Autor |
Wiadomość |
TomRS
|
Napisane: 19.11.2013, 15:15 |
|
|
Czas leci nieubłaganie i wkrótce mina dwa lata od dnia w którym zostałem posiadaczem mojego Boxstera. Choć na początku miałem pewnego kaca moralnego i wątpliwości czy dobrze robię kupując to auto, to z perspektywy czasu muszę powiedzieć, że była to naprawdę słuszna decyzja i jestem z niej w 100 % zadowolony Ale nie o tym chciałem pisać Ponieważ naprawdę sporo kilometrów i czasu spędzam tym autem na torze, zacząłem się zastanawiać nad przedłużeniem gwarancji. Po zasięgnięciu informacji i przeanalizowaniu kosztów zdecydowałem się na przedłużenie jej od razu na dwa lata. Wczoraj Boxik przeszedł za jednym zamachem przegląd po 2 latach i przegląd kwalifikujący do Porsche Approved. Przegląd 2 letni wypadł cenowo naprawdę przyzwoicie, bo robocizna kosztowała niecałe 900 pln brutto. Przegląd do Approved (kontrola 111 punktów w aucie) kosztuje około 1000 pln (zależy od aktualnego kursu euro), w obowiązkowym pakiecie jest też assistance za ca 900 pln. Właściwe przedłużenie gwarancji, a dokładniej mówiąc ubezpieczenie przedłużenia gwarancji kosztuje w przypadku Boxstera 815 euro rocznie. Czyli podsumowując - opłaty obowiązkowe za "przedłużenie gwarancji" na 24 miesiące to w sumie ca 8715 pln. W przeliczeniu na dzień daje to oszałamiającą kwotę 11,98 pln dziennie Jak dla mnie to cena do zaakceptowania za spokój i niewsłuchiwanie się codziennie czy silnik może brzmi dziś jakoś dziwnie ...
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 19.11.2013, 15:23 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
Też miałem dylemat i też jestem zadowolony. Mimo, że pewnie mam starszego Boxa niż Twój...
Co do ceny za dodatkowe ubezpieczenie - jak dla mnie jest jednak chora…
Ale rozumiem, że Tobie odpowiada.
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 19.11.2013, 15:42 |
|
|
rafie napisał(a): Co do ceny za dodatkowe ubezpieczenie - jak dla mnie jest jednak chora… Ale rozumiem, że Tobie odpowiada.
Zależy od tego jak na nią spojrzeć. To jest jak AC - jak się nic nie stanie, to są to w zasadzie wyrzucone pieniądze. Ale jak przyjdzie co do czego, to specjalnie wiele z kwotą 9 tys nie zwojuję. Wystarczy dobra awaria silnika czy PDK, czy zniszczenie mechanizmu dachu lub PCM. Przeszukiwałem sobie e-bay wczesniej i:
silniki 3,4 DFI praktycznie tam nie wystepują, jeśli już są to cena za używany w niewiadomym tak naprawdę stanie wynosi w przeliczeniu ca 25 tys pln
Cena nowego, to pewnie taka sama kwota, ale wyrażona w euro.
skrzynia PDK używana ca 5 tys euro
i można to mnożyć.
A ponieważ nie palę, to mogę przyjąć, że codziennie zaoszczędzam 15 pln na papierosach i już się wszystko bilansuje
A tak na poważnie - gdybym bujał się boxem tylko po drogach, to może bym sobie odpuścił. Ale sporo czasu spędzam na torze, a tam jak wiadomo obciążenia materiału są sporo większe. Więc taka cena spokoju jest dla mnie do przyjęcia.
|
|
Góra |
|
jczar
|
Napisane: 19.11.2013, 20:54 |
|
|
Czyli rozumiem, ze takowa gwarancja obejmuje nie tylko "zwykle" uzytkowanie auta, ale rowniez sytuacje rajdowo-wyscigowe. Jesli tak, to bardzo ciekawa oferta, bo zwykle wszelkie gwarancje i ubezpieczenia maja dosyc duzo ograniczen, rowniez odnosnie sposobu uzytkowania...
|
|
Góra |
|
BT
|
Napisane: 19.11.2013, 21:03 |
|
Klubowicz |
|
Nr klubowicza: 258
|
jczar napisał(a): Czyli rozumiem, ze takowa gwarancja obejmuje nie tylko "zwykle" uzytkowanie auta, ale rowniez sytuacje rajdowo-wyscigowe. Jesli tak, to bardzo ciekawa oferta, bo zwykle wszelkie gwarancje i ubezpieczenia maja dosyc duzo ograniczen, rowniez odnosnie sposobu uzytkowania...
