Autor |
Wiadomość |
mn
|
Napisane: 23.02.2009, 11:52 |
|
|
Wg nieoficjalnych informacji salon Porsche w Poznaniu, którego defacto jako takiego nie było... sprzedał w 2008 wiecej aut niz ten w Berlinie...
Mając taka sprzedaz Panowie nie bedą się silili na szukanie i dbanie o klientów tych mniejszych i tych potencjalnych...
Prawa rynku... niestety
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 23.02.2009, 12:30 |
|
|
mn napisał(a): Mając taka sprzedaz Panowie nie bedą się silili na szukanie i dbanie o klientów tych mniejszych i tych potencjalnych...Prawa rynku... niestety
To nie są prawa rynku - to ignorancja.
Wyobraź sobie, że każdy klient wchodzący do salonu zostaje z góry olany tylko dlatego że przy wejściu nie wyciąga z kieszeni pieniędzy. To absurd.
|
|
Góra |
|
mn
|
Napisane: 23.02.2009, 12:44 |
|
|
Chyba mnie zle zrozumiałes... Ja sie z tym nie zgadzam, stwierdzam fakt.
Jak zwał tak zwał taką postawę...
Wynika ona z duzej sprzedazy...
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 23.02.2009, 12:49 |
|
|
nie zamierzam bronić żadnego dealera/salonu bo nawet na niektórych mam nerwy ale zauważcie że:
- jak ktoś będzie chciał kupić nowe Porsche to pójdzie i kupi i to czy był gdzieś zaproszony nie ma znaczenia
- jak ktoś nie chce kupić to to że go zaproszą niczego nie zmieni
- gdyby chcieć zrobić imprezę dla wszystkich którzy mają lub marzą o Porsze w PL to trzebaby zaprosić conajmniej 10% obywateli
- PCP wg. mnie nie jest grupą docelową dla importera Porsche. wystarczy zobaczyć jaki % samochodów został kupiony jako nowy w salonie.
Wszyscy kombinujemy (co jest normalne) gdzie by coś kupić taniej niż u dealera i dotyczy to i aut i częsci. Druga grupa kombinuje jakby udoskonalić auto bo fabryka zrobiła za słabe
Idealny klient dla każdeo dealera to taki, którego problemem jest wybór kolorystyki samochodu i to czy wysokość raty leasingowej da się jakoś przełknąć
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 23.02.2009, 12:58 |
|
|
Zrozumiałem bardzo dobrze.
Nie myslę żebyś pochwalał taka postawę
To niestety bardzo częsty błąd w PL.
Kilka lat temu mój znajomy - bardzo kulturalny, skromny, starszy gość pojechał do salonu Mercedesa kupić nowe auto.
Sprzedawcy nie potraktowali go poważnie, na szereg konkretnych pytań odnośnie zakupu - wcisnęli mu katalog i go olali...
Zdenerwowany pojechał do innego dealera Mercedesa gdzie został cierpliwie wysłuchany i profesjonalnie obsłużony.
Po godzinie wyjechał z salonu z podpisanym zamówieniem.
Do dealera i serwisu No.1 (pomimo że ma bliżej) postanowił, że już nigdy nie zaglądnie i nikomu nie bedzie polecał.
W tym kraju rzadko kto ma świadomość, że (statystycznie) jeden niezadowolony klient, pozbawia firmy przynajmniej 10 potencjalnych...
