Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.03.2017, 10:17 

Stwierdzenie nie istnieje oznacza dla mnie udział mniejszy niż kilka % w globalnym rynku. Oczywiście to lekko żartobliwie było i z przymrużeniem oka:) Sam podałeś statystyki, że w komputerach osobistych to 11%. Jak spojrzysz na serwery, bankomaty, kasy w sklepach, przeróżne terminalne, czyli wszystko co ma jakiś system operacyjny to się okazuje, że to mogą być nawet promile. A wątek przerodził się w wychwalanie, że to najlepszy i najstabilniejszy system operacyjny - stąd mój post.
Tak z zakupem IBM przez chińczyków duży skrót myślowy - kupili część z komputerami biznesowymi.

PostNapisane: 2.03.2017, 12:29 

Jeżeli chodzi o super komputery, to na 100 są tylko 2 oparte na Windowsie - wnioski nasuwają się same :)

Co do Maca - ja uznaje zasadę jak coś sam sprawdziłem to mogę się wypowiedzieć. Otóż po śmierci Steve'a Apple to spadł na psy i nie jest wart swojej ceny. Chodzi tutaj zarówno o telefony jak i komputery. Teraz raczej gonią konkurencję niż ją wyprzedzają. W nowych systemach robią te same błędy co Microsoft, ale nie będę wam bredził o szczegółach.

Chciałem wam wyjaśnić dlaczego niby Mac jest rzekomo "szybszy". Otóż aplikację włączone działają w tle i jak się kliknie na ikonkę to faktycznie otwiera się w sekundę, ale jeżeli chodzi o uruchomienie aplikacji to trwa to wieki. Windows jest pod tym względem szybszy przy komputerach klasy premium.

Mac ma jedynie plus taki, że niektóre programy są robione tylko pod ta platformę. Inaczej kasa wyrzucona w błoto.

PostNapisane: 2.03.2017, 12:50 

raf86 napisał(a):
(...) A wątek przerodził się w wychwalanie, że to najlepszy i najstabilniejszy system operacyjny - stąd mój post.
Tak z zakupem IBM przez chińczyków duży skrót myślowy - kupili część z komputerami biznesowymi.

Racja, niestety zawsze tak się to kończy. Apple ma dużo fanboyów (co również przyczynia się do reakcji obronnej pozostałych) co zawsze skutkuje mega słabą dyskusją jak się pojawia taki temat. Mam wrażenie, że jakbym powiedział na tym forum że BMW jest znacznie lepsze / bezawaryjne / uniwersalne od Porsche, to wzbudziło by to mniejsze kontrowersje niż stwierdzenie że iPhone jest gorszy od Galaxy :lol:
Sam używam na codzień głównie sprzętów z jabłkiem, ale bez przesady, narzędzie jak każde inne - ma swoje zalety i wady. Pasuje chyba do tego wątku (oryginalnie o Porsche Design) ze względu na cenę. Mi się subiektywnie Design Book One w ogóle nie podoba (wygląda jak próba skopiowania designu, ale sprzed kilku lat), ale tutaj też nigdy nie dojdziemy do porozumienia :D Chciałem tylko na początku zaznaczyć, że tam również nie ma nic innowacyjnego, tylko sama marka podnosi wartość dla pewnej grupy konsumentów.

PostNapisane: 2.03.2017, 23:28 

Nr klubowicza: 164
Fajna ta dyskusja.
Używam Maca bo jest bardzo wygodny i tak skonstruowany, żeby taki był.
Komputery na Windowsie mają sporo ograniczeń i wielu udogodnień dla mnie fajnych nie mają.
Mac jest zorientowany na przyjemność użytkowania a PC na swoich rozwiązaniach i problemach.
Nie jestem fachowcem (i mam wrażenie, że wypowiadający się koledzy też nie :-)) ale największa różnica dająca poczucie szybkości działania polega na sposobie zaprojektowania systemu operacyjnego, który nie musi cały czas komunikować się z twardym dyskiem i przechodzić przez mnóstwo algorytmów, żeby zrobić proste zadanie.
Dlatego kilka programów otwartych w tym samym czasie wyraźnie zamula pracę Windowsa.
Nie jest też przypadkiem, że ogromna większość profesjonalistów pracujących z grafiką pracuje na Macu. Dlaczego?
Mimo tak ogromnej szybkości Windows zapisanie, przeniesienie nawet maleńkiego pliku powoduje kręcące się kółko (kiedyś była klepsydra).
A to, że Windows jest wszędzie nie oznacza, że jest najlepszy. Po prostu jest wszędzie i nie ma specjalnie innego wyjścia, trzeba go używać i co jakiś czas jest poprawiany, na tyle, że jest po prostu dobry albo wystarczająco dobry.
Prawdziwy profi powiedziałby pewnie, że ani OS ani Windows nie są dobre. I to jest pewnie prawda.
Mój nowy MacBook był nieprzyzwoicie drogi w porównaniu z PC a i tak jestem bardzo zadowolony.
Mam też parę Microsoftowych programów na nim i czasami odnoszę wrażenie, że działają lepiej niż na moim służbowym PC. Tyle, że ten służbowy ma już 2 lata i załadowany jest kupą certyfikatów i programów sprawdzających czy na pewno jestem pracownikiem firmy i mam odpowiednie uprawnienia więc to go na pewno zwalnia dodatkowo.
Moim zdaniem nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, które środowisko jest lepsze. Ale na pewno da się ocenić, które jest fajniejsze dla użytkownika :-)

Jurek

PostNapisane: 3.03.2017, 1:27 

Jerzy napisał(a):
Mimo tak ogromnej szybkości Windows zapisanie, przeniesienie nawet maleńkiego pliku powoduje kręcące się kółko (kiedyś była klepsydra).

Tak bardzo już off-topic, ale skoro dyskutujemy... :D
Powiem szczerze, że to raczej brzmi jak bardzo wolny dysk na komputerze (albo sieciowy). Nie sądzę żeby liczba operacji znacząco się różniła. U mnie powiedziałbym nawet, że Mac OS częściej ma problemy z programami które działają w tle i zjadają zasoby. Jeśli mówisz, że masz nowego Maca, to zapewne masz w nim najnowszy dysk SSD, który naprawdę robi gigantyczną różnicę. W przypadku Windowsa możesz sobie skonfigurować dowolny komputer i będzie działał tak dobrze jakie będzie miał podzespoły.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]