|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
GrzesiekD
|
Napisane: 14.11.2018, 21:44 |
|
|
Hej Mam pytanie o co chodzi z depozytem? Z tego co zrozumiałem wystawią mi fakturę VAT 0% (mam nip-ue) i jak zarejestruję auto w Polsce i opłacę vat oni mi mają niby zwrócić ten depozyt (który wynosi równowartość ich vat'u)... Czy to bezpieczne? No i pytanie czy i jak zabezpieczyć te pieniądze - żeby później sprzedawca nie mógł się wymigać ze zwrotu.
|
|
Góra |
|
Mikołaj
|
Napisane: 14.11.2018, 23:05 |
|
Nr klubowicza: 805
|
Sprzedający boją się, że nie rozliczysz się z VATu w swoim kraju i ich będą ścigać. W Polsce autoryzowane stacje stosują takie praktyki w stosunku do klientów zagranicznych.
Co do zabezpieczenia to pytanie od kogo kupujesz - broker, autoryzowany salon, jakiś jednoosobowy pośrednik?
Góra |
|
BUDZIK
|
Napisane: 14.11.2018, 23:36 |
|
Nr klubowicza: 465
|
Przerabiałem temat. Wszystko zależy od sprzedawcy... Generalnie zabezpieczają się przed firmami,które kupują na zero vatu, a później kombinują i vatu w swoim kraju nie płacą... A biedny Niemiec musi go później dopłacić... Ten sam mechanizm co u nas...
Wyślij im wcześniej dokumenty żeby mogli Cię sprawdzić (2 dni), lub zapłać depozyt i czekaj na zwrot. Przy wysyłce spedycją depozytu raczej nie pobierają .
|
|
Góra |
|
GrzesiekD
|
Napisane: 15.11.2018, 10:12 |
|
|
Auto chce kupić w Czechach. Jest to raczej duża firma sprzedaje ponad 1000 aut - ale nie jest to autoryzowany dealer (być może jakiś leasingodawca).
Ok zapytałem ich i na ten depozyt niby podpisujemy osobną umowę...
Szanowni koledzy a jak to jest ze ściągnieciem auta używanego na firmę? Czytam i czytam na necie i wszędzie jest napisane żeby móc potraktować ten zakup jako WNT (wewnątrzwspólnotowe nabycie) auto musi być traktowane jako NOWE: 1. mniej niż 6k km 2. mniiej niż 6 miesiecy od pierwszej rejestracji 3. sprzedawca jest płatnikiem vat (czyli wystawi fakturę vat 0%) Co z samochodem który nie spełnia warunku 1 oraz 2? ale spełnia warunek 3? Czy mogę wtedy kupić go na 0% vat i zapłacić w Polsce 23%, później odzyskać 50% tego vatu a resztę amortyzować? Nigdzie nie znalazłem takiego opisu - co zrobić z takim autem.
|
|
Góra |
|
PatrykSach
|
Napisane: 15.11.2018, 11:22 |
|
|
Auto możesz kupić na firmę bez vat , często przy osobówkach pobierają depozyt po wywiezieniu auta i zarejestrowaniu go zwracają. Wszystko jest legalne wpłać na konto i już. Możesz nabyć z 0 % vat - rozumiem to jako netto export każde auto nie musi być nowe, ani do 6 tys km lub 6 miesiecy wtedy gdy sprzedajacy jest firma- a wiekszosc taka jest chyba ze kupujesz prywatnie na umowe. Druga opcja to zagraniczna tzw marza - tam kupujesz bez vat i vat w pl nie placisz ale masz zakup jak na marze w PL. Nie ma czego sie obawiac jestesmy w Unii a to zkaup wewnatrzwspolnotowy.pozdrawiam
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|