Ruszamy w drogę na Rajd Dakar! Po wielu miesiącach ciężkiej pracy, nasze Porsche oraz serwisowy DAF są gotowe do startu i ruszają w morską podróż do Arabii Saudyjskiej! Cały zespół pojawi się tam w styczniu, na kilka dni przed startem! Przed nami wspaniałe emocje!
Nr klubowicza: 804
Powodzenia !!!
Dzisiejszy Prolog był świetną rozgrzewką przed kolejnymi, długimi etapami Dakaru. Bardzo dobry dzień w wykonaniu naszych załóg! Tomek i Łukasz nie dali ponieść się emocjom i czysto przejechali pierwsze 25 kilometrów rajdu. Staszek i Michał wykonali dobrą robotę nawigacyjną! Klasyfikacja po Prologu: P40 - #737 T.Staniszewski/S.Postawka P46 - #709 Ł.Zoll/M.Zoll Dzisiejsze popołudnie poświęcimy na przygotowanie się do bardzo długich i trudnych etapów, które czekają nas w kolejnych dniach. Jutro mamy do pokonania 278 km Odcinka Specjalnego i 330 km dojazdówek. Jest co robić! Będziemy dawać gazu!
Nr klubowicza: 029
Bardzo ciepło kibicuję załogom, szczególnie braciom Zoll. Michał był przez pewien czas posiadaczem czarnej 911 po mnie, widocznej kiedyś w Legendach Motoryzacji. Czuję się "ojcem chrzestnym" jego następnej, pięknej 930, która "wyszła" z tej samej stodoły co mój były turbo-look. Trochę się przy nim (930) pózniej narobiłem Marką, chyba, zaraziłem Ciepłą sympatię i życzenia powodzenia potęguje fakt, że z braćmi Zoll konkurowałem w okręgówkach...znaczy w końcu lat 70-tych ub.wieku , rodzicami/wujkami obecnych Zuchów na Dakarze !
Cóż to był za dzień! Po ponad 600 kilometrach dotarliśmy w komplecie do mety pierwszego etapu. Organizator przygotował naprawdę trudną i zdradliwą trasę, a wielu zawodników nie ustrzegło się poważnych błędów i awarii. Nasze Porsche dojechały do biwaku bez większych problemów! Fragment trasy prowadził korytem wyschniętej rzeki, wielkie głazy i brak widocznej drogi! Tomek i Staszek zaliczyli świetny początek etapu, dojeżdżając w drugiej dziesiątce. Niestety ostatni odcinek RT okazał się bardzo trudny terenowo i trzeba było odpuścić, żeby znaleźć się na mecie. Dla Łukasza i Michała był to lekko pechowy dzień z powodu zakopania się w trudnym terenie. Po dwu godzinnej walce, udało im się ruszyć dalej w pogoń z czasem. Klasyfikacja po 1. Etapie: 🅿️2️⃣5️⃣ - #737 T.Staniszewski/S.Postawka 🅿️3️⃣6️⃣ - #709 Ł.Zoll/M.Zoll Przed nami cała noc na serwis aut i jutro z samego rana ruszamy dalej do walki. Podczas 2. Etapu będziemy mieli do przejechania 311 kilometrów Odcinka Specjalnego i 284 kilometry dojazdówek. Jutrzejszy biwak zlokalizowany będzie w AL DUWADIMI. Trzymajcie kciuki! Jesteśmy dalej w grze!
Nr klubowicza: 029
...i jeszcze jedno, czy Dakar Classic, bo chyba w tej grupie startują, jest na "pełny gwizdek" czy " na regularność"...regulaminowo? Że trzeba pędzić to inna kwestia.