Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21.04.2012, 21:03 

Przyjaciel oczekuje 4 dziecka i stoi przed decyzją wyboru samochodu. Ma do dyspozycji 4 tys. EUR, mieszka we Włoszech i tam będzie kupował samochód. Pytanie co kupić...

Auto ma mieścić 6 osób + wózek i jakieś graty, bo czasem jeździ do polski, a nie wszystko zmieści się do trumny na dach... Auto musi być jak najmniej awaryjne (wiadomo), nikt z nas nie chciałby kłopotów jadąc 2000 km jednym ciągiem. Najlepiej Diezel.

Jego propozycja to:
1. Renault Grand Espace 2003r. 2.2 D
2. Opel Zafira 2004 r.

ja nie mam pomysłu, Renault wydaje mi się awaryjny, a Zafira mała, zwłaszcza, że z tyłu jest ławka.

Może VW T4 Multuwan, ale będzie to prawie 20 letnie auto...
Jakiś Mercedes? - wydaje mi się, że diesle będą wyeksploatowane, a auto z posuniętą korozją. A co z Chrysler Grand Voyager, albo Mitsubishi Space Wagon - kompletnie nie znam tych samochodów...

POMOCY :D

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2012, 21:11 

Jeszcze tak myślę o 3 muszkieterach
Ford Galaxy
VW Sharan
Seat Alhambra

mają 7 osobnych foteli, jeden można wywalić i w jego miejsce będzie się mieścił wózek, ale który z nich będzie najlepszą propozycją?

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2012, 21:48 

Co do Grand Voyagera, to od zawsze kojarzył mi się z dwiema gwiazdkami w testach NCAP, nie wiem czy później z tym coś zrobili, ale tak było swego czasu.

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2012, 22:05 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Idealny byłby Galaxy w nowej budzie, ale jest o wiele za drogi. Z tych trzech starszych wszystko jedno, Seat i Ford będą znacznie tańsze (Alhambra była 1.9 TDI 130 KM). Voyagera i Espace bym odrzucił - za długa trasa ;) Zafira o wiele za mała.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 21.04.2012, 23:02 

niech kupi taki do którego dają zapas gumek, bo jak następnym razem trafią mu się bliźniaki do oprócz zmiany auta dojdzie mu jeszcze zmiana kategorii prawka :wink:

ja bym brał sharana

Tytuł:
PostNapisane: 22.04.2012, 9:32 

Sharan TDI tzw. "szarik" :) to najlepsza opcja.

Tytuł:
PostNapisane: 22.04.2012, 13:04 

Nr klubowicza: 143
Tylko Honda Odyssey lub Toyota Previa lub Toyota Sienna.
Bezawaryjne i bardzo wygodne Vany.

www.911classic.pl zawsze piękne 911 :)

Krzysztof

Tytuł:
PostNapisane: 22.04.2012, 16:34 

Krzysztofie - dzięki :) ale Honda jest tylko w benzynie i cena wynosi około 25 tys., nie mówię o złomach z USA czy innych rozbitkach.

Totyta Previa wygląda bardzo fajnie i jest w dieslu, ale ceny też są od około 20 tys., podobnie Sienna od 25-30

Pamiętam, jak kupowałem swoje pierwsze auto jak mieszkałem w niemczech lata temu, kolega mi powiedział - lepiej dopłacić ten tysiąc czy dwa (EUR). Niestety nie wszyscy mają taką możliwość...

Tytuł:
PostNapisane: 22.04.2012, 21:36 

Jeśli VAN to tylko Espace , wszystko inne jest tylko podróbką. Nie daj się zwieść stereotypom o awaryjności Renault (przynajmniej w temacie Espace'a, bo co do innych się nie wypowiadam) bo nijak się to ma do rzeczywistości. Problemem może być tylko kasa jaka jest na to przeznaczona, bo mając na myśli Espace w domyśle mam Espace IV, czyli ten od 2004r (a najlepiej po lifcie w 2006) , ale powoli ceny IV też już spadają.
Ja swojego mam od nowości i od listopada 2006 zrobiłem nim już prawie 150tys km i poza serwisami co 20tys km auto nie widziało mechanika.
Przy ostatnim serwisie wręcz naciskałem, aby dokładnie wszystko sprawdzili, bo aż głupio ,że ta franca nie chce się zepsuć :) , ale nic nie znaleźli.
Jak go zamówiłem , to czekałem ok 4 miesiące na odbiór i naczytałem się wtedy masę głupot w internecie na temat awaryjności, problemów z elektryką i tego, że po 30 tys km wszystko w tym aucie trzeszczy i telepie - wszystko to dzisiaj mogę między bajki włożyć .
Przestrzeń użytkowa ogromna, idealnie płaska podłoga , dowolna konfiguracja niezależnych foteli (nawet mini salonik ze stolikiem na środku można zrobić), ekonomiczny i dość żwawy diesel (w moim aktualnie na komputerze po przejechaniu bez kasowania licznika, średnie spalanie po 10tys km to 7,5l - z tego ok 70% to miasto) i wygoda jakiej nie miałem nawet w uznawanym potocznie za lepszy ML'u. Mercedesa miałem przez 8 miesięcy i pognałem "do żyda" bo nijak się miał funkcjonalnie, użytkowo i komfortowo do tej "pospolitej" renówki (o awaryjności nawet nie wspomnę).
Nie tak dawno nosiłem się z zamiarem sprzedaży (bo szósty rok to mi się już powoli nudzi ), ale jak zobaczyłem ceny to stwierdziłem , że nie będę nikomu prezentu robił. Jak mam za 25-30tys PLN sprzedać to lepiej niech stoi i się od czasu do czasu przyda jak trzeba w więcej osób pojechać lub przewieźć coś większego.
Dla większej rodziny idealny (7 miejsc , a ich liczbę można zmniejszać i zwiększać o 1 poprzez wstawienie lub wyjęcie każdego fotela indywidualnie ).
W teście NCAP pełne pięć gwiazdek (na Youtube widziałem kiedyś taki filmik jak Espace IV łamie na pół land rovera, w zderzeniu czołowo-bocznym :D ), co nie jest bez znaczenia.

Jeszcze taka uwaga:

Cytuj:
Jego propozycja to:
1. Renault Grand Espace 2003r. 2.2 D
2. Opel Zafira 2004 r.

Silniki 2.2 do Espace III nie miały dobrej opinii (obracały się panewki na wale). W E IV to 1.9DCi lub późniejszy 2.0 DCi i te silniki są bardzo ok.

Opel Zafira jest bardzo mały i bardzo , bardzo plastikowy :D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]