Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.07.2013, 13:19 

Witam Kolegow,

Mam prosbe o pomoc/porade... Otoz uszkodzilem sobie jedna z opon Bridgestone z tylu, zakupilem taka sama (Bridgestone RE050A 295/30 R19 100 Y XL, N0, FR) - jedyna roznica polega na tym iz pozostale w samochodzie jakie mam maja homologacje N1 (reszta oznaczen taka sama)... Pytanie - czy moge na niej jezdzic, czy tez wymien druga opone z tylu rowniez na N1?

Z gory dziekuje za pomoc!

pozdrawiam,
Marek

Tytuł:
PostNapisane: 2.07.2013, 14:04 

Sorry, ale nie powinienes mieszac. Poczytaj tu: http://www.tirerack.com/tires/tiretech/ ... ?techid=26

Wolne tlumaczenie z 6-go paragrafu:

Zaleca się, aby stosować jedynie opony pasujące do pojazdów Porsche ... co oznacza dopasowanie opon odnosnie marki, typu opon i specyfikacji N. Jeżeli opony pojazdu zostały oryginalnie dostarczone w specyfikacji N, która została wycofana z produkcji i nie sa juz dostępne, zaleca się, aby zmienić wszystkie cztery opony do wyższej specyfikacji N. Mieszanie typu opon nie jest dopuszczalne.

Tytuł:
PostNapisane: 2.07.2013, 14:57 

A czy wystarczylo by chociaz w takim razie jesli na jednej osi bede mial n0 a na drugiej n1? (czyli na danej osi identyczne)?

pozdrawiam,
Marek

Tytuł:
PostNapisane: 2.07.2013, 18:56 

Nie wiem czy mozna to okreslic jako "niezalecane, ale dopuszczalne". W/g mnie, te same opony na tej samej osi to minimum. Ten sam artykul, ktory cytowalem powyzej to potwierdza w przedostatnim paragrafie:

"Opony należy wymieniać co najmniej w parach na jednej osi. Tylko opony tej samej marki i typu powinny byc wykorzystane."

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]