, jaki sposób reklamy będzie najlepszy.
Wydaje mi się, że reklama w TV może w tym wypadku mieć co najwyżej charakter prestiżowy, na zasadzie: Patrzcie stać nas na to mimo kryzysu. Mimo sytuacji na rynku mamy się dobrze.
Co do reklam luksusowych aut, to jakiś czas temu spotkałem się z reklamą Bentleya w polskiej prasie ( ale nie dzienniku).
EDIT:
Co by nie było, że tylko offtop: Reklama PORSCHAKOWATA
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 16.12.2009, 9:27 |
|
|
Por1 - ponawiam pytanie - ile Ty masz lat? bo Twój poziom wypowiedzi (oczywiście bez obrazy i przy pełnym szacunku do Ciebie) wydaje mi się nadwyraz 'licealny' (gimnazjalny?).
piszesz o 'następnym Porsche' - jakie masz Porsche?
bardzo bym Cię prosił o odpowiedzi
a następnym razem zanim zaczniesz wkręcać ludzi w dyskusję poszukaj i poczytaj o temacie w internecie / książkach, w powyższym przypadku o strategiach marketingowych, głównie pod kątem firm oferujących dobra luksusowe... wtedy dyskusja, nie opierana wyłącznie na swoim 'widzi-misie' ma zupełnie inną wartość merytoryczną.
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 16.12.2009, 11:09 |
|
|
Igor napisał(a): Por1 - ponawiam pytanie - ile Ty masz lat? bo Twój poziom wypowiedzi (oczywiście bez obrazy i przy pełnym szacunku do Ciebie) wydaje mi się nadwyraz 'licealny' (gimnazjalny?). piszesz o 'następnym Porsche' - jakie masz Porsche? bardzo bym Cię prosił o odpowiedzi A ty ile masz lat że nie rozumiesz o czym pisze ? Mam Caymana i myslałem nad jego zmiana - co z w tym nienromalnego ze cie to tak dziwi? Rozumiem że Ty kupujesz samochód na całe życie że cie tak dziwi zmiana samochodu ? Igor napisał(a): a następnym razem zanim zaczniesz wkręcać ludzi w dyskusję poszukaj i poczytaj o temacie w internecie / książkach, w powyższym przypadku o strategiach marketingowych, głównie pod kątem firm oferujących dobra luksusowe...
kolego juz nie przesadzaj ze Porsche to taki wielki luksus - Cayenne (a o nim głownie pisałem jezeli chodzi o ewentualna reklame) to juz jest prawie masowe auto. Jezeli tego nie zauwazyłes to moze mieszkasz na tzw. wschdniej scianie (oczywiście bez obrazy i przy pełnym szacunku do Ciebie) ale uwierz mi ze Cayenn to nie jest zaden niesamowity luksus (ktorego nie mozna by w polskiej tv reklamowac) a auto a praktyczne, mniej wiecej w takiej samej klasie jak powiedzmy Audi Q7, VW Touareg, BMW X6 itp Chyba ze to sa dla ciebie auta naprawde luksusowe... to czym wtedy jest dla ciebie np. Ferrari, Lambo, Bentley, Bugatti itp. ?
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 16.12.2009, 11:14 |
|
|
por1 napisał(a): A ty ile masz lat że nie rozumiesz o czym pisze ? nie chodzi o to, że nie rozumiem o czym piszesz i nie dziwi mnie bynajmniej chęć zamiany, tylko Twoje wypowiedzi, których poziom raczej sugeruje osobę niepełnoletnią, stąd też pytanie o samochód. Sugeruje chociażby minimalne zgłębienie wiedzy z zakresu marketingu (gdyż w tą działkę wkraczasz), bo Twoje poglądy w temacie sugerują mizerny poziom wiedzy w temacie (pomimo tego, że nie uważam się za specjalistę od marketingu). Cytuj: kolego juz nie przesadzaj ze Porsache to taki wielki luksus - Cayenne (a o nim głownei pisałem jezeli chodzi o ewentualna reklame) to juz jest prawie masowe auto. Jezeli tego nie zauwazyłem to moze mieszkasz na tzw wschdniej scianie (oczywiście bez obrazy i przy pełnym szacunku do Ciebie)
hehe dobre sobie nie wiem czy wiesz, ale na tzw. 'wschodniej ścianie' narodziła się idea Porsche Clubu Polska i aż do ubiegłego roku tam właśnie mieściła się oficjalna siedziba klubu! a mieszkam aktualnie w Warszawie.
co do śmiałych tez, że Porsche nie jest dla Ciebie dobrem luksusowym, chętnie wdałbym się w dyskusję, ale wolę oszczędzić Klubowym Kolegom kolejnych żenujących potyczek słownych i po prostu przemilczę ten temat.