W serwisie BMW tylko cieszą się, gdy ktoś intensywnie korzysta z auta objetego programem serwisowym, ponieważ wiecej zarabiają na takim kliencie. Jeden z kolegów pięknie z tego korzysta na torze, a w serwisie wymieniają mu z radością klocki, tarcze, olej itp co niecałe 10 tys km Widocznie nie ma skutecznych ograniczeń użytkowania auta w warunkach nie-zwykłych.
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 19.11.2013, 21:06 |
|
Nr klubowicza: 170
|
No ja placilem 8100 PLN za rok w mojej turbinie....
_________________ Było 997.1 TT - 563 KM Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie
|
|
Góra |
|
Marek 991
|
Napisane: 19.11.2013, 22:13 |
|
|
Witam,
tez mam ten dylemat bo konczy mi się 2 letnia fabryczna gwarancja ale analizując wszystkie zapisy w regulaminie które mi dostarczyło PCK mam pewne wątpliwosci . Jest cała masa obwarowań oraz elementów które mimo wszystko nie podlegają gwarancji .
Nie odpowidają za przegrzanie silnika oraz za szkody powstałe np podczas ostrzejszej jazdy .
Gwarancji nie podlega katalizator, niektóre elementy zawieszenia jakies uszczeliacze, uszczelki drzwi, kable i cała lista którą jutro tutaj dopiszę.
Uważam, że gwarancja powinna obejmowac wszystko oprócz elementów typowo eksploatacyjnych jak klocki, tarcze itp.
Nie rozumiem też dlaczego cena gwarancji dla Carrery S w niemczech to 1450 euro , w naszym pięknym kraju 8200 PLN.
|
|
Góra |
|
chudy
|
Napisane: 19.11.2013, 22:48 |
|
Nr klubowicza: 273
|
Marek 991 napisał(a): Witam,
tez mam ten dylemat bo konczy mi się 2 letnia fabryczna gwarancja ale analizując wszystkie zapisy w regulaminie które mi dostarczyło PCK mam pewne wątpliwosci . Jest cała masa obwarowań oraz elementów które mimo wszystko nie podlegają gwarancji . Nie odpowidają za przegrzanie silnika oraz za szkody powstałe np podczas ostrzejszej jazdy . Gwarancji nie podlega katalizator, niektóre elementy zawieszenia jakies uszczeliacze, uszczelki drzwi, kable i cała lista którą jutro tutaj dopiszę. Uważam, że gwarancja powinna obejmowac wszystko oprócz elementów typowo eksploatacyjnych jak klocki, tarcze itp. Nie rozumiem też dlaczego cena gwarancji dla Carrery S w niemczech to 1450 euro , w naszym pięknym kraju 8200 PLN.
Ja posiadam i nawet bym się nie zastanwiał:)też miałem pewne wątpliwości ale powiem jedno 'działa'i koszt w PCK jest niższy jeśli dochodzi do skutku.
Do 1450 euro dolicz koszt przeglądu kwalifikujący sprawność samochodu do gwarancji razem ok.8tyś ale przy dwóch latach wychodzi taniej ok.11-13tyś zależy od kursu euro i małych pertraktacji:)
Góra |
|
zibi911
|
Napisane: 19.11.2013, 22:59 |
|
Dołączył: 23.02.2008 Posty: 865 Lokalizacja: Drammen/Wadowice
Nr klubowicza: 318
|
Rownież posiadam i po ostatniej przygodzie na Poznaniu chyba bede przedłużal zawsze;)
Obsługa Porsche assistance i potem naprawa w PCP na 5+
|
|
Góra |
|
Marek 991
|
Napisane: 19.11.2013, 23:14 |
|
|
Przegląd do gwarancji jest juz zawarty w cenie 1450 eur ( konkretnie w Dresden) .
