Witam
Mam pytanie może ktoś ma takie doświadczenie, jestem przed zmianą
płynu hamulcowego oryginalnie był Dot 4 (928 s4 rok 91) czy mogę zalać coś lepszego np. Dot 5, czy nie będzie problemów np. puchnące uszczelnienia, a może jest dobry sprawdzony produkt z grupy Dot4?
Nr klubowicza: 068
hmmm tydzien temu stanalem przed tym samym dylematem i.. wybralem dot 5.1 (1 l Ferroda dot 5.1 ok 40 zl)
dot 3/4 sa hydrogeniczne absorbuja wode - co zapobiega rdzy i przy wszelkich brakes boostach ma znaczenie, a wlasnie dot 5 z racji siliconu wode wytraca. Stad potrzeba wymianiania "zwyklego" plynu co kilka lat bo inaczej .. gotowanie wlasnie wody...
Typowego Dot 5 nie mozna w mieszac z innymi plynami.
Dot 5.1 opracowany byl z mysla o ABS, jest mniej oleisty, miesza sie z Dot 3 i Dot 4.
Wiec jesli nie spuszczasz na prawde calego plynu (remont calej instalacji, to akurat "piątki" powinienes unikac... /ma tez zwykle inny kolor niz inne plyny hamulcowe/
Wszystko zależy czy chcesz używać auta na co dzień, czy czasami poszaleć. Mając pusty układ możesz zalać co uważasz za słuszne. Do jazdy codziennej bez zbytnich szaleństw polecałbym Pentosin DOT 4 LV, jak masz czasami chęć poszaleć to proponuję Pentosin Racing Brake Fluid - ma lepsze parametry niż ATE Super Blue Racing. W sumie Pentosin jest oficjalnym dostawcą płynów dla Porsche, jeżeli jesteś zainteresowany to proszę o pw.
Na pewno zalej płynem DOT4 (w zasadzie DOT4 Plus) typu Racing.
Czy będzie to Pentosin, ATE, Motul czy Castrol to ma drugorzędne znaczenie.
Każdy z nich jest dobry.
Jedynym minusem (przez większą higroskopijność) jest konieczność częstszych wymian w stosunku do zwykłego płynu - nie co 3 lata a co rok.
MI też w PCW wymienili płyn hamulcowy bo był wymieniany dwa lata temu ale na jaki nie wiem , 4 czy 5, oryginał zalali W dziadku hamulec i sprzęgło zdecydowanie sie zmieniło na lepsze