Do sprzedania moje 944 Celebration Edition.
Cena: 69 000 PLN
NR VIN: WP0ZZZ94ZJN420226
Szczególy w ogłoszniu:
https://autoplac.pl/oferta/porsche/944/AGvyboWSDilDo sprzedania Porsche 944 Celebration Edition (M757) w kolorze Zermatt Silver, sprzedany w lutym 1988 w Niemczech Zachodnich, zaimportowany do Polski w 2004 roku. Zakupiony przeze mnie w październiku 2019. Od początku miał być realizacją marzenia, weekendowym samochodem; wiedziałem, że będę nim mało jeździł ale potem przyszła pandemia, praca z domu, narodziny dziecka – w efekcie w 5 lat zrobiłem 6000 km. I to zasadniczo główny powód sprzedaży. Swoje się nacieszyłem ale się u mnie marnuje. Wziąłem nim udział w kilku turystycznych rajdach samochodów klasycznych (nie wyścigach, to takie rodzinne podchody samochodem na publicznych drogach z przestrzeganiem limitów prędkości), bywałem nim na Krakowskich Klasykach Nocą.
Jest w bardzo dobrym stanie, jeździ jak Porsche powinno. Silnik jest responsywny, odpala natychmiast, skrzynia biegów działa precyzyjnie i bez wysiłku, zawieszenie jest w idealnym stanie, jeździ idealnie prosto, hamulce są mocne. Ciśnienie oleju w ciepłym silniku wynosi 3,5 bara, podczas 35-stopniowej pogody i dynamicznej jazdy spada do 3 barów, chłodnica jest zawsze „chłodna”, wskaźnik jest zawsze równoległy do drogi 😊
Samochodu szukałem ponad rok, zadanie miałem trudne bo szukałem takiego „gotowego do jazdy”, nie mam czasu/zacięcia do leżenia pod samochodem. I gdy już skłaniałem się ku młodszym Boxsterom, pojechałem obejrzeć samochód „ostatniej szansy”. Auto nie było nawet nigdzie wystawione, wypatrzyłem go na forum Klubu Porsche Polska, u aktywnego członka który rozważał sprzedaż. I to okazało się strzałem w dziesiątkę. Kolega-pasjonat (z pewnością się zgodzi żebym przekazał kontakt do niego, nieraz był mi pomocny) przez 3 godziny opowiadał mi co zrobił z samochodem (lista najważniejszych rzeczy poniżej). W efekcie kupiłem Porsche, które nie wymagało ode mnie kłopotliwych napraw. Nie licząc wymiany uszczelki pod obudową wałka rozrządu (bo niewielki wyciek wyszedł jeszcze przy oględzinach auta), i przedniego simmeringu niejako przy okazji, to przez kolejne 4 lata najpoważniejsza awaria skutkowała wymianą przekaźnika pompy paliwa (bodaj 450 zł z wymianą). Drugą i chyba ostatnią awarią była pompka od spryskiwacza 😊Także jest to auto dla kogoś kto chce się cieszyć z jazdy, nie jest to projekt na długie zimowe wieczory.
Filtry i płyny wymieniane co roku. Oprócz tego wymieniłem kable zapłonowe, pompę paliwa (niepotrzebnie, zanim doszedłem do tego, że winny jest przekaźnik). Akumulator jest nowy, z kwietnia tego roku (trzy lata gwarancji) bo jednak przy okazyjnej jeździe aku miał u mnie ciężko. Filtry/płyny do wymiany na ten rok. Jeśli ktoś kupi szybko to będzie miał okazję wymienić sam, niektórzy lubią tą pewność, że jak wymienili sami to na pewno jest wymienione 😊
Lakierniczo stan był dobry, ale każdy element miał jakąś skazę więc na początku miały być „poprawki lakiernicze” a w zasadzie została pomalowana większa część auta (w tym zrobione progi, mam zdjęcia, także jest wolny od pierwszych oznak rdzy). Gdyby ktoś chciał mieć perfect lakier na całym samochodzie to został zderzak tył, pas tył i zderzak przód. [Aktualizacja 25.04 - ktoś pozazdrościł ładnego lakieru... i na tylnym nadkolu pojawiła się 15cm rysa, obniżam zatem cenę w ogłoszeniu o 1500zł.]
Samochód garażowany, nie jeżdżony przeze mnie zimą, czy raczej nie jeżdżony po soli, mam jeden komplet kół na letnich oponach. Przez krótkie ataki zimy stał z odłączonym akumulatorem. „Wietrzony” regularnie jak temperatura przekraczała 5 stopni.
Przegląd ważny do 12 czerwca, badanie przechodzi corocznie bez problemów. OC w UNIQA do 23 lipca, koszt OC to ok. 400 zł (wspominam bo jest to dla ludzi często zaskoczeniem).
Zgadzam się na oględziny pojazdu w dowolnym serwisie, stacji diagnostycznej, oczywiście na koszt zainteresowanego.
