Autor |
Wiadomość |
sylwester
|
Napisane: 30.11.2011, 20:25 |
|
|
Witam.
Zima niebawem, co prawda prosiaczek stoi w cieplym garażu, ale pod kołderką byłoby mu jak w łóżeczku.
Zatem mam pytanie; gdzie i za ile można kupić ciekawy pokrowiec na Boxstera. Mile widziany z logo, oddychajacy i łatwy w użyciu.
S.
|
|
Góra |
|
MP-GDY
|
Napisane: 1.12.2011, 10:15 |
|
|
|
Góra |
|
GrzegorzN
|
Napisane: 1.12.2011, 10:18 |
|
|
Na wstępie zaznaczę, że nie miałem nigdy pokrowca na aucie, chociaż rozważałem taki zakup.
Słyszałem jednak parę negatywnych opinii, a dotyczyły one głównie lakieru po takim przykryciu "pod kołderką". Problem podobno w tym, że kurz który znajduje się na lakierze plus delikatne ruchy "kołderki" działają jak papier ścierny.
Opinie te pochodzą od osób, które miały pojazdy na zewnątrz przykryte pokrowcem.
Chętnie wysłuchałbym opinii kogoś kto miał auto w garażu.
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 1.12.2011, 10:58 |
|
|
Nie wiem co prawda jak zachowują sie pokrowce użytkowane na zewnątrz (na taki postój bym się nie zdecydował) ale polecam przykrycie auta odpoczywającego przez zimę w garażu.
Stosuję takie rozwiązanie od ładnych kilku lat i jestem super zadowolony - na wiosnę auto wygląda jak świeżo umyte - warunkiem jest suchy garaż oraz dokładne umycie (ja także woskuję) i wysuszenie auta przed przykryciem.
|
|
Góra |
|
yoshi
|
Napisane: 1.12.2011, 12:43 |
|
|
911Bart napisał(a): Stosuję takie rozwiązanie od ładnych kilku lat i jestem super zadowolony - na wiosnę auto wygląda jak świeżo umyte - warunkiem jest suchy garaż oraz dokładne umycie (ja także woskuję) i wysuszenie auta przed przykryciem.
Bart - czy to oznacza ze nie odpalasz auta przez cala zime? czy oprocz Akumulatora nie ma to innych konsekwencji?
|
|
Góra |
|
CleanerFreak
|
Napisane: 1.12.2011, 12:45 |
|
|
Jest wiele „piżamek“ dla autek, również na polskim rynku.
Ciekawsze:
http://www.classicadditions.com/
http://www.vertar.com/caravan/
http://www.carcoon.co.uk/
Wiele piżam przetestowaliśmy. Te które są na rynku polskim odpadają. Przeważnie są zrobione z nieodpowiedniego materiału (zbyt sztywne, szorstkie) i o rysy na lakierze nie trudno.
Osobiście od lat używam Auto-Pyjama® - Satin * http://permabag.com/
Również w firmie używamy tych samych piżamek.
Nie są tanie, nie mają loga, ale są łatwe w użyciu i maksymalnie minimalizują prawdopodobieństwa porysowania lakieru na aucie.
Materiał który jest od środka nie porysuje lakieru nawet przy drobnym kurzu.
Kupiłem kiedyś oryginalne z Porsche. Wygląda sexy i ma logo, lecz nie używam:
– samemu ciężko nakładać i zdejmować
– ciasne (duże prawdopodobieństwo porysowania lakieru)
- nakładanie pokrowca na lusterka zajmuje dużo czasu
- materiał od środka znacznie gorszy aniżeli ten który używam
Dodatkowo: te z Porsche są jasne i trzeba zbyt często prać – wszystko na nich widać.
Te które używam wrzucam 2 razy w roku do pralki i po zawodach, a czarne też ładnie wyglądają.
Przed nałożeniem piżamy, a robię to (sam) systematycznie nawet gdy auto zostawiam na parę dni, usuwam kurz za pomocą Dustera (jeden mały i jeden duży) http://sklep.swissvax-detailing.pl/inde ... uster.html
Car Duster jest do usuwania kurzu, a nie brudu!
Jak auto jest brudne lepiej nie używać piżamki.
Mam nadzieję, że ewentualnie komuś te wypociny pomogą w dokonaniu właściwych zakupów – ja już dosyć frycowego zapłaciłem zanim odpowiednią znalazłem.
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 1.12.2011, 13:01 |
|
|
yoshi napisał(a): 911Bart napisał(a): Stosuję takie rozwiązanie od ładnych kilku lat i jestem super zadowolony - na wiosnę auto wygląda jak świeżo umyte - warunkiem jest suchy garaż oraz dokładne umycie (ja także woskuję) i wysuszenie auta przed przykryciem. Bart - czy to oznacza ze nie odpalasz auta przez cala zime? czy oprocz Akumulatora nie ma to innych konsekwencji?
Odpalam, odpalam.
Prawda jest taka że dla zdrowotności ogólnej, raz na jakiś czas auto powinno przejechać kilka km. do całkowitego nagrzania silnika i skrzyni, ale ja niestety takiej mozliwości nie mam - tam gdzie zimuje auto jest zazwyczaj od c...bardzo dużo śniegu...
