Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10.10.2018, 20:11 

Czesc. Probowalem szukac odpowiedzi na to pytanie u nas na forum a takze na forum w stanach ale odpowiedzi sa dla mnie troche dziwne wiec zapytam Was - do czego sluzy mala pomaranczowa dioda w lampce oswietlenia wnetrza kabiny w Boxsterze 986? Wymienialem dzis zarowke i przypadkowo po zdjeciu oslony lampki ukazala mi sie owa dioda w miejscu symetrycznym po lewej jak jest przycisk uruchamiania swiatla. Obok niej jest maly przycisk, ktory przy zamknietej lampce mozna wcisnac jedynie czyms w rodzaju malego srubokretu lub drucika. Oczywiscie z ciekawosci wcisnalem ten przycisk i zapalila sie wlasnie ta dioda obok na pomaranczowo. No i tak swieci sobie. Nie katapultowalo mnie, samochod nie zmienil sie w 996 ani nie uruchomilo sie ukryte turbo (a szkoda) wiec nie wiem o co z tym chodzi. Bede zobowiazany za pomoc.

PostNapisane: 11.10.2018, 7:57 

Hej,
Też byłem ciekaw jak ją odkryłem u siebie. Jest to nocne oświetlenie lewarka zmiany biegów i tej części konsoli i jest fajnym rozwiązaniem na nocne jazdy z zamkniętym dachem.

PostNapisane: 11.10.2018, 8:15 

Naprawde jest to nocne oswietlenie lewarka? Dlaczego zatem zeby je uruchomic trzeba uzywac drucika? Malo pomocne to w nocy. A palcem tego nie wcisniesz imho. Na forach USA znalazlem tez informacje, ze jest to ponoc lampa przypominajaca o otwartych drzwiach w ciemnym garazu i rzekomo gasnie po zamknieciu drzwi ale nie moglem tego dojrzec bo w moim garazu jest swiatlo.
Ktos tez gdzies wymyslil, ze jest to kontrolka naladowania akumulatora. Takze wersji bylo kilka i nadal nie wiem, ktora jest prawdziwa.

PostNapisane: 11.10.2018, 9:37 

Nr klubowicza: 694
:D

To jest element oświetlenia. Oświetla konsolę i lewarek zmiany biegów w nocy w trakcie jazdy. Druga część tego elementu mieści się w uchwycie zamka drzwi - mała dioda jest wycelowana w zamek stacyjki. Wszystko dla wygody użytkownika :)
Zgaś sobie światło w garażu (albo w jakimś ciemnym lesie), wsiądź do samochodu i zobacz, że masz delikatnie podświetlone te rejony auta. Jak wyciągniesz dłoń, to zobaczysz, że jest delikatnie podświetlona.
Podświetlenie stacyjki można zaobserwować stając obok auta przed lusterkiem kierowcy i zaglądając jakby do kieszeni drzwi w środku (zamkniętych). Jeśli auto nie jest zamknięte alarmem, widać jak dioda świeci :wink:

ROADSTER Boxster S 986

PostNapisane: 11.10.2018, 9:56 

Ok zatem sprawa wyjasniona. Diode w drzwiach widzialem, fakt. Tej na gorze do tej pory nie zauwazylem stad moje zdziwienie. NIe rozumiem tylko czemu i po co uruchamia sie ja tym malym guziczkiem schowanym w lampce. Czy oznacza to, ze tez w taki sposob sie go dezaktywuje czy to automatyczne??

PostNapisane: 11.10.2018, 15:46 

Nr klubowicza: 694
Ja nigdy nie używałem żadnego guziczka, ponieważ nie musiałem...
Po otwarciu samochodu z pilota diody powinny się zapalić. Po odpaleniu fury (dioda pomaga żeby trafić kluczem do stacyjki, druga pomaga trafić ręką w gałkę zmiany biegów :wink: ) albo gasną (jak nie używasz świateł) albo świecą (jak masz włączone światła).
Być może guziczek służy do wymuszenia włączenia wtedy kiedy ma nie świecić, nie wiem...
Muszę się temu przyjrzeć przy najbliższej okazji :D

ROADSTER Boxster S 986

PostNapisane: 28.05.2019, 14:15 

Odgrzewane kotleta...

Posiadam u siebie oświetlenie najstarszego typu, jak poniżej. Bez diody LED.
Załącznik:
Screenshot_20190528_140316.jpg

Czy kupując samą lampkę jak niżej (98663205310/98663205300) będzie ona pasować do modułu starego typu...i swiecić? :wink:
Załącznik:
Screenshot_20190528_140618.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 29.05.2019, 20:05 

Jeśli się nie mylę to to podświetlenie wprowadzono od roku modelowego 2001.....ale nic sobie za to uciąć nie dam;)

Lampka powinna pasować ale wg mnie nie będą działać "dodatki"

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]