Macie rację , od razu na dwa lata powinno byc taniej, a mam zamiar jeździć moją Carrerką jescze długo, długo
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 20.11.2013, 10:44 |
|
|
jczar napisał(a): Czyli rozumiem, ze takowa gwarancja obejmuje nie tylko "zwykle" uzytkowanie auta, ale rowniez sytuacje rajdowo-wyscigowe. Jesli tak, to bardzo ciekawa oferta, bo zwykle wszelkie gwarancje i ubezpieczenia maja dosyc duzo ograniczen, rowniez odnosnie sposobu uzytkowania...
Nie no - używanie w wyścigach i rajdach jest oczywiście wyłączone. Na TPTD bierzemy udział w szkoleniach z jazdy przecież
|
|
Góra |
|
Mironi
|
Napisane: 20.11.2013, 11:34 |
|
|
Modne ostatnio szkolenia z ECO driving, SAFE driving i DEFENSIVE driving
|
|
Góra |
|
Marek 991
|
Napisane: 20.11.2013, 11:36 |
|
|
Te elemty nie podlegają gwarancji
szkody powstające w skutek starzenia sie i naturalnego zużycia
katalizator , świece zapłonowe , pasek klinowy, pierścienie uszczelniające wałek przegubowy, synchronizator, blokada mechanizmu różnicowego, sprzęgło włącznie z łożyskiem oporowym , osłony gumowe, amortyzatory, opony, układ uszczelniania opon, łożyska kół, zbiornik wyrównawczy PDCC, okładziny hamulcowe, tarcze hamulcowe , wszelkie wyposażenie oświetleniowe, z wyłączeniem lamp ksenonowych oraz LED, bezpieczniki, akumulatory, pióra wycieraczek, wszystkie filtry, węże, płyny, oleje oraz smary
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 20.11.2013, 11:55 |
|
|
Jeszcze nie widziałem auta które uległo awarii na jakimś szkoleniu czy imprezie torowej ...
|
|
Góra |
|
zibi911
|
Napisane: 20.11.2013, 17:14 |
|
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 20.11.2013, 18:28 |
|
|
zibi911 napisał(a): a ja widzialem
Wydawało Ci się przypomnij sobie dobrze
|
|
Góra |
|
zibi911
|
Napisane: 20.11.2013, 21:27 |
|
|
Widzialem,nawet poczułem
|
|
Góra |
|
uluś
|
Napisane: 20.11.2013, 21:54 |
|
|
Dla mnie poczucie bezpieczenstwa w postaci dodatkowej gwarancji jest naprawde sporo warte. Mam je we wszytskich pozostalych autach z wyjatkiem Caymana ( ze wzgledu na wiek) .Tak jak napisal Tomek, nie przejmujesz sie zadnym dziwnym dzwiekiem, klekotem itp. Ale to musi miec swoją cene.
Poza tym Panowie, Tomek, chlopak z Poznania, na pewno dobrze to policzył
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 21.11.2013, 14:02 |
|
|
uluś napisał(a): Dla mnie poczucie bezpieczenstwa w postaci dodatkowej gwarancji jest naprawde sporo warte. Mam je we wszytskich pozostalych autach z wyjatkiem Caymana ( ze wzgledu na wiek) .Tak jak napisal Tomek, nie przejmujesz sie zadnym dziwnym dzwiekiem, klekotem itp. Ale to musi miec swoją cene. Poza tym Panowie, Tomek, chlopak z Poznania, na pewno dobrze to policzył
Muszę przyznać, że najbardziej do mnie trafił argument, że zaledwie 12 pln dziennie mnie to kosztuje, bo nad wydaniem takiej kwoty raczej nikt się specjalnie nie zastanawia Fakt, trzeba jednorazowo wyłożyć całość, ale przełknąłem tą żabę i przez kolejne 730 dni jeden niepokój wewnętrzny mniej
|
|
Góra |
|
Marek 991
|
Napisane: 14.12.2013, 10:30 |
|
|
Zdecydowanie polecam wykupic od razu na 2 lata. Wyszło ok 12.600 PLN (wraz ze sprawdzeniem 111 punktów do gwarabcji ) co ma sens. Zaoszczędziłem też na drodze do niemiec i całość z FV mozna dać w koszt firmy. Mimo znikomego przebiegu ŚPIĘ SPOKOJNIE
|
|
Góra |
|
|