Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19.11.2013, 15:15 

Czas leci nieubłaganie i wkrótce mina dwa lata od dnia w którym zostałem posiadaczem mojego Boxstera. Choć na początku miałem pewnego kaca moralnego i wątpliwości czy dobrze robię kupując to auto, to z perspektywy czasu muszę powiedzieć, że była to naprawdę słuszna decyzja i jestem z niej w 100 % zadowolony :)Ale nie o tym chciałem pisać :) Ponieważ naprawdę sporo kilometrów i czasu spędzam tym autem na torze, zacząłem się zastanawiać nad przedłużeniem gwarancji. Po zasięgnięciu informacji i przeanalizowaniu kosztów zdecydowałem się na przedłużenie jej od razu na dwa lata. Wczoraj Boxik przeszedł za jednym zamachem przegląd po 2 latach i przegląd kwalifikujący do Porsche Approved. Przegląd 2 letni wypadł cenowo naprawdę przyzwoicie, bo robocizna kosztowała niecałe 900 pln brutto. Przegląd do Approved (kontrola 111 punktów w aucie) kosztuje około 1000 pln (zależy od aktualnego kursu euro), w obowiązkowym pakiecie jest też assistance za ca 900 pln. Właściwe przedłużenie gwarancji, a dokładniej mówiąc ubezpieczenie przedłużenia gwarancji kosztuje w przypadku Boxstera 815 euro rocznie. Czyli podsumowując - opłaty obowiązkowe za "przedłużenie gwarancji" na 24 miesiące to w sumie ca 8715 pln. W przeliczeniu na dzień daje to oszałamiającą kwotę 11,98 pln dziennie :) Jak dla mnie to cena do zaakceptowania za spokój i niewsłuchiwanie się codziennie czy silnik może brzmi dziś jakoś dziwnie ... :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2013, 15:23 

Nr klubowicza: 694
Też miałem dylemat i też jestem zadowolony. Mimo, że pewnie mam starszego Boxa niż Twój... ;)
Co do ceny za dodatkowe ubezpieczenie - jak dla mnie jest jednak chora…
Ale rozumiem, że Tobie odpowiada.

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2013, 15:42 

rafie napisał(a):
Co do ceny za dodatkowe ubezpieczenie - jak dla mnie jest jednak chora…
Ale rozumiem, że Tobie odpowiada.

Zależy od tego jak na nią spojrzeć. To jest jak AC - jak się nic nie stanie, to są to w zasadzie wyrzucone pieniądze. Ale jak przyjdzie co do czego, to specjalnie wiele z kwotą 9 tys nie zwojuję. Wystarczy dobra awaria silnika czy PDK, czy zniszczenie mechanizmu dachu lub PCM. Przeszukiwałem sobie e-bay wczesniej i:

silniki 3,4 DFI praktycznie tam nie wystepują, jeśli już są to cena za używany w niewiadomym tak naprawdę stanie wynosi w przeliczeniu ca 25 tys pln
Cena nowego, to pewnie taka sama kwota, ale wyrażona w euro.

skrzynia PDK używana ca 5 tys euro

i można to mnożyć.

A ponieważ nie palę, to mogę przyjąć, że codziennie zaoszczędzam 15 pln na papierosach :lol: i już się wszystko bilansuje :lol:

A tak na poważnie - gdybym bujał się boxem tylko po drogach, to może bym sobie odpuścił. Ale sporo czasu spędzam na torze, a tam jak wiadomo obciążenia materiału są sporo większe. Więc taka cena spokoju jest dla mnie do przyjęcia.

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2013, 20:54 

Czyli rozumiem, ze takowa gwarancja obejmuje nie tylko "zwykle" uzytkowanie auta, ale rowniez sytuacje rajdowo-wyscigowe. Jesli tak, to bardzo ciekawa oferta, bo zwykle wszelkie gwarancje i ubezpieczenia maja dosyc duzo ograniczen, rowniez odnosnie sposobu uzytkowania...

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2013, 21:03 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
jczar napisał(a):
Czyli rozumiem, ze takowa gwarancja obejmuje nie tylko "zwykle" uzytkowanie auta, ale rowniez sytuacje rajdowo-wyscigowe. Jesli tak, to bardzo ciekawa oferta, bo zwykle wszelkie gwarancje i ubezpieczenia maja dosyc duzo ograniczen, rowniez odnosnie sposobu uzytkowania...

W serwisie BMW tylko cieszą się, gdy ktoś intensywnie korzysta z auta objetego programem serwisowym, ponieważ wiecej zarabiają na takim kliencie. Jeden z kolegów pięknie z tego korzysta na torze, a w serwisie wymieniają mu z radością klocki, tarcze, olej itp co niecałe 10 tys km :twisted: Widocznie nie ma skutecznych ograniczeń użytkowania auta w warunkach nie-zwykłych.

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2013, 21:06 

Nr klubowicza: 170
No ja placilem 8100 PLN za rok w mojej turbinie....

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2013, 22:13 

Witam,

tez mam ten dylemat bo konczy mi się 2 letnia fabryczna gwarancja ale analizując wszystkie zapisy w regulaminie które mi dostarczyło PCK mam pewne wątpliwosci . Jest cała masa obwarowań oraz elementów które mimo wszystko nie podlegają gwarancji .
Nie odpowidają za przegrzanie silnika oraz za szkody powstałe np podczas ostrzejszej jazdy .
Gwarancji nie podlega katalizator, niektóre elementy zawieszenia jakies uszczeliacze, uszczelki drzwi, kable i cała lista którą jutro tutaj dopiszę.
Uważam, że gwarancja powinna obejmowac wszystko oprócz elementów typowo eksploatacyjnych jak klocki, tarcze itp.
Nie rozumiem też dlaczego cena gwarancji dla Carrery S w niemczech to 1450 euro , w naszym pięknym kraju 8200 PLN.