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 23.02.2009, 13:10 |
|
|
nie pochwalam takiej postawy ale staram się ją zrozumieć.
przyzwyczaiłem się też do tego że mnie olewają mimo że kupiłem już 2 nowe prosiaki i nie mogę się obrazić bo jak będę chciał kupić kolejnego to i tak jestem skazany na odwiedzenie jakiegoś salonu. gdybym się nawet bardzo zbuntował i kupił poza PL to i tak wyląduję tu w serwisie.
jakby nie zrobić - wygrywający jest ustalony
|
|
Góra |
|
Silent
|
Napisane: 23.02.2009, 13:14 |
|
|
Panowie, w tym sezonie w salonach Porsche będzie królował Cayenne z silnikiem diesla z Audi Więc potencjalnymi klientami będą "starsi" panowie, którzy chcieli kupić SUVa z dieslem, a nie miłośnicy Porsche, Face-lifting 911, uważam za mało udany, nowa 911 wchodzi w 2011, więc mamy trochę czasu, Ps.w salonie Lellek obsługa była ok., nie byłem w garniturze ani z walizką pieniędzy Ale zaproszenia na imprezę do Krakowa Porsche VIP Party nie dostałem
|
|
Góra |
|
Vjackmax
|
Napisane: 23.02.2009, 13:16 |
|
|
Witam,
No nie Panowie, dyskusja osiąga poziom absurdu i to dlatego że to MY częściowo tłumaczymy zachowania odbiegające od standardów w biznesie.
-bo mamy mało kasy (oj, parę osób się może zaniepokoić:))
-bo sprzedaż duża (kto w ogóle na to może narzekać )
-bo nie jesteśmy grupą docelową (:lol: ) kto jak nie my, dziś...jutro... może zidentyfikować lepszą grupę potencjalnych nabywców i orędowników marki,
Kiedyś pisałem, że jest coś co się nazywa kulturą handlową/biznesową, czasem to się ma we krwi, a czasem pracują na to pokolenia...dziadek, ojciec, syn w jednej branży...
Niestety w Polsce są na to mniejsze szanse niż gdzie indziej, za to większe na to że ktoś, kiedyś sprowadził kilka TIR'ów petów lub spirolu, zarobił kasę i wymyślił sobie że będzie od tej pory biznesmenem.
Nie zadbał tylko o to żeby sobie przyswoić parę ważnych zasad.
pozdr, Jacek
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 23.02.2009, 13:17 |
|
|
|
Góra |
|
wampir
|
Napisane: 23.02.2009, 13:18 |
|
|
Marion napisał(a): - jak ktoś będzie chciał kupić nowe Porsche to pójdzie i kupi i to czy był gdzieś zaproszony nie ma znaczenia
To po co nam reklamy i caly marketing? Skoro klient i tak pojdzie i kupi co chce?
Ano wlasnie po to by sciagnac klienta. Klub mimo ze nie jest moze klientem docelowym (chociaz tu bym sie ine zgodzil, nawet kilku klientow w klubie to i tak dosyc sporo) to jest tak naprawde zywa darmowa reklama marki. A skoro klub jest oficjalny to powinien byc chociaz informowany o takich sprawach. I powtarzam - nie chodzi tu o to by zaprosic niewiadomo kogo i niewiadomo ile osob, ale oficjalne zaproszenie chociazby do prezesa klubu z racji pelnionej funkcji powinno byc.
I co z tego ze sprzedal najwiecej aut? To ze mam najwiecej klientow nie znaczy ze moge reszte olac, powinienem walczyc o kolejnych by swoja pozycje utrzymac lub umocnic.
Tak samo jak brak importerow na zlotach - staralismy sie i nas olewali - a wg mnie to nie do pomyslenia - przeciez zlot jest ogromna medialna impreza, i chcac czy nie chcac to nawet jesli wsrod kilku tys osob ktore sie przewina trafi sie 1 czy 2 kupcow to i tak jest to wg mnie duzo i warto pokazac ze importer troszczy sie nie tylko o to by skasowac za nowe auto.
Powoli jest coraz lepiej ale jeszcze nad pewnymi sprawami trzeba popracowac, bo jednak wizerunek jaki prezentuja dilerzy nie jest idealny, a chyba kazdy z nas chcialby wiedziec ze po zakupie auta nie zostanie olany.
|
|
Góra |
|
Silent
|
Napisane: 23.02.2009, 13:21 |
|
|
Jacku , u mnie w dzielnicy na szczęście "spirytusiarze" nie lubią Naszej marki tylko BMW Całe szczęście P.S. szkoda ,ze się w sobotę nie zgadaliśmy też jeździłem
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 23.02.2009, 13:23 |
|
|
Generalnie wszyscy mamy rację tylko zauważcie że olewka klienta w salonie, serwisie itp. to jest zupełnie inny temat jak mała imprezka z okazji otwarcia nowego salonu.
|
|
Góra |
|
Silent
|
Napisane: 23.02.2009, 13:24 |
|
|
MAriusz , tylko proszę nie diesla chyba, że Porsche wprowadzi Boksera Diesla
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 23.02.2009, 13:28 |
|
|
diesla, diesla, wg. mnie to do SUVa dobry wybór, tylko ten 3 litrowy może być za słaby
|
|
Góra |
|
wampir
|
Napisane: 23.02.2009, 13:29 |
|
|
Marion napisał(a): Generalnie wszyscy mamy rację tylko zauważcie że olewka klienta w salonie, serwisie itp. to jest zupełnie inny temat jak mała imprezka z okazji otwarcia nowego salonu.
Marion: w sumie to ten sam temat. Dotyczy tego samego zachowania, tylko w innej skali
Jak wytepisz podstawy zlego zachowania to i w tych wazniejszych sprawach powinno byc lepiej
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 23.02.2009, 13:31 |
|
|
Poczekaj na 4.2 - to będzie sie odpychało!
Q7 z tym motorem wyrywa asfalt.
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 23.02.2009, 13:32 |
|
|
no, bo jechałem Q7 3.0 to jakoś mnie na kolana nie rzucił
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 23.02.2009, 13:36 |
|
|
Co 8-ka to 8-ka...
Testowałem swego czasu kilka SUV-ów m.in. Q7 i ML-a z dieslem V8 - osiągi bardzo podobne i niesamowite (jak na klekoty) wrażenia (w tym akustyczne)
3.0 TDI jak i 3.2CDI to takie "oszczędne osiołki"
|
|
Góra |
|
Silent
|
Napisane: 23.02.2009, 13:41 |
|
|
3.0TDI w Q7 to słabizna, w A6 to się jakoś kula, 4.2TDi ma niesamowitego kopa, ale czy to dalej będzie Porsche,czy Audi ze zmienionym znaczkiem, chyba ,ze do kryzysu się przygotowujemy,mam nadzieję ,ze w 911 nie bedzie nigdy diesla
|
|
Góra |
|
tona
|
Napisane: 23.02.2009, 15:14 |
|
Nr klubowicza: 060
|
Marion napisał(a): nie zamierzam bronić żadnego dealera/salonu bo nawet na niektórych mam nerwy ale zauważcie że: - jak ktoś będzie chciał kupić nowe Porsche to pójdzie i kupi i to czy był gdzieś zaproszony nie ma znaczenia - jak ktoś nie chce kupić to to że go zaproszą niczego nie zmieni - gdyby chcieć zrobić imprezę dla wszystkich którzy mają lub marzą o Porsze w PL to trzebaby zaprosić conajmniej 10% obywateli - PCP wg. mnie nie jest grupą docelową dla importera Porsche. wystarczy zobaczyć jaki % samochodów został kupiony jako nowy w salonie. Wszyscy kombinujemy (co jest normalne) gdzie by coś kupić taniej niż u dealera i dotyczy to i aut i częsci. Druga grupa kombinuje jakby udoskonalić auto bo fabryka zrobiła za słabe Idealny klient dla każdeo dealera to taki, którego problemem jest wybór kolorystyki samochodu i to czy wysokość raty leasingowej da się jakoś przełknąć Noo nie do konca bym sie zgodzil; przykladem jest nasz kolega klubowy, ktory wszedl z ciekawosci do salonu Subaru i zostal...posiadaczem WRX'a Jednak 'spontany' sie przytrafiaja Madry diler nie olewa NIKOGO.!!!!
Góra |
|
|