Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10.04.2012, 20:32 

Witam,

Zwracam się do Was tym razem z pytaniem czy istnieje jakiś sposób na odłączenie poduszki pasażera w Boxsterze 986 (rok produkcji 2004).

Pytam ponieważ jeden z polecanych warsztatów Porsche stwierdził, że nie ma takiej możliwości co przyznam szczerze dość mocno mnie zdziwiło.

A chodzi o to, żeby można było czasem synka do przedszkola zawieźć bez jakiegokolwiek ryzyka odpalenia poduszki powietrznej.

Jednocześnie pytanie czy wiecie może jakie jest oficjalne stanowisko PORSCHE jeśli chodzi o możliwość przewożenia dzieci w foteliku na przednim fotelu przy włączonej poduszce? Fotelik oczywiście przodem do kierunku jazdy. Opinie "w sieci" są bardzo rozbieżne, widziałem crash testy i wiele innych materiałów, które jednoznacznie tematu nie tłumaczą.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,
Grzesiek

PostNapisane: 10.04.2012, 23:22 

Czy przy foteliku ustawionym w kierunku jazdy odłącza się poduszkę? Wydaje mi się, że robi się to tylko w przypadku fotelików ustawionych w przeciwną stronę.

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2012, 0:01 

Poduszkę odłącza się tylko dla ustawienia fotelika tyłem do jazdy, wtedy to z całą pewnością jest niebezpieczne.
Przy "normalnym" ustawieniu fotelika ryzyko uderzenia poduszką zawsze istnieje ale podejrzewam, że jest dużo mniejsze niż ryzyko uszkodzeń ciała wynikłych z braku poduszki.

Jeżeli chodzi ci o formalną stronę to nie ma obowiązku wyłączania poduszek gdy fotelik jest ustawiony przodem do kierunku jazdy. Podobna sprawa jeżeli chodzi o fotelik na przednim siedzeniu.

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2012, 16:26 

Witam,

Dzięki za sugestie. Mnie nie musicie raczej przekonywać :) Inaczej jest z moją żoną. Sprawa wygląda tak, że w Polsce ogólnie przyjęło się, że dzieci wozi się na tylnych fotelach, a nie na przednich.

Nie wiem dokładnie jakie jest prawo w tej kwestii, ale dla świętego spokoju wolałbym odłączyć poduszkę. To i tak z dzieckiem będize jedynie jazda po mieście raczej z niewielkimi prędkościami - jak to po Wrocławiu :)

Pozdrawiam,
Grzesiek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]