Przebieg aktualnie ok. 305 tyś. km. Wszystko wskazuje na to, że prawdziwy, w przeciwieństwie do większości tych aut sprowadzonych do Polski, zwłaszcza pierwszej serii gdzie licznik wyskalowany jest do 100 tyś. Potwierdzone przebiegi wyglądają tak:
07.03.1988 947
23.06.1989 19 499
17.07.1992 44 565
11.10.1993 60 389
09.03.1995 75 109
19.03.1998 104 293
14.01.2007 ~180 000
17.01.2014 261 305
09.06.2014 261 933
10.09.2014 262 024
05.06.2015 262 926
27.05.2016 263 634
21.10.2016 265 000
26.05.2017 270 774
26.05.2018 283 448
16.08.2018 288 759
24.05.2019 295 107
22.11.2019 298 900
25.05.2020 299 982
25.05.2021 301 943
06.06.2022 303 909
12.06.2023 304 909
03.07.2024 305 070
Wersję 944 Celebration Edition wyprodukowano z okazji 100-tysięcznego Porsche 944 jakie zjechało z linii produkcyjnej w Neckarsulm. Dostępne były dwa różne lakiery: Zermatt Silver i Satin Black. Produkcja wersji srebrnej: 100 do Niemiec Zachodnich, 250 do USA, 157 na resztę świata. Charakteryzowały je m.in.: zintegrowane światła przeciwmgielne z przodu, wycieraczka tylnej szyby, koła przednie: 16-calowe tarcze „telefony” 7J z oponami 205/55VR16, koła tylne: 16-calowe tarcze „telefony” 8J z oponami 225/50VR16 (16-calowe są dużo bardziej poszukiwane niż powszechnie występujące 15’ki), materiałowa tapicerka w kratę (tkanina „Studio”), tutaj zamieniona jeszcze w Niemczech na bardziej cenioną czarną skórę „PORSCHE scripted”.
Historia serwisowa poprzedniego właściciela, potwierdzona fakturami i wyciągiem z serwisu PorschePana (mogę wysłać na maila) - całkowity koszt 56 000 PLN. Zasada jest taka, że wymiana oleju i filtra powietrza co 5000km, geometria co roku, naprawa wszystkiego, bez kompromisów. Poprzedni właściciel i ja używamy Mobil 1 5W50.
2019:
• koła („telefony”) przemalowane, nakrętki ręcznie, opony Pilot Sport 4 z przodu
• geometria zawieszenia
• prawe tylne łożysko kół
• mechanizm dźwigni zmiany biegów
• nowa przednia szyba SEKURIT, montaż szyby 944.2 jest skomplikowany, została prawidłowo zamontowana przez doświadczonych mechaników - stara była zmęczona i porysowana
• nowa pompa kierownicy
Modyfikacje, które znacznie poprawiają 944, ale można je cofnąć, dodaję oryginalne części:
• jedyny słuszny do 944 quickshifter (z 944 S2) - zachowałem widełki OEM
• Chip MaxHP, to jedyne prawdziwe chip DME dla 944, są współtworzone przez zmarłego Russella Berry’ego i Lindsey Racing, zachowałem OEM DME
• Throttle Response Cam - zachowałem OEM response cam, czyni reakcję u gazu liniową
• Pełny układ wydechowy DANSK i nowe uchwyty montażowe
2018:
• geometria zawieszenia
• rozrząd silnika (pasek, napinacz, wszystko co ma być wymienione)
• regulator prędkości wentylatora wentylacji
• uszczelka pokrywy zaworów (ta z 2016 roku pękła)
• uszczelki kolektora wydechowego
• uszczelka herbu Porsche
• uszczelka komory silnika
• uszczelka tylnej klapy
• uszczelka dźwigni zmiany biegów
• uszczelki tylnych świateł (zainstalowane na nowo przy użyciu nowych uszczelek do montażu)
• uszczelka odpływu pod kołem zapasowym
• lewy półwał
2017:
• nowe kołki tylnej klapy i regulacja klapy
• wszystkie nowe gumowe węże paliwowe w komorze silnika
• pasywny system gaszenia pożarów Blaze Cut (zobacz na YouTube)
• tłumik ciśnienia paliwa
• regulator ciśnienia paliwa
• części do remontu skrzyni biegów (dużo łożysk, synchronizatorów, wszystkie uszczelki)
• łożyska dyferencjału
• oczyszczony i pomalowany
• lewe przednie łożysko kół
• nowy akumulator
• siłowniki pokrywy
• termostat chłodnicy (drugi, który wyłącza chłodnicę po wystarczającym schłodzeniu wody po wyłączeniu silnika)
• wałek przegubowy układu kierowniczego
• mechanizm dźwigni hamulca ręcznego i jego regulacja (w kabinie)
• mocowania stabilizatora przedniego
2016:
• Kupiony przy przebiegu 264 000 km
• Remont silnika, w tym:
• wałek rozrządu
• łożyska główne
• łożyska wałka rozrządu
• rura ssąca oleju
• wszystkie uszczelki (nie tylko silnika, na przykład uszczelka miski olejowej)
• płyny (olej silnikowy, płyn chłodniczy, ATF)
• świecie zapłonowe
• pasek wału wyważającego, pasek rozrządu, pasek pomocniczy
• uszczelki zaworów
• więcej drobnych części
• regeneracja koła zamachowego
• radio Continental/VDO TR-7412 z Bluetooth, które idealnie pasuje do tej deski rozdzielczej
• zbiornik płynu do spryskiwaczy
• pasek zbiornika paliwa
• nowe tylne opony Bridgestone Potenza S02 N3 homologowane przez Porsche (przód miał 2000km i został kupiony w 2014 roku)
• mocowania dywaników LOXX
• roleta bagażnika
• oczyszczone odpływy wody
• geometria zawieszenia
• jeden z przewodów hamulcowych z przodu był zatkany, został wymieniony
Wszystko oprócz restauracji skrzyni biegów zostało wykonane w warsztacie PorschePana - renomowanym warsztacie specjalizującym się w Porsche w Polsce. Skrzynia biegów została odrestaurowana w VW Dobrucki.