Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25.08.2018, 10:42 

Witam, Problem z dachem, nie składa się. Panowie szybkie pytanie. Nigdy wcześniej nie było z tym problemu ani nic na to nie wskazywało że tak się stanie. Dach działał bez zarzutów nagle po rozładowaniu się akumulatora (byłem na delegacji nie używałem auta) i odpaleniu auta z kabli dach nie działa( podczas odpalania nie było żadnego widocznego zwarcia itd.) Ręczny zaciągnięty, swieci się kontrolka co by wskazywało że czujnik działa, ręczny uchwyt dachu po odciągnięciu obniża szyby wiec reakcja komputera jest, kiedy natomiast naciskam przycisk składania dachu zero jakiegokolwiek działania, reakcji dachu, pukania przekaźników itd. Moje pytanie , czy ktoś miał taki sam problem ? Czy ktoś wie które przekaźniki , bezpieczniki odpowiedzialne są da dach ?od czego zacząć diagnozę ( u nnie brak schematu). Proszę o pomoc !

PostNapisane: 25.08.2018, 11:54 

Który to jest Boxster (986,987)?

PostNapisane: 25.08.2018, 13:21 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
986

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 25.08.2018, 13:27 

Za dach odpowiadają dwa bezpieczniki: B6(15A) i D3(30A), oraz duzy podwójny przekaźnik.
Przerabiałem temat ostatnio.

PostNapisane: 25.08.2018, 18:37 

Protor napisał(a):
Za dach odpowiadają dwa bezpieczniki: B6(15A) i D3(30A), oraz duzy podwójny przekaźnik.
Przerabiałem temat ostatnio.

Zgadza się , mój to 99r. 986.
Finalnie jak zakończyłeś sprawę ? Dach już działa ?

PostNapisane: 25.08.2018, 19:18 

Moze ktorys mikrostycznik nie kontaktuje? Masz w sumie ich kilka. 1. Przy zapieciu dachu 2. Przy recznym (ale jak swieci na desce to raczej dziala) 3. Za fotelem kierowcy przy konstrukcji skladania dachu 4. Przy silniczku pod klapa dachu

Pasowaloby je wszystkie sprawdzic i ewentualnie jeszcze czy prad dochodzi do przycisku otwierania dachu..

Ten szeroki przekaznik od dachu zostaw na koniec bo to cholerstwo najdrozsze.. moze ci sie cos przycielo tam gdzie odblokowujesz dach do otwarcia - jak wlozysz tam palca powinny byc 2 klikniecia jedno po drugim (ewentualnie tylko jedno bo w polifcie zmienili mikrostycznik) fizycznie on sie znajduje w tej lampce przy lusterku wstecznym..

PostNapisane: 25.08.2018, 20:18 

Tak jest już OK.
U mnie był kiedyś przerwany jeden z kabli zasilających silnik dachu i ktoś zawinął go na taśmę izolacyjną zamiast polutować. Marna naprawa przestała działać. Mój mechanik polutował przewód i wszystko ruszyło a przy okazji zrobiłem w tydzień doktorat z budowy i elektryki dachu ;)

Jeżeli bezpieczniki, mikrostyki, przycisk otwierania i przekaźnik OK w grę wchodzi jeszcze silnik dachu.

PostNapisane: 1.09.2018, 22:49 

Ktoś wskaże dokładnie które to bezpieczniki odpowiedzialne za dach ? Niestety nie mam żadnych schematów , legendy.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 2.09.2018, 9:59 

Nie kumam-minął tydzień a Ty drepczesz w miejscu i pytasz o bezpieczniki.Jak nie wiesz które to miernik w dłoń i sprawdż wszystkie ,te które nie przewodzą lub są podejrzane,wymień.Wiosną po zimowym postoju zrobiłem sobie przejażdżkę i miałem taki sam objaw jak Ty.Pomogło wyjęcie, osuszenie i oczyszczenie styków w gnieżdzie przekażnika dachu[ten duży z drugiego zdjęcia].widocznie któryś z pinów zaśniedział i nie przewodził.A sprawdziłeś styczniki o których pisał tsubasa. Jak masz możliwość to spotkaj się z kimś z takim boxem i zamień na próbę ten przekażnik. HEJ

PostNapisane: 2.09.2018, 10:08 

Gorny rzad bezpiecznikow to A, dolny E...

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

PostNapisane: 5.09.2018, 21:09 

Romcio napisał(a):
Nie kumam-minął tydzień a Ty drepczesz w miejscu i pytasz o bezpieczniki.Jak nie wiesz które to miernik w dłoń i sprawdż wszystkie ,te które nie przewodzą lub są podejrzane,wymień.Wiosną po zimowym postoju zrobiłem sobie przejażdżkę i miałem taki sam objaw jak Ty.Pomogło wyjęcie, osuszenie i oczyszczenie styków w gnieżdzie przekażnika dachu[ten duży z drugiego zdjęcia].widocznie któryś z pinów zaśniedział i nie przewodził.A sprawdziłeś styczniki o których pisał tsubasa. Jak masz możliwość to spotkaj się z kimś z takim boxem i zamień na próbę ten przekażnik. HEJ

Romcio Sory ale niestety nie siedzę w garażu całe dnie , nie mam właściwie czasu ostatni, dlatego chcąc się przygotować to serwisu chciałem dopytac was jak się do tego zabrać, kolejny krok to serwis jeśli nic się nie wyjaśni. Po powrocie z urlopu sprawdzę podstawy.

PostNapisane: 6.09.2018, 16:31 

Może trochę się czepiam ale przelecieć miernikiem bezpieczniki to uczciwie licząc około 5 min a nie cały dzień.Czytając kiedyś jak modyfikowałeś auto uznałem Cię za speca :roll: Hej

PostNapisane: 14.09.2018, 23:35 

Romcio napisał(a):
Może trochę się czepiam ale przelecieć miernikiem bezpieczniki to uczciwie licząc około 5 min a nie cały dzień.Czytając kiedyś jak modyfikowałeś auto uznałem Cię za speca :roll: Hej

Niestety przyjacielu ostatnie tygodnie to praca po 16-17 h i ciągłe wyjazdy, szerze to już brakuje mi godzin spędzonych w garażu sam na sam z autem. W najbliższych dniach biorę się za diagnozę. Ekspertem też niestety nie jestem w każdej dziedzinie. Zwykły, szary pasjonat z aspiracjami na świetny projekt samochodu 😉 swoją drogą cieszę się, że mój projekt się podoba ‼️

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]