Raz, dwa x w miesiącu odpalam i rozgrzewam auto na postoju (odchylam wtedy tylną część pokrowca)
Co do akumulatora/ów - moje motocykle śpią w ten sam sposób - jest całą zimę, non-stop podpięty pod "czuwającą" ładowarkę (był już kiedyś wątek), dodatkowo, żeby uniknąć kwadratury koła pompuję opony 0,5 bara więcej niż zaleca fabryka.
Może nie sa to idealne rozwiązania, ale póki co, rok w rok bardzo dobrze zdają egzamin.
|
|
Góra |
|
yoshi
|
Napisane: 1.12.2011, 13:17 |
|
|
CleanerFreak napisał(a): Osobiście od lat używam Auto-Pyjama® - Satin *
Witaj - którego konkretnie produktu uzywasz? przy wyborze Satin wyskakuje wiele opcji ... czy masz na mysli satin flanell MS?
- Cover-Light MS
- Extra MS
- Brushed Cotton, cream MS
- Brushed Cotton, red MS
- Satin Flanell MS
|
|
Góra |
|
CleanerFreak
|
Napisane: 1.12.2011, 14:01 |
|
|
yoshi napisał(a): CleanerFreak napisał(a): Osobiście od lat używam Auto-Pyjama® - Satin * Witaj - którego konkretnie produktu uzywasz? przy wyborze Satin wyskakuje wiele opcji ... czy masz na mysli satin flanell MS? - Cover-Light MS - Extra MS - Brushed Cotton, cream MS - Brushed Cotton, red MS - Satin Flanell MS Satin jest tylko jeden ( Satin Flanell )
MS to wielkość
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 1.12.2011, 14:05 |
|
|
a który najlepszy byłby dla 997/Carrera S ?
(ja mam jakiś polskiej firmy i zauważyłem już, że jest za sztywny moim zdaniem).
|
|
Góra |
|
CleanerFreak
|
Napisane: 1.12.2011, 14:16 |
|
|
jacekm napisał(a): a który najlepszy byłby dla 997/Carrera S ?
MS
Ale: jak ktoś ma zamiar zmienić „normalny” 997 na Turbo (MMS) lub GT3 (L), to lepiej od razu kupić większą piżamę.
Należy również napisać, że zamawia się do Cabrio. Wtenczas gratisowo otrzymuje się „specjalną matę” którą zakłada się na dach Cabrio. Później każą sobie za to ekstra płacić.
|
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 1.12.2011, 15:40 |
|
Nr klubowicza: 170
|
ja moj ladny czerwony kupilem tutaj i POLECAM !!!
http://www.kfz-schutzdecken.de
maja do prawie kazdego auta
_________________ Było 997.1 TT - 563 KM Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie
|
|
Góra |
|
CleanerFreak
|
Napisane: 1.12.2011, 16:29 |
|
|
Matschke napisał(a): ja moj ladny czerwony kupilem tutaj i POLECAM !!! http://www.kfz-schutzdecken.demaja do prawie kazdego auta Znam, sprawdzałem w Mailenwerk – nie jest zła, ale w porównaniu do którego zaproponowałem jest różnica od wewnętrznej strony.
|
|
Góra |
|
sylwester
|
Napisane: 1.12.2011, 19:46 |
|
|
Widzę że wybór 'śpioszków" na zimę do prosiaczka jest spory, trudno ogarnąć co napawdę kupić: miękkie czy twarde, goretex czy folia, obcisłe mini czy luźne maxi.... preferuję te pierwsze ... ceny też mocno zróznicowane
Mój prosiaczek zawsze parkuje w ciepłym garażu, ale garaż jest spory - czasami dzieje się w nim dużo - zatem gł. kryterium to ochrona przed kurzem. Najfajniejsze są i tak te z (jedynym słusznym) logo, ale cena za takie org. "śpiochy" trochę zniechęca.
S.
|
|
Góra |
|
TYFI911
|
Napisane: 4.12.2011, 22:44 |
|
|
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 4.12.2011, 22:47 |
|
Nr klubowicza: 170
|
Jesli indoor to polecam moj, z przesylka wyszedl 150 EUR, wiecej bym na taka szmate nie wydal, szkoda kasy... Ori najtaniej znalazlem za 1180 PLN, co jest 2x tyle, a logo Porsche nie musze miec
_________________ Było 997.1 TT - 563 KM Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie
|
|
Góra |
|
TYFI911
|
Napisane: 4.12.2011, 22:49 |
|
|
|
Góra |
|
janik1702
|
Napisane: 5.12.2011, 0:04 |
|
|
A ja tylko pragnę podziękować za wszelkie informacje które pomogły mi wybrać właściwy pokrowiec na moje youngtimery na zimę.Nie pisze które pokrowce kopiłem ale zadowolony jestem.Mądry watek pojawił się na forum we właściwym czasie.
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 5.12.2011, 0:33 |
|
Nr klubowicza: 164
|
A'propos zimowania:
Czy używacie ladowarek podlaczanych do gniazda zapalniczki?
Tez mam taka (z jedynie słusznym logo, a jakże) ale usłyszałem ze właśnie takich nie powinno się już stosować.
Zatem polecam bosch albo ctek jeśli chodzi o proste rozwiązania. Przy okazji taniej wychodzi
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 5.12.2011, 1:23 |
|
|
Jasmin napisał(a): Tez mam taka (z jedynie słusznym logo, a jakże) ale usłyszałem ze właśnie takich nie powinno się już stosować.
też taką mam
czy to znaczy że sprzedawali coś z logo Porsche co psuje Porsche? - ciekawe
|
|
Góra |
|
|