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2013, 22:48 

Nr klubowicza: 273
Marek 991 napisał(a):
Witam,

tez mam ten dylemat bo konczy mi się 2 letnia fabryczna gwarancja ale analizując wszystkie zapisy w regulaminie które mi dostarczyło PCK mam pewne wątpliwosci . Jest cała masa obwarowań oraz elementów które mimo wszystko nie podlegają gwarancji .
Nie odpowidają za przegrzanie silnika oraz za szkody powstałe np podczas ostrzejszej jazdy .
Gwarancji nie podlega katalizator, niektóre elementy zawieszenia jakies uszczeliacze, uszczelki drzwi, kable i cała lista którą jutro tutaj dopiszę.
Uważam, że gwarancja powinna obejmowac wszystko oprócz elementów typowo eksploatacyjnych jak klocki, tarcze itp.
Nie rozumiem też dlaczego cena gwarancji dla Carrery S w niemczech to 1450 euro , w naszym pięknym kraju 8200 PLN.

Ja posiadam i nawet bym się nie zastanwiał:)też miałem pewne wątpliwości ale powiem jedno 'działa'i koszt w PCK jest niższy jeśli dochodzi do skutku.
Do 1450 euro dolicz koszt przeglądu kwalifikujący sprawność samochodu do gwarancji razem ok.8tyś ale przy dwóch latach wychodzi taniej ok.11-13tyś zależy od kursu euro i małych pertraktacji:)

chudy

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2013, 22:59 

Nr klubowicza: 318
Rownież posiadam i po ostatniej przygodzie na Poznaniu chyba bede przedłużal zawsze;)
Obsługa Porsche assistance i potem naprawa w PCP na 5+

Tytuł:
PostNapisane: 19.11.2013, 23:14 

Przegląd do gwarancji jest juz zawarty w cenie 1450 eur ( konkretnie w Dresden) .
Macie rację , od razu na dwa lata powinno byc taniej, a mam zamiar jeździć moją Carrerką jescze długo, długo :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.11.2013, 10:44 

jczar napisał(a):

Nie no - używanie w wyścigach i rajdach jest oczywiście wyłączone. Na TPTD bierzemy udział w szkoleniach z jazdy przecież :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.11.2013, 11:34 

Modne ostatnio szkolenia z ECO driving, SAFE driving i DEFENSIVE driving :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 20.11.2013, 11:36 

Te elemty nie podlegają gwarancji
szkody powstające w skutek starzenia sie i naturalnego zużycia
katalizator , świece zapłonowe , pasek klinowy, pierścienie uszczelniające wałek przegubowy, synchronizator, blokada mechanizmu różnicowego, sprzęgło włącznie z łożyskiem oporowym , osłony gumowe, amortyzatory, opony, układ uszczelniania opon, łożyska kół, zbiornik wyrównawczy PDCC, okładziny hamulcowe, tarcze hamulcowe , wszelkie wyposażenie oświetleniowe, z wyłączeniem lamp ksenonowych oraz LED, bezpieczniki, akumulatory, pióra wycieraczek, wszystkie filtry, węże, płyny, oleje oraz smary

Tytuł:
PostNapisane: 20.11.2013, 11:55 

Jeszcze nie widziałem auta które uległo awarii na jakimś szkoleniu czy imprezie torowej ...

Tytuł:
PostNapisane: 20.11.2013, 17:14 

a ja widzialem

Tytuł:
PostNapisane: 20.11.2013, 18:28 

zibi911 napisał(a):
a ja widzialem

Wydawało Ci się :lol: przypomnij sobie dobrze :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 20.11.2013, 21:27 

Widzialem,nawet poczułem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20.11.2013, 21:54 

Dla mnie poczucie bezpieczenstwa w postaci dodatkowej gwarancji jest naprawde sporo warte. Mam je we wszytskich pozostalych autach z wyjatkiem Caymana ( ze wzgledu na wiek) .Tak jak napisal Tomek, nie przejmujesz sie zadnym dziwnym dzwiekiem, klekotem itp. Ale to musi miec swoją cene.

Poza tym Panowie, Tomek, chlopak z Poznania, na pewno dobrze to policzył :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.11.2013, 14:02 

uluś napisał(a):
Dla mnie poczucie bezpieczenstwa w postaci dodatkowej gwarancji jest naprawde sporo warte. Mam je we wszytskich pozostalych autach z wyjatkiem Caymana ( ze wzgledu na wiek) .Tak jak napisal Tomek, nie przejmujesz sie zadnym dziwnym dzwiekiem, klekotem itp. Ale to musi miec swoją cene.

Poza tym Panowie, Tomek, chlopak z Poznania, na pewno dobrze to policzył :)

:lol: Muszę przyznać, że najbardziej do mnie trafił argument, że zaledwie 12 pln dziennie mnie to kosztuje, bo nad wydaniem takiej kwoty raczej nikt się specjalnie nie zastanawia :) Fakt, trzeba jednorazowo wyłożyć całość, ale przełknąłem tą żabę i przez kolejne 730 dni jeden niepokój wewnętrzny mniej :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 14.12.2013, 10:30 

Zdecydowanie polecam wykupic od razu na 2 lata. Wyszło ok 12.600 PLN (wraz ze sprawdzeniem 111 punktów do gwarabcji ) co ma sens. Zaoszczędziłem też na drodze do niemiec i całość z FV mozna dać w koszt firmy. Mimo znikomego przebiegu ŚPIĘ SPOKOJNIE :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]