Tobie osobiście sugerowałbym ważyć słowa. Mam nadzieję, że się spotkamy na którymś zlocie osobiście, by móc rozwinąć ten jakże interesujący temat.
ps: prosiłbym Ciebie również o uzupełnienie profilu, oraz jakieś powitanie na forum, gdyż coś takiego jak Etykieta w Internecie oraz dobre wychowanie raczej tego wymaga.
|
|
Góra |
|
wampir
|
Napisane: 16.12.2009, 11:21 |
|
|
Igor i por1 - czy mozecie dyskusje przeniesc na PW?
Znowu sie zaczynaja bezsensowne klotnie.
Igor: kazdy ma prawo wyrazic swoje zdanie, nawet jesli ono jest bledne i nie ma pojecia o temacie.
por1: dosyc dlugo juz siedzisz na forum, a jeszcze nie zauwazyles iz zwyczajem tutaj jest uzupelnienie profilu?
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 16.12.2009, 11:35 |
|
|
Igor napisał(a): nie chodzi o to, że nie rozumiem o czym piszesz i nie dziwi mnie bynajmniej chęć zamiany, tylko Twoje wypowiedzi, których poziom raczej sugeruje osobę niepełnoletnią,. Igor napisał(a): Tobie osobiście sugerowałbym ważyć słowa. Moze skrytukuj najpierw poziom swoich wypowiedzi a pozniej czepiaj sie innych. Mysle ze w przeciwienstwie do ciebie słowa waze i nie probuje innych obrazac. Igor napisał(a): Sugeruje chociażby minimalne zgłębienie wiedzy z zakresu marketingu (gdyż w tą działkę wkraczasz), bo Twoje poglądy w temacie sugerują mizerny poziom wiedzy w temacie (pomimo tego, że nie uważam się za specjalistę od marketingu). Wbrwe temu co piszesz to chyba jednak wychodzi ze jestes specjalista w reklamie i marketingu i jako jedyny masz monopol i wiedze co gdzie mozna reklamowac a czego nie mozna reklamowac. Jezeli dla ciebie Porsche (tylko nie zapominaj ze porsche to nie tylko 911 i sa tansze modele a w najblizszym roku bedzie wejscie w jeszcze tanszy segment aut - wiec uwazam ze reklama w tv była by jeszcze bardziej wskazana). jest wyznacznikiem luksusu jak np. Bugatti to oczywiscie zgodze sie ze przy takim porównaniu reklama w tv nie ma sensu bo takich niedostepnych luksusow faktycznie nie reklamuje sie w tv. Igor napisał(a): co do śmiałych tez, że Porsche nie jest dla Ciebie dobrem luksusowym, chętnie wdałbym się w dyskusję, ale wolę oszczędzić Klubowym Kolegom kolejnych żenujących potyczek słownych i po prostu przemilczę ten temat. Pojecie luksusu to rzecz wzgledna Dla ciebie luksusem moze byc zegarek Festina a dla drugiego Edox a jeszcze dla innego np. IWC Vintage Igor napisał(a): powitanie na forum, gdyż coś takiego jak Etykieta w Internecie oraz dobre wychowanie raczej tego wymaga.
Powitanie było a to ze słabo przegladasz forum to twoj problem.
Nie mam tez zamiaru prowadzić słownych potyczek - najlepiej jak ktos moze to niech zamknie ten temat.
[/list]
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 16.12.2009, 11:39 |
|
|
dyskusje przenosimy na pw - nie ma co zaniżać poziomu forum publicznego.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 19 ] |
|
|