Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20.10.2011, 10:41 

Witam. Sprzedałem swoją Carrera s i tak sobie pomyślałem ze może panamera Od dłuższego czasu śledzę ogłoszenia i zauważyłem że za podobne pieniądze można kupić turbo co 4s.
Nie miałem okazji jeździć tymi modelami . Jakie jest wasze zdanie co do eksploatacji ( jazda po mieście + trasa ) rocznie około 20tys km.
Koszty utrzymania czy rzeczywiście są tak dużo wyższe w wersji turbo ?

Z góry dzieki za opinie .

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20.10.2011, 12:20 

Nr klubowicza: 170
jezdzilem jednym i drugim modelem i jednak w osiagach jest troche roznicy, aczkolwiek 4S daje rade, w spalaniu juz nie taka tragedia, ale do oszczednych te auta nie naleza.... Turbo traci bardziej na wartosci, dlatego ceny podobne, wiec ja bym szedl w turbine....
aczkolwiek Cayenny Turbo z pierwszej generacji byly awaryjne i drogie w utrzymaniu, do tego dwie turbiny, itp.
jesli zamierzasz kupic auto na pare lat, to moze 4S byc lepszym rozwiazaniem, bo nie musisz dbac o turbiny, itp.

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.10.2011, 14:12 

Nr klubowicza: 143
Mam 4S i polecam !
Turbo trochę szybsze ale spalanie dużo większe no i późniejsze koszty utrzymania z pewnością "bolesne".
Spalanie mojego 4S jest śmiesznie niskie ... już kiedyś pisałem ile mi spala i mało kto wierzy ale prawda jest taka że NIGDY mi jeszcze nie spalił więcej jak 13,8 l/100 km !
Ostatnio na trasie wakacyjnej Krapkowice - Austria ( jazda przez kilka dni w górskich terenach TIROL ) - dalej przez Włochy do Chorwacji i z powrotem do Polski = zrobiłem jakieś 2880 km i średnie spalanie wyszło mi niewiarygodne ale prawdziwe 10,1 l/100 km !!!
Sam byłem w szoku bo nie jechałem w wyścigu "o kropelce" ;)
Znajomy ma Turbo i już3 razy był w warsztacie a spalanie powyżej 20 l/100 km to u niego norma ( ma ciężką nogę chyba ? )

Jestem MEGA zadowolony z mojego 4S !!!
POLECAM bo więcej do szczęścia na co dzień nie trzeba !! :D
A jak chcesz pojeździć hardcorowo to sobie doku jakąś inną zabawkę !

www.911classic.pl zawsze piękne 911 :)

Krzysztof

Tytuł:
PostNapisane: 20.10.2011, 14:45 

ja miałem okazję pojeździć wersją Turbo oraz 4S po lodzie i zdecydowanie 4S mi się lepiej prowadzilo, więc na starość ;-), też przymierzam się do wersji 4S...no chyba, że quattro innej firmy ;-), które sprawdzilo się po raz kolejny ostatnio w Zakopanem jak spadł śnieg.

Tytuł:
PostNapisane: 21.10.2011, 21:24 

Aż się boje napisać bo......mamy w firmie Turbo nigdy oprócz normalnego przeglądu nie był w serwisie, ma w ciagu niecalego roku zrobione 35000 km, spalanie szok trasa WAW Olsztyn z 13 i Prezes nie jedzie wolno ;) silnik to jakaś niewiarygodna plantacji atomowa, nie wiem co zrobić aby opony piszczaly na zakręcie, po prostu szok